Sytytä tuli uuniin tai avotakkaan ja nauti liekkien loimotuksesta, joka tuo kotiin lämpöä ja valoa. Täältä saat kaiken tarvittavan tiedon polttopuista ja puulämmityksestä!

Kodin lämmittäminen puilla

Takkatulen lämmössä

Tulen huminaan tiivistyy kodikkuuden syvin olemus, etenkin kylmänä talvipäivänä, kun päivänvalo on vain kalpea häivähdys kattojen yllä. Miten tulen sytyttäminen käy helpoimmin, ja mitkä puut ovat parhaita? Jotta puilla lämmittäminen olisi mahdollisimman tehokasta talvella, kannattaa ottaa huomioon muutama asia.

Tulen sytyttäminen kodin tulisijaan

Saat tulen syttymään ja palamaan hyvin käyttämällä seuraavaa tekniikkaa:

  1. Lado polttopuut oikein. Käytä kuivia puita ja säädä tulisijan mahdolliset ilma-aukot niin, että syntyy luonnollinen veto. Pinoa kolme ohutta halkoa toisiaan vasten – kaksi alle ja yksi päälle, ikään kuin pyramidin muotoiseksi asetelmaksi.
  2. Sytytä tuli. Käytä sytytyspussia tai sytykepuita, tai aseta sytytyspala puupinon pohjalle. Sanomalehtipaperi ei ole yhtä hyvä vaihtoehto, sillä se muuttuu nopeasti tuhkaksi ja tukahduttaa liekit. Aseta halot kuoripuoli sisäänpäin, sillä kuori syttyy herkemmin. Sytykepuut ovat helposti syttyviä ohuita pilkkeitä.
  3. Älä lado liian tiiviisti. Tuli tarvitsee happea, joten halkoja ja muita sytykkeitä ei pidä sulloa tiiviisti kiinni toisiinsa. Anna pesällisen palaa hiillokseksi ennen uusien puiden lisäämistä, äläkä lisää liian monta halkoa kerralla.

Huomioitavaa tulisijan lämmittämisessä

Älä käytä sytykkeenä kiiltävää aikakauslehtipaperia, sillä se palaa huonosti ja muodostaa runsaasti tuhkaa. Tulen sytyttämiseen ei myöskään pidä käyttää sytytysnestettä eikä spriitä.

Polttopuiden säilytys

Säilytä halkoja sisätiloissa tai muussa kuivassa paikassa sateelta ja kosteudelta suojattuina. Voit esimerkiksi rakentaa seinien nurkkaukseen hyllyn puita varten. Hyllystä on helppo ottaa takkapuita, ja lisäksi se tuo sisustukseen kodikkuutta. Erikokoisten polttopuutelineiden ja halkokorien avulla saadaan säilöön juuri sopiva määrä puita tarpeen ja tilan mukaan. Saatavilla on niin metallista, puusta kuin muistakin materiaaleista valmistettuja vaihtoehtoja. Niistä löytyy mieleinen ratkaisu jokaiseen makuun ja sisustustyyliin.

Polttopuiden valinta tulisijaan

Useimmiten takkapuina suositaan koivua. Koivuhaloista ei lentele kipinöitä lattialle, mikä on tärkeää etenkin avotakassa. Aseta koivuklapit ulkopinta sisäänpäin, jotta tuli tarttuisi ensimmäiseksi tuoheen. Tuohi syttyy hyvin ja saa aikaan sinisiä liekkejä.

Muita polttopuiksi soveltuvia puulajeja:

  • Pihlaja – palaa hitaasti ja tasaisesti, tuottaa lämpöä eikä kipinöi.
  • Tammi – annettava kuivua muutaman vuoden ajan ennen polttamista tulisijassa, muutoin parkkihappo saattaa vahingoittaa savuhormia.
  • Pyökki – palaa pitkään ja rauhallisesti, mutta tammen tapaan vaatii usean vuoden kuivatuksen.
  • Kuusi – palaa vauhdikkaasti ja saa tulen nopeasti roihuamaan, mutta runsaan kipinöinnin takia soveltuu vain tulisijaan, jossa on luukku.
  • Polttopuina voidaan käyttää myös mäntyä ja haapaa. Mänty palaa rätisten, haapa puolestaan tasaisen rauhallisesti tuottamatta liian suurta kuumuutta.

Nouda ostamasi polttopuut autolla tai tilaa kotiinkuljetus, sillä klapipaketti on painava ja hankala kantaa.

Lue lisää

Katso kaikki polttopuut >>
Viisi parasta kylmää kestävää kasvia >>Koivuklapit

n. 15 kg

849
4 kpl 29,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta