Kaktus – trendikäs ja helppohoitoinen

Kaktus – trendikäs ja helppohoitoinen

Yhteensopiviin ruukkuihin istutetut erilaiset kaktukset tuovat tyylikkyyttä kotiin. Persoonallisia piikkipalloja on saatavilla lukemattomia eri lajeja, niin suuria kuin pieniäkin, ja kaikki niistä tulevat toimeen lähes omillaan.

Kaktusten kasvatus - mitä tulee ottaa huomioon?

Vaikka kastelun järjestäminen loman ajaksi unohtuisi, kaktukset tervehtivät kotiintulijaa yhtä hyvinvoivina, olipa matka kestänyt pari päivää tai monta viikkoa. Ne ovatkin oivallisia huonekasveja kiireiselle.

Kaktuksia on olemassa niin minikokoisia kuin kookkaiksi puiksi kasvavia. Useimmat kaktukset kasvattavat terävät piikit, joten ne kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa niitä välttyy koskettelemasta. Kaktukset ovat peräisin lämpimistä maista, ja ne viihtyvät kotonakin mukavan lämpimissä oloissa. Ihanteellinen lämpötila kaktuksille on 25 astetta, mutta ne sietävät viileämpääkin.

Kaktukset ja niiden hoito

Kaktukset ovat kestäviä viherkasveja, eivätkä vaadi paljon hoitoa. Ne viihtyvät niin täydessä auringonpaisteessa kuin kevyessä varjossakin, ja kastelua ne kaipaavat vain pari kertaa kuussa. Kasvualustaksi sopii lehtimullan ja hiekan seos, jossa voi olla seassa vähän pehmeää savea. Sopivassa maassa kaktukset voivat kasvaa ja elää lähes kuinka pitkään tahansa. Myös lannoitus auttaa kaktuksia voimaan hyvin, mutta lannoitetta on syytä antaa vain kesäkaudella jonkin kerran kuukaudessa.

Kun ruukku alkaa täyttyä juurista, on aika istuttaa kaktus uudelleen. Käytä samanlaista multaa, mutta valitse hieman suurempi ruukku, jotta kaktus mahtuu kasvamaan. Monet kaktukset kukkivat kauniisti silloin tällöin. Kääntele ruukkua välillä, jotta kasvi saa tasaisesti valoa joka puolelle. Usein kaktukset kukkivat viileämmän jakson jälkeen.

Mitä lämpimämpi huone on, sitä enemmän kastelua kaktus tarvitsee. Käytännössä se tarkoittaa kuitenkin vain kahta kolmea kastelukertaa kuussa, joten siitä ei ole suurta vaivaa. Kaktus tarvitsee pohjareiällisen ruukun, jottei vesi jää seisomaan juurille. Muutoin kaktus saa liikaa vettä harvaseltaankin kasteltuna.

Plantagenin valikoima

Lähimmässä Plantagen-myymälässäsi on monipuolinen valikoima kaktuksia. Tarjonta vaihtelee kuitenkin myymälöittäin, joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä useammassa liikkeessä.

Hyvä tietää

Kaktuksen piikit voivat olla pieniä ja karvojen peittämiä tai suuria ja teräviä. Kaktukset voivat näyttää luotaantyöntäviltä, ja se juuri on niiden tarkoitus: luonnossa piikit suojaavat kaktuksia eläimiltä. Lisäksi ne luovat tarpeellista varjoa kaktuksen rungolle. Piikit keräävät myös kosteutta, joka tiivistyy pisaroiksi ja putoaa kaktuksen juurelle.

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc