Kimalaiset – suloisia ja tehokkaita puutarhan apureita

Kimalaiset ovat paitsi tehokkaita pölyttäjiä myös pidetyimpiä hyönteisiämme – ovathan ne pörröisen suloisia. Lue lisää kimalaisten ainutlaatuisista ominaisuuksista ja miten voit edistää niiden elinympäristöä omassa puutarhassasi.

Kimalaiset – suloisia ja tehokkaita puutarhan apureita

Kimalaiset kuuluvat aitomehiläisten heimoon ja lajeja on useita, esimerkiksi kellokasveista pitävä sorokimalainen.

Kimalaiset pölyttäjinä

Kimalaiset ovat uskomattoman tehokkaita pölyttäjiä. Esimerkiksi useimmat lähikaupasta ostamamme tomaatit ovat juuri kimalaisten pölyttämiä. Maailmassa on nykyään kolmisenkymmentä “kimalaistehdasta”, jotka tuottavat kimalaisia kaupallisten kasvihuoneiden käyttöön.

Pölytys tapahtuu niin, että kukasta irtoava siitepöly kertyy kimalaisen karvapeitteeseen. Kimalainen “kampaa” siitepölyn takasääriensä vasuihin ennen pesään lentämistä. Osa kimalaiseen kertyneestä siitepölystä siirtyy toisiin kukkiin, jotka hedelmöittyvät. Osan siitepölystä kimalainen vie pesäänsä ja ruokkii sillä jälkeläisensä.

Kimalaiset ovat huolehtivaisia hyönteisiä, jotka hautovat muniaan samaan tapaan kuin vaikkapa kanat. Värähtelemällä ne pitävät munat lämpiminä ja pitävät myös itsensä lämpimänä talvella.

Kimalaisten mieltymykset vaihtelevat

Eri kimalaislajeilla on eripituiset imukärsät, ja ne hakeutuvat eri kukkiin. Pitkän imukärsän omaavat kimalaiset hakeutuvat pitkiin ja kapeisiin kukkiin, kun taas lyhytimukärsäiset lajit valitsevat lyhyempiä kukkia. Hernekasvit, kuten keltamaite, apilat, nurmimailanen, mesikät, pavut, herneet ja virnat ovat usein suosittuja kimalaisten keskuudessa.

Kimalaispesät

Kimalaiset elävät yksivuotisessa yhteiskunnassa, jotka voivat olla hieman erilaisia. Osa kimalaisista asuu jalkapallon kokoisissa pesissä, kun taas osa viihtyy selvästi pienemmissä asuinpaikoissa. Esimerkiksi maakimalaiset rakentavat pesänsä maahan aikaisin keväällä, usein hylättyyn myyrän- tai hiirenpesään.

Ne ovat erittäin tarkkoja pesän valinnassa. Voit auttaa kimalaisia tekemällä pesän ruukusta, jonka täytät kuivalla ruoholla, oljilla tai sammalella sekä mielellään joillain hiireltä tuoksuvilla materiaaleilla (eläinkaupat voivat joskus antaa ilmaiseksi tällaisia materiaaleja). Kaiva ruukku maahan niin, että sen pohjassa oleva reikä jää maanpinnan yläpuolelle. Suojaa ruukku vaikka kattotiilellä, ettei siihen sada sisään.

Kimalaisten suosikit

Kuten muutkin pölyttäjät, myös kimalaiset pitävät monimuotoisuudesta. Istuta siis mahdollisimman paljon erilaisia kukkalajeja ja mielellään perinteisiä jalostamattomia lajeja. Useimmat kimalaiset suosivat myös yrttejä, maustekasveja, erityisesti aitohunajakukkaa ja rohtopurasruohoa sekä myös apiloita, ukontulikukkaa, rohtosormustinkukkaa, piikkiohdaketta, härkäpapua, sitruunamelissaa, laventelia ja rohtoraunioyrttiä.

Monet kimalaiset ovat nykyään uhanalaisia hyönteismyrkkyjen, menetettyjen elinympäristöjen ja ilmastonmuutoksen takia. Siksi on erityisen tärkeää edistää niiden olosuhteita tarjoamalla kukkia, pesiä tai vaikka juomavettä kuumana kesäpäivänä (laita vesi matalalle lautaselle ja pohjalle soraa, etteivät kimalaiset huku).

Kimalaiset keväällä

Kimalaiset heräävät yleensä aikaisin keväällä talvihorroksestaan. Ne ovat silloin huutavan nälkäisiä ja tarvitsevat nopeasti energiaa selviytyäkseen. Sipulikasvit ruukussa ja muut aikaisin kukkivat kasvit ovat hyödyksi kimalaisille. Joten jos haluat lisätä kimalaisten määrää puutarhassasi, tarjoile niille ravintoa ja pesäpaikkoja jo keväällä. Palkinnoksi saat upean sadon.

Kimalaiset ja lentäminen

Osa kimalaisista voi lentää muutaman kilometrin ruoan perässä, kun taas toiset lentävät vain lyhyempiä matkoja. Lentäminen kuluttaa kuitenkin paljon energiaa, joten on hyvä, että pesän lähellä on paljon kukkia.

Sanotaan, että kimalaiset olisivat liian raskaita lentämään, mutta lentää ne siis voivat ja painonsa ansiosta ne pärjäävät hyvin myös tuulisessa säässä.

Kimalaiset jättävät tuoksujälkiä vierailemiinsa kukkiin, jotta muut kimalaiset osaavat välttää jo tyhjennettyä kukkaa. Kannattaa siis tarjota mahdollisimman paljon valinnanvaraa kimalaisille – näin saat ihanan ja tuottoisan puutarhan, jossa kimalaiset surraavat tyytyväisesti kesäpäivinä.

20 planter som humlene elsker

  1. Aitohunajakukka
  2. Rohtopurasruoho
  3. Virnat
  4. Pavut
  5. Herneet
  6. Apilat
  7. Keltamaite
  8. Ukontulikukka
  9. Rohtosormustinkukka
  10. Iisoppi
  11. Laventeli
  12. Syysasteri
  13. Kevätsahrami
  14. Mirrinminttu
  15. Minttu
  16. Vadelma
  17. Niittynätkelmä
  18. Rohtoraunioyrtti
  19. Peltopähkämö
  20. Nukkapähkämö


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 



Tähkälaventeli 'Felice'
Kanta-asiakas -25%

Tähkälaventeli 'Felice'

Ø10,5 cm, Sininen

499
Lue lisää

Tähkälaventeli 'Grosso'

6 kpl, Sininen

1499
Lue lisää

Rohtosormustinkukka

269
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Herne 'Meteor'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Aitohunajakukka

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Vahapapu 'Neckargold'

369
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta