Kylvökoulu – taimien esikasvatus

Kun kasvatat taimet siemenestä, näet taimen koko tarinan pikkuisesta siemenestä täysikokoiseksi kasviksi. Kylvökoulussamme opit taimien esikasvatuksen alusta asti ja osaat tarjota siemenille sopivat olosuhteet itämiseen ja kasvamiseen. Lue lisää täältä!

Kylvökoulussamme opit esikasvattamaan taimia siemenestä

Taimien esikasvattaminen siemenestä tuo aivan omanlaistaan tyydytystä. Kun perehdyt esikasvatukseen ja hoidat taimia huolella, saat aikanaan korjata syötävää satoa ja leikkokukkia itse kasvatetuista taimista.

Milloin on oikea kylvöaika?

Jos valoa on riittävästi ja kosteutta sopivasti, voit kylvää siemeniä mihin aikaan vuodesta tahansa. Jos taimet on tarkoitus siirtää ulos puutarhaan tai parvekkeelle, kannattaa suositellut kylvöajat huomioida, sillä jotkin siemenet tarvitsevat pitkän esikasvatusajan.

  • Tammi–helmikuu – alkuvuodesta on aika kylvää pitkän esikasvatuksen vaativat vihannekset, kuten purjo, selleri, munakoiso, paprika ja chili. Pitkän esikasvatuksen tarvitsevia kesäkukkia ovat muun muassa isokirjopeippi, pelargoni ja verbena.
  • Maalis–huhtikuu – myöhemmin keväällä kylvetään lähes kaikki kasvit, jotka vaativat esikasvatuksen ennen ulosistutusta.

Vinkki: taimia ei kannata kylvää aikaisemmin kuin siemenpussissa neuvotaan, sillä liian pitkä esikasvatus tuottaa honteloita ja heikkokuntoisia taimia.

Siemenestä taimeksi

Mitä on otettava huomioon taimien esikasvatuksessa? Taimet tarvitsevat sopivat olosuhteet, joten varmista, että lämpötila, kastelumäärä ja ilmankosteus ovat riittävät. Ota esikasvatuksessa huomioon seuraavat seitsemän vaihetta:

  1. Kylvöastiat. Pienet muoviruukut, aukileikatut maitotölkit ja kylvöastiat sopivat erinomaisesti taimien esikasvatukseen.
  2. Multa. Täytä kylvöastia mullalla ja muista, että kookkaat siemenet tarvitsevat enemmän multaa kuin pienet. Tiivistä multa kevyesti ja kostuta se tasaisen kosteaksi.
  3. Siementen kylvö. Kylvä 2–4 siementä tasaisesti kuhunkin ruukkuun mullan pinnalle. Peitä siemenet ohuella multakerroksella. (Tarkista siemenpussista, tarvitsevatko siemenet valoa itääkseen; tällaisia siemeniä ei peitetä.)
  4. Pienoiskasvihuone. Talvella sisäilma on usein kuivaa, ja hyvä ilmankosteus on taimien esikasvatuksessa tärkeää. Laittamalla kylvösten päälle läpinäkyvän muovikelmun tai -pussin saat luotua kasvihuoneilmaston, josta kosteus ei pääse haihtumaan.
  5. Kastelu. Muista kastella kylvöstä. Multa ei saa olla liian märkää, muttei myöskään päästä kokonaan kuivumaan. Kastele varovasti, jotta vielä itämättömät ja juurtumattomat siemenet eivät valuisi veden mukana pois paikoiltaan.
  6. Runsaasti valoa. Lisävalaistus kasvilampuilla on tärkeää, jos kylvät siemenet jo kevättalvella. LED-lamput valaisevat tehokkaasti, mutta kuluttavat vain vähän energiaa. 7. Lämpöä. Pikkutaimet tarvitsevat lämpimät olosuhteet, mikä tarkoittaa hieman huoneenlämpöä viileämpää, noin 18–19 asteen lämpötilaa. Viljelystä ei kannata esimerkiksi sijoittaa aivan lämmityselementin lähelle, sillä liian lämmin paikka saa mullan kuivumaan helposti.

Kun taimissa on kaksi lehtiparia

Kun muovikelmuun kertyy kosteutta, avaa sitä ja tuuleta pikkutaimia säännöllisesti. Kun taimiin kasvavat ensimmäiset kasvulehdet, eli niissä on kaksi lehtiparia, suojaa ei enää tarvita. Kouli tässä vaiheessa taimet eli istuta ne uudelleen suurempiin ruukkuihin kukkamultaan. Ala lannoittaa taimia pari viikkoa koulimisen jälkeen.

Taimien istuttaminen ulos

Kun taimet ovat kasvaneet sopivan kokoisiksi ja hallanvaara on ohi, voit istuttaa taimet ulos. Muista totuttaa taimet vähitellen ulkoilmaan ennen kuin istutat ne lopullisille kasvupaikoilleen. Siirrä taimet päivittäin ulos muutamaksi tunniksi hieman varjoisaan paikkaan karaistumaan. Karaistut taimet voit istuttaa ruukkuihin, kukkapenkkiin, parvekelaatikoihin ja kasvimaalle.

Lue lisää

Syksyinen siemenkylvö takaa varhaisen kevätkukinnan >>
Plantagenin multakoulu >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc