Kuusi on Suomen metsien toiseksi yleisin puu. Se on kasvanut Suomessa noin 5 000 vuotta, ja sitä on käytetty hyödyksi monella tavalla niin ennen vanhaan kuin nykyäänkin – talonrakennuksesta aina joulukuusiin.

Kuuset

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Picea
Heimo: Mäntykasvit (Pinaceae)

Vinkkejä ja ohjeita kuusten kasvatukseen

Kuuset ovat helppohoitoisia, kunhan ne on istutettu niille sopivaan paikkaan. Kuusi viihtyy valoisassa tai puolivarjoisessa paikassa. Puutarhan länsirinne olisi ihanteellinen kasvupaikka kuuselle. Kuusi voidaan istuttaa myös varjoon, mutta silloin se kasvaa hitaammin.

Kotikuusen kasvatus

Kun haluat kasvattaa pihallesi kuusen, kannattaa ostaa kuusentaimi ja istuttaa se varhain keväällä. Kaiva taimelle hieman taimiruukkua suurempi kuoppa. On tärkeää, että kuusi istutetaan samaan syvyyteen kuin se on ollut taimiruukussa, ei syvemmälle tai matalammalle. Kastele taimi perusteellisesti istutuksen yhteydessä.

Kun käytät istutukseen tavallista istutusmultaa, kuusi juurtuu hyvin. Maan olisi hyvä olla vettä läpäisevää ja hieman hapanta. Kuusi osaa pitää huolen itsestään, joten sitä ei tarvitse leikata. Kuusi kuitenkin kestää leikkausta, jos haluat muotoilla sitä.

Metsiemme mystinen kuusi

Synkässä kuusikossa on aivan omanlaatuinen, sadunomainen tunnelmansa, kuten varmaan jokainen tietää. Olemme kasvaneet metsien keskellä niin konkreettisesti kuin kuvaannollisestikin: monet lapsuutemme sadut ja tarinat käsittelevät metsiä ja suhdettamme niihin. Kuusi onkin meille rakas puu sekä ulkonäkönsä että historiansa ansiosta, emmekä suinkaan ole ainoita, jotka arvostavat kuusta. Sen oksistosta löytävät suojan ja ravinnon myös monet eläimet, varsinkin linnut ja oravat.

Kävyt, jotka ovat erinäköisiä eri lajisissa kuusissa, ovat eläinten herkkua syksyllä ja talvella. Puutarhassa kasvava kuusi onkin kuin linnuille ja oraville katettu juhlapöytä ja kutsu tulla puutarhaan.

Kuusia on monenlaisia, joten voit valita ominaisuuksiltaan istutuspaikkaan parhaiten sopivan puun. Kuusi on melko helppohoitoinen, ja saatavilla on yhtä lailla perinteisen kuusenmuotoisia taimia kuin lamoavia lajikkeita. Perinteisen vihreän lisäksi kuusen neulasten väri voi lajikkeen mukaan vivahtaa siniseen tai keltaiseen.

Suomen kuuset

Kuusi kasvaa luonnonvaraisena lähes koko Suomessa tuntureita lukuun ottamatta, ja lisäksi sitä on istutettu paljon kotikuusiksi ja nimikkopuiksi puutarhoihin ja puistoihin. Kuusi on aina ollut lähellä sydäntämme, ja voit jatkaa arvokkaita perinteitä istuttamalla puutarhaan kuusen, jonka kasvua saat seurata pienestä taimesta suureksi, komeaksi puuksi.

Täsmätietoa kuusesta

  • Metsäkuusen neulaset ovat tummanvihreät, jäykät ja noin kahden senttimetrin mittaiset.
  • Kuusen juuristo on pinnassa, mikä tekee siitä herkän.
  • Kuusi viihtyy viileässä ilmastossa eikä pidä kuumuudesta.
  • Kuusta voidaan istuttaa lähes koko Suomeen.
  • Kuusi voi elää erittäin vanhaksi ja kasvaa yli 60 metrin korkuiseksi.

Lue lisää

Multakoulustamme saat lisätietoa mullan valinnasta >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta