Joulutähti - näin onnistut

Joulutähti on se lähes jokaisen kodin ainoa ja oikea joulukukka, jonka valintaan kannattaa käyttää pikkuisen aikaa. Ota siis talteen nämä vinkit, kun valitset kukkaa kotiisi tai joulun tuliaiseksi.

Kuinka valita kestävä joulutähti?

  • Joulutähti on erityisen herkkä kylmyydelle ja sen lehdet putoavat alle 15 asteen lämpötilassa. Tämän vuoksi kasvi tulisi aina kuljettaa kaupasta kotiin kunnon paperikääreessä. Hyvänä vinkkinä voidaan todeta, että kannattaa välttää myös ulko-oven vieressä pidettyjä ja vedolle altistuneita yksilöitä, sillä ne eivät kestä kotona pitkään. Paras valinta onkin yleensä lämpimässä ja vedottomassa paikassa pidetty kukka, jonka lehdet ovat terhakat ja niiden väri tummanvihreä.
  • Kukka on hieman ronkeli myös veden suhteen, sillä se ei pidä liiasta kosteudesta. Läpimärässä mullassa juuret mätänevät ja lehdet kellastuvat, joten kastele kukkaa maltillisesti ja mieluiten kädenlämpöisellä vedellä. Sijoita joulun kaunein kukka kotona valoisassa ja aurinkoisessa paikassa.

Näyttävät terälehdet

Punaiset, joulutähdelle tyypilliset lehdet eivät toimi pelkästään terälehtinä, vaan myös suojuslehtinä. Joulutähden kukat ovat pieniä ja keltaisia, ja ne sijaitsevat suojuslehtien sisäpuolella. Kaikki joulutähdet eivät ole punaisia, vaan niitä on myös saatavilla vaaleanpunaisena, aprikoosinvärisenä sekä marmoroituina lajikkeina. Niitä on myös jalostettu lajikkeiksi, joiden suojuslehtien muoto poikkeaa perinteisestä joulutähdestä. Koot vaihtelevat minikokoisesta yksikukkaiseen ja aina suureen, monikukkaiseen ja -vartiseen.

Onko joulutähti myrkyllinen?

Kyllä, joulutähti on myrkyllinen ja voi joissain tapauksissa aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, mikäli sitä niellään suuria määriä, mutta se ei ole kuitenkaan tappava. Muista pitää joulutähti poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta. Sitä ei suositella myöskään allergikoille.

Tiestitkö tämän joulutähdistä?

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on tyräkkikasvien perheeseen kuuluva laji, jota esiintyy luonnossa Meksikossa. Suomessa joulutähti on hyvin yleinen joulun ajan ruukkukasvi. Luonnossa joulutähti on pensas, joka voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi. Jalostamalla on kehitetty matalia lajikkeita, jotka sopivat ruukkukasveiksi, kuten esimerkiksi kaunis Princettia.

Jotkut kutsuvat valkoista joulutähteä adventtitähdeksi, jota käytetään koristeena adventin aikana ja joka joulun saapuessa korvataan punaisella joulutähdellä. Riippumatta siitä, millä nimellä sitä kutsutkaan, joulutähti - tai useampikin - sopii täydellisesti asetettavaksi ikkunalle, pöydälle tai muuhun paikkaan, jossa se on tuomassa juuri oikeaa joulun tunnelmaa!

Vinkit joulun ajan vihersisustamiseen

Kasvi on koristeellinen yksin ruukussa, mutta upea myös yhdessä esimerkiksi hyasinttien, pienten joulukuusten sekä amaryllisten kanssa. Lisää mielellään hieman sammalta, jotta multa säilyttää kosteutensa ja sammalesta saat myös lisää koristavuutta. Minijoulutähdet sopivat hyvin sijoitettaviksi miniruukkuihin joulupöytään tai useamman minijoulutähden voi myös sijoittaa samaan koriin tai kulhoon. Matalan kokonsa ansiosta minijoulutähti ei rajoita pöydän yli avautuvaa näkymää.

Lue lisää

Atsalea – näin onnistut >>
Tee kukista joulukoristeita >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc