Kylvökoulu – taimien esikasvatus

On olemassa paljon syötäviä herkkuja ja kauniita kukkia, joita voit itse istuttaa ja myöhemmin korjata satoa salaatteihin ja muihin ruokiin tai poimia itse kasvatetun kukkakimpun. Lue lisää kuinka onnistua siementen kylvössä ja kasvaneiden taimien hoitamisessa.

Kylvökoulu – taimien esikasvatus

Miksi kylvää sisälle?

Sisälle kylvämisessä on useita hyviä puolia. Joiltakin kasveilta vie pitkään ennen kuin ne alkavat kukkia tai tuottaa hedelmiä, joten voi olla hyvä aloittaa sisällä, jotta taimet ehtivät kasvaa sopivasti ennen kesää.

Mitä sisäviljelyyn tarvitaan?

Jos sinulla on oikeat tarvikkeet ja hyvä valaistus, voit kylvää mihin vuodenaikaan tahansa. Huomioithan, että taimet voivat vaatia kasvaessaan enemmän tilaa, joten varaudu siirtämään ne muualle siinä vaiheessa, kun ikkunalauta ei enää riitä. Seuraavan tarvikelistan avulla pääset alkuun, kun suunnittelet siementen kylvämistä.

 • KylvökouluSiemenpusseja
 • Ravinteikasta multaa
 • Pieniä ruukkuja (voit käyttää useita erilaisia)
 • Nimikylttejä eri kasvien merkitsemiseen
 • Suihkepullo
 • Minikasvihuone
 • Halutessasi muovia ruukkujen peittämiseen kosteuden säilyttämiseksi kylvön alussa. Muista tehdä muoviin reikä haihtuvan kosteuden poistamiseksi.

Vinkki! Monet kotiviljelijät jakavat kylvökset eri hyllytasoille ja lisäävät kasvivalaistuksen joka hyllylle.

Näin aloitat siementen kylvämisen

Siemeniä voi kylvää ympäri vuoden, mutta suositeltavin ajankohta on tammi-helmikuu, mikäli haluat saada vihanneksia kesäksi. Vihanneksista chili ja paprika vaativat pisimmän kasvuajan. Tietyt kukat, kuten esimerkiksi pelargoni ja heliotrooppi vaativat myös aikaa ennen kukintaa. Ne voit kylvää aikaisin kevättalvella.

Maalis-huhtikuun koittaessa on aloitettava myös muiden kasvien esikasvatus, jotta ne ehtivät oraalle ja ovat kesällä valmiita istutettavaksi ulos.

Siemenet, jotka voivat odottaa

Joitakin siemeniä ei pidä missään tapauksessa kylvää ennen maalis-huhtikuuta eri syistä johtuen. Ne voivat tarvita mahdollisimman paljon päivänvaloa tai niillä on taipumus kasvaa sisällä niin suuriksi, että niitä on myöhemmin vaikea istuttaa ulos.

 • Tomaatteja ei suositella istutettavaksi ennen maalis-huhtikuun vaihdetta, sillä ne ovat erittäin riippuvaisia valosta.
 • Kurkut tarvitsevat paljon lämpöä, joten niitä ei saa istuttaa ulos jos yölämpötila laskee alle 15 asteen.
 • Herneet ja pavut kasvavat nopeasti suuriksi, mutta siemenet eivät idä, jos maan lämpötila on alle 12 astetta. Monet odottavat siksi toukokuulle ja tekevät sitten suorakylvön.

Oikeat istutusolosuhteet takaavat vahvemmat taimet

Siemen tarvitsee riittävästi lämpöä, vettä ja kosteutta kasvaakseen hienoksi taimeksi. Seuraavilla keinoilla voit edistää kylvettyjen siementen hyvinvointia.

 1. Erilaisia ruukkuja viihtyisässä ympäristössä. Käytä ruukkuja, astioita, aukileikattuja maitopurkkeja tai munakennoja. Siemenet viihtyvät missä tahansa astiassa, joten kannattaa hyödyntää erilaisia kotoa löytyviä vaihtoehtoja. Lisää ruukkujen ilmankosteutta peittämällä ne muovilla tai aseta ne minikasvihuoneeseen, jolloin siemenet viihtyvät oikeanlaisessa ympäristössä.
 2. KylvökouluOikea määrä multaa ja tasaisesti jaotellut siemenet. Isommat siemenet vaativat tavallisesti enemmän multaa kuin pienemmät. Lisää päälle kevyesti hieman multaa ja kostuta suihkuttamalla suihkupullosta haaleaa vettä. Kylvä jokaiseen ruukkuun 2-4 siementä tarkasti tasaisin välein. Lisää vielä hieman istutusmultaa, mutta huolehdi siitä, etteivät valoa vaativat siemenet peity liikaa.
 3. Oikea lämpötila ja valon määrä. 18-19 astetta on paras lämpötila siementen kylvölle. Lämpöä tarvitaan, muttei kuitenkaan liikaa, joten vältä suoraa auringonvaloa tai lämpöpatterin läheisyyttä. Siemenet tarvitsevat valoa kasvaakseen taimiksi. Mikäli kylvät talvella, käytä LED-valoa tai kasvivaloa riittävän valon takaamiseksi.

Muista kastella!

Älä hukuta kylvöstä veteen, mutta älä myöskään odota niin kauan, että multa ehtii kuivua liikaa. Kastele varovasti niin, että multa on kosteaa, ja varo, etteivät siemenet kellu yhteen kasaan.

HUOM! Ensimmäinen annos kasviravinnetta lisätään noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä.

Kun taimi alkaa näkyä

On aina ilo huomata, kuinka taimen ensimmäinen lehti alkaa pilkottaa mullan keskeltä. Mutta kun ensimmäinen lehtipari on näkyvissä, on aika alkaa miettiä taimen siirtämistä isompaan ruukkuun. Se on tehtävä varovasti, jotta pienet juuret eivät vahingoitu. Aseta uusi ruukku valoisaan ja viileään paikkaan tai käytä kasvivaloa. Nyt alkaa olla aika asettaa taimi kasvihuoneeseen tai peittää se muovilla.

Uudelleenistutus

KylvökouluKun taimi on alkanut kunnolla kasvaa, sen voi siirtää ulos. Varmista, että yöpakkaset ovat loppuneet. On tärkeää, että totutat taimet ulkoilmaan karaisemalla niitä vähitellen. Aloita asettamalla ne päivällä muutamaksi tunniksi melko varjoisaan paikkaan. Vähitellen voit istuttaa ne ulos kukkalaatikoihin, kukkapenkkeihin tai kasvimaalle.
 

Opi tekemällä

On hauskaa kylvää siemeniä ja seurata pienten taimien kasvua. Puuhailetpa sitten yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa, tekemällä oppii, ja joka kerta opit jotain uutta, kun kylvät uuden siemenen. Viljely on sekä opettavaista että hauskaa, ja on todellinen ilo voida syödä omia vihanneksia ja poimia itse siemenestä kasvattamiaan kukkia.

Lue lisää

Syksyinen siemenkylvö takaa varhaisen kevätkukinnan >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Kasviravinne

1 L

849
Lue lisää

Kuituruukku 12 kpl/pakk.

Leveys 5 cm, Beige

249
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta