Oletko kuullut vanhemman polven tavasta laittaa kuivatulla laventelilla täytettyjä pusseja sukkalaatikkoon tai liinavaatekaappiin? Se on yksi monista perinteisistä keinoista hyödyntää ihanan aromaattista laventelia.

Laventeli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lavandula angustifolia
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Laventelin kasvatus käy parhaiten aurinkoisella, kuivalla ja ravinneköyhällä kasvupaikalla. Muista, että laventeli viihtyy parhaiten olosuhteissa, jotka muistuttavat sen alkuperäistä kasvuympäristöä Välimeren seudulla. Suomessa laventeli pärjää otollisissa olosuhteissa vielä kasvuvyöhykkeellä 5, mutta jos asut vyöhykkeellä 3 tai sitä pohjoisempana ja haluat saada laventelisi kukoistamaan, istuta kasvit korotettuun kukkapenkkiin, lavalaatikkoon tai valolta ja pakkaselta suojattuihin ruukkuihin.

Valitse siemen tai pistokas

 • Voit aloittaa laventelin kasvattamisen joko siemenkylvöllä tai pistokkaan avulla. Siemenet tulee kylvää varhain keväällä suoraan kylvömultaan joko sisällä tai kasvihuoneessa.
   
 • Kylvä siemenet noin 0,5 cm:n syvyyteen. Huolehdi, että kylvö pysyy kosteana versomiseen asti.
   
 • Kun taimet ovat kasvaneet riittävän suuriksi siirtämistä varten, voit istuttaa yksittäisen kasvin omaan, läpimitaltaan enintään 8 cm:n kokoiseen ruukkuunsa. Vaihda samalla kylvömulta hiekkasekoitteeseen kukkamultaan. Aseta ruukut suojaisaan paikkaan ja anna taimien kasvaa rauhassa ennen ulos istuttamista. Valmistele laventeleillesi kasvupaikka hyvin läpäisevässä, mielellään hiekkasekoitteisessa kasvualustassa. Voit lisätä maaperään myös hieman kalkkia ennen istuttamista.

Istuta laventeli ruukkuun

 • Jos aiot istuttaa laventelisi ruukkuun, voit joko sekoittaa kasveillesi sopivan ravinneköyhän kasvualustan itse tai käyttää valmista, hiekkaista välimerenmultaa. Sekoita kuitenkin valmiiseen välimerenmultaankin hieman lisää hiekkaa, jotta laventelit viihtyisivät siinä mahdollisimman hyvin.
   
 • Ulos istutettujen laventelien kastelusta ei tarvitse juurikaan huolehtia, elleivät ne joudu kärsimään tavanomaista pidemmästä kuivuudesta. Ruukkuun istutettuja laventeleita puolestaan tulee kastella yhtä säännöllisesti kuin muitakin ruukkukasveja. Ruukkulaventeleille voit myös antaa silloin tällöin pieniä määriä kasviravinnetta.
   
 • Kun kukat ovat täysin avautuneet, voit korjata laventelisadon ja käyttää sitä joko koristeluun tai kuivata sen.
   
 • Suojaa laventelisi talveksi esimerkiksi havuilla, kuivilla lehdillä tai harsolla. Ruukut voit asettaa lämpimän seinän viereen tai kietoa ne juuttikankaaseen tai muuhun materiaaliin, joka suojaa kasveja etenkin sateelta.

Ota pistokkaat tai siemenet talteen karsimisen yhteydessä

Jos haluat karsia laventelipensastasi keväällä, samalla on hyvä tilaisuus leikata irti muutamia pistokkaita. Katkaise tai leikkaa irti pala laventelipensaan oksaa tai latvaa. Poista pistokkaan alimmat lehdet ja istuta se varjoisaan paikkaan hiekka- tai perliittisekoitteiseen multaan.

Pistokkaiden juurten kasvamiseen kuluu aikaa kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen. Istuta pistokkaat siksi ulos kukkapenkkiin, lavalaatikkoon, uuteen ruukkuun tai parvekelaatikkoon vasta, kun ne alkavat kasvattaa uusia versoja. Uudet versot kertovat, että pistokas on kasvattanut juuria.

Laventelin hoito-ohjeita

Laventeli pitää leikkaamisesta: voit alasleikata sen joko syksyllä – viimeistään syyskuun puolivälissä – tai keväällä heti, kun hallanvaara on ohi. Jos karsit laventeliasi keväällä, voit ottaa leikatut oksat talteen ja istuttaa ne pistokkaina. Laventelin hoidossa tärkeintä on pitää kasvualusta kuivana, sillä kasvi ei kestä märkyyttä ja kosteutta lainkaan. Se onnistuu käyttämällä ravinneköyhää, kuivaa ja hiekkaista kasvualustaa. Kastele laventeleitasi kohtuudella ja varmista, että kasvualusta on hyvin läpäisevää.

Laventeli

Laventeli – aromaattisen tuoksuinen, monikäyttöinen kasvi

Laventelia viljellään nykyään pääasiassa koristekasviksi sekä hajuvesien ainesosaksi. Se sopii kuitenkin myös makeisten, leivonnaisten ja teen maustamiseen sekä erilaisiin liharuokiin. Lisäksi laventelia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin; sillä sanotaan olevan rauhoittavia ja kramppeja lievittäviä vaikutuksia. Nimensä laventeli on saanut latinankielisestä sanasta lavare, joka tarkoittaa pesemistä – laventelia on nimittäin käytetty saippuassa ja muissa pesuaineissa jo vuosisatojen ajan.

Hyvin tavallinen syy tämän sirovartisen, hopealehtisen pensaan kasvattamiseen on tietenkin se, että kasvin hyväntuoksuiset, sinisenvioletit kukat ovat todellinen silmänilo. Jos et siis ole vielä koskaan nähnyt kukkivaa laventeliniittyä, sinua odottaa uskomattoman ihana elämys. Sellainen näky jää takuulla mieleen.

Tietoa laventelista

 • Laventeli kasvaa noin 50 cm:n korkuiseksi.
 • Kasvia käytetään pääasiassa koristeluun sen miellyttävän tuoksun vuoksi.
 • Se on alun perin kotoisin Välimeren alueelta.
 • Laventeli kukkii keskikesällä ja syksyllä.
 • Voidaan kasvattaa sekä siemenestä että pistokkaasta.
 • Viihtyy ravinneköyhässä, kuivassa ja hiekkaisessa maaperässä.

Laventelit – tutustu valikoimaamme

Löydät lisää inspiraatiota ja vinkkejä täältä

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta