Chilipaprika on yksi tämän hetken trendikkäimmistä ja ”kuumimmista” kasveista. Rakkauden, kastelun ja ravinteiden avulla onnistut helposti. Chilipaprika viihtyy lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Siksi se sopiikin erinomaisesti ruukkuun, jonka voi siirtää helposti sisään ja ulos.

Paprikaa ja chiliä

Saatavilla on useita eri paprika- ja chililajikkeita, joiden vahvuus ja väri vaihtelevat. Siksi ne sopivat hyvin myös sisustuselementeiksi. Plantagenista saat chiliä ja paprikaa sekä siemeninä että kasveina. Meiltä löydät myös kaikki tarvikkeet kasvatusta varten.

Näin voit kasvattaa chiliä ja paprikaa siemenestä

  • Kylvä sisällä tammi-maaliskuussa
  • Levitä siemenet kosteaan kylvömultaan ja peitä ne 2 mm:n kylvömultakerroksella. Laita päälle kansi ja aseta kylvöastia valoisaan ja lämpimään paikkaan, 24–26 asteeseen.
  • Alkuvuoden lyhyinä päivinä onnistut parhaiten kasvilampun avulla.
  • Suihkuta säännöllisesti vedellä, jotta kylvömulta ei kuivu.
  • Kun kasveihin on puhjennut muutama lehtipari ja ne ovat hieman kasvaneet, istuta ne suurempiin, noin 10 cm:n kokoisiin ruukkuihin. Käytä mieluiten vihannesmultaa.
  • On tärkeää jatkaa säännöllistä kastelua. Aloita ravinteen antaminen kuukauden kuluttua uudelleenistutuksesta. Ravitse kerran viikossa esimerkiksi Giva Biobact Tomat -ravinteella. Chili ja paprika vaativat paljon valoa, mieluiten 14 tuntia vuorokaudessa, mutta vältä suoraa auringonpaistetta.

Vie kasvit ulos touko-kesäkuussa

Kasvatitpa kasvisi siemenestä tai ostitpa ne taimina, niiden on totuttava elämään ulkona. Voit siirtää kasvit ulos, kun lämpötila nousee yli kymmeneen asteeseen. Varo kuitenkin touko- ja kesäkuun kylmiä öitä. Aseta kasvit lämpimään, suojaisaan paikkaan. Aluksi ne kannattaa peittää kuituliinalla. Samoihin aikoihin voit myös istuttaa ne uudelleen ruukkuihin, kasvihuoneeseen tai lavalaatikkoon loppukesän ajaksi. Lämmin, aurinkoinen ja tuulelta suojainen paikka on ideaalinen, kunhan muistat kastella kasveja toisinaan jopa kahdesti päivässä. Tutustu kastelutuotteisiimme täällä. Voit jatkaa chilin ja paprikan kasvattamista myös sisällä, mieluiten kasvilampun alla.

Sadonkorjuu

Hedelmät kypsyvät loppukesällä ja syksyllä, ja ne voi syödä sellaisenaan. Kuivata ja pakasta suuren sadon tullen erityisesti ylimääräinen chili, niin saat nauttia omasta sadostasi koko talven ajan.

Vahvuus

Chilin tulinen maku tulee siemenistä – mikäli haluat miedomman maun, voit halutessasi poistaa siemenet. Myös hedelmän kypsyysaste vaikuttaa tulisuuteen. Pese kädet vedellä ja saippualla chilin käsittelyn jälkeen ja vältä silmien hieromista.

Jos olet syönyt liian tulista chiliä, voit lievittää poltetta jugurtilla, leivällä tai jollakin makealla. Vesi pahentaa poltetta.

Siemeniä seuraavaksi vuodeksi

Ehkäpä löydät uuden lempilajikkeesi?! Silloin voit säästää muutamia siemeniä seuraavallekin vuodelle. Halkaise hedelmä ja ota siemenet talteen. Laita ne vuorokaudeksi vesiastiaan huoneenlämpöön. Heitä pinnalla kelluvat siemenet pois ja levitä loput talouspaperin päälle kuivumaan. Säilytä siemeniä kuivassa ja pimeässä paikassa, kuten kirjekuoressa tai suodatinpaperin sisällä. Kirjoita päälle lajikkeen nimi, sillä se unohtuu muuten nopeasti.

Mikä sopii istutettavaksi yhdessä chilin tai paprikan kanssa?

Ruoho, mausteet ja muut lehtikasvit, kuten isokirjopeippi, ovat kauniita sekaistutuksissa tai lähekkäin chilin ja paprikan kanssa. Tomaatit vaativat samanlaista hoitoa kuin chilit, joten voit istuttaa ne samaan astiaan. Huolehdi kuitenkin, että molempien lehdille ja juurille on riittävästi kasvutilaa.

Lue lisää

Lue lisää Plantagenin siemenvalikoimasta täällä >>
Tutustu kasvilamppuihimme täällä >>

Olet tässä:


Paprika 'Yolo Wonder'
-40%

Paprika 'Yolo Wonder'

Monivärinen

149 249
Lue lisää
Makea chilipippuri 'Yellow California Wonder'
-40%

Makea chilipippuri 'Yellow California Wonder'

149 249
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta