Kilpipiilea sopii erityisen hyvin kärsimättömille viherpeukaloille, jotka haluavat kasviensa kasvavan mieluummin nopeasti kuin hitaasti. Elegantti kasvi pitää omistajansa kiireisenä, sillä se työntää jatkuvasti esiin uusia pistokkaita ja versoja. Voit joko jättää ne samaan ruukkuun emokasvin kanssa, jotta kilpipiileastasi tulee tuuheampi, tai istuttaa ne uusiin ruukkuihin ja antaa niiden levittäytyä joka puolelle kotiasi.

Kilpipiilea

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pilea peperomioides
Heimo: Nokkoskasvit (Urticaceae)

Vinkki: kilpipiileaa on helppo kasvattaa kotona

Kilpipiilean lisääminen on ehdottomasti helpointa pistokkaiden avulla, etkä tarvitse onnistumiseen kummoistakaan kasvitietämystä. Tarkkaile pistokkaita, jotka kasvavat omiksi pieniksi kasveikseen ruukussa kasvavan emokasvin sivuilla. Useimmiten nämä pistokkaat työntyvät esiin lähellä ruukun reunaa, sillä emokasvin juuret levittäytyvät reunoja kohti. Älä ylläty, jos kilpipiilea kasvattaa vielä kymmenkunta uutta pistokasta samaan ruukkuun.

Näin onnistut

  • Poimi pistokkaat vasta, kun ne ovat kasvaneet vähintään 8 cm:n korkuisiksi. Jos sinun on valittava useista pistokkaista yksi, valitse ensisijaisesti suurin ja vahvimman näköinen.
  • Kun kaivat pistokasta ylös ruukusta, yritä saada mukaan mahdollisimman paljon juurta sen sijaan, että leikkaisit sen irti lehden hangasta. Pyri irrottamaan pistokas niin läheltä emokasvia kuin mahdollista.
  • Kääntele pistokasta hieman ja varmista, että se näyttää terveeltä ja ehjältä. Mitä suurempana saat pistokkaan otettua, sen todennäköisemmin se yleensä menestyy ja kasvaa nopeasti.
  • Täytä ruukku kukkamullalla. Märkänä multa vajoaa – sitä kannattaa kastella siksi vähitellen jo täyttäessäsi ruukkua. Paina multaan sormellasi pieni kuoppa ja laske pistokas sinne. Lisää multaa pistokkaan ympärille ja painele maata varovasti, jotta saat pistokkaan seisomaan ruukussa riittävän vakaasti.
  • Aseta ruukku sitten ikkunalle melko valoisaan, puolivarjoisaan paikkaan. Kastele kilpipiileaa kohtuudella. Anna kasvualustan kuivua kastelukertojen välillä ja vältä kastelemasta multaa läpimäräksi.

Kilpipiilean hoito-ohjeita

Kilpipiilea kuuluu niihin kasveihin, jotka viihtyvät vaatimattomammissakin olosuhteissa ilman erityistä vaivannäköä. Saat kilpipiileasi kukoistamaan pitämällä sitä puolivarjoisassa paikassa vähintään 5 °C:ssa. Vältä paikkaa, johon lankeaa suoraa auringonvaloa. Se nimittäin kasvattaa suurempia lehtiä saadessaan niukemmin valoa.

Vuoden lämpimämmällä puoliskolla voit lannoittaa kasvia noin kahden viikon välein ja kastella kohtuullisesti. Multa saa kuivua kastelukertojen välillä. Paras paikka kilpipiilealle on pohjoisikkunalla, jossa se saa juuri sopivasti auringonvaloa. Siksi lehtiään riiputtava, väsähtäneen näköinen kasvi voi olla hyvä siirtää toiseen paikkaan. Toisinaan kilpipiilea vaatii kukoistaakseen vain uuden kasvupaikan.

Kuinka karsin ja latvon kilpipiileaa?

Jos kilpipiileasi on kasvaa pyrähtänyt liian korkeaksi, voit leikata sen matalammaksi saksilla tai terävällä veitsellä. Aseta sitten irti leikkaamasi pistokas vesilasiin, jossa se saa juurtua pari viikkoa ennen kuin voit istuttaa sen uudelleen. Jätä emokasvi omaan ruukkuunsa, vaikka se näyttäisi hieman surkealta. Se voi nimittäin jatkaa versomista.

Jos haluat pitää kasvin kompaktin kokoisena, voit latvoa sitä tasaisin väliajoin. Säästämäsi latvapistokkaat ja uudet versot voit juurruttaa uusiksi kasveiksi. Korkeita varsia ja aurinkovarjon mallisia lehtiä kasvattavan tavanomaisen kasvin sijaan saat siten leveämmän, pensasmaisen kilpipiilean.

Kilpipiilea – trendikäs ja helppohoitoinen kasvi

Monet pitävät tätä klassista ruukkukasvia retrokasvina, sillä se on ollut suosittu jo joitakin vuosikymmeniä sitten. Kilpipiileasta pidetään sen kauniin ja elegantin ulkomuodon vuoksi, mutta myös siksi, että helppohoitoisena kasvina se sopii kokemattomillekin viherpeukaloille.

Kilpipiilea saapui Pohjoismaihin verraten myöhään, noin vuonna 1945. Norjalainen lähetyssaarnaaja Agnar Espegren toi sen mukanaan Kiinasta, jossa oli elänyt ja työskennellyt 1900-luvun alkupuoliskon ajan. Kilpipiilea on nimittäin kotoisin Kiinan kaakkoisosista, Sichuanin ja Yunnanin maakuntien vuoristoista.

Tunnistat kilpipiilean aurinkovarjon mallisista, pitkän varren päässä kasvavista lehdistään. Toisinaan kasvia kutsutaan myös kiinanrahapuuksi tai lähetyssaarnaajakasviksi. Se on vanha, klassinen viherkasvi, joka on palannut muotiin ryminällä.

Hyvä tietää kilpipiileasta

  • Tunnetaan aurinkovarjon muotoisista lehdistään.
  • Erittäin helppo lisätä sivuversojen avulla.
  • Kasvia pidetään erittäin helppohoitoisena.
  • Hyvällä onnella sen voi saada kukkimaan. Pienenpienet kukat kukkivat suurina ryppäinä huhti–heinäkuussa.
  • Kilpipiileasta on tullut viime vuosina äärimmäisen suosittu viherkasvi.
  • Voi kasvaa jopa 50 cm:n korkuiseksi.
  • Kilpipiilea on monivuotinen kasvi.
  • Se kasvaa luonnossa kosteissa metsissä 1 500 – 3‎ 000 metrin korkeudessa.

Lisää vehreyttä kotiin

Löydä omat suosikkisi laajasta sisäkasvien valikoimastamme >>
Kaunista kotiasi ja hemmottele kasvejasi kauniilla ruukuilla >>
Osta viherkasveja lähimmästä myymälästämme >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta