Lehtikaalia on totuttu käyttämään Suomessa lähinnä keitoissa, salaateissa ja smoothieissa, mutta Ruotsissa se kuuluu perinteiseen joulupöytään. Lehtikaalista on tullut myös suosittu vaihtoehto perjantai-iltaisin naposteltavien perunalastujen ja karkkien tilalle. Siitä voi nimittäin tehdä uunissa maukkaita sipsejä.

Lehtikaali

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Kale
Heimo: Ristikukkaiskasvit (Brassicaceae)

Vinkkejä lehtikaalin kasvattamiseen

Lehtikaalia on totuttu käyttämään Suomessa lähinnä keitoissa, salaateissa ja smoothieissa, mutta Ruotsissa se kuuluu perinteiseen joulupöytään. Lehtikaalista on tullut myös suosittu vaihtoehto perjantai-iltaisin naposteltavien perunalastujen ja karkkien tilalle. Siitä voi nimittäin tehdä uunissa maukkaita sipsejä.

Lehtikaali on erittäin helposti kasvatettava, vähään tyytyvä lajike, joka ei vaadi kasvualustaltaan tai ympäristöltään paljoakaan. Se on lisäksi yksi harvoista vihanneksista, jonka satoa voi korjata vielä talvellakin.

Lehtikaali kasvaa parhaiten ravinteikkaassa, hyvin vettä sitovassa kasvualustassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Jos asut Suomen eteläisimmissä osissa (kasvuvyöhykkeillä 1–2), voit kylvää lehtikaalin jo huhtikuussa suoraan kasvupaikalleen. Muilla kasvuvyöhykkeillä on paras odottaa touko–kesäkuuhun riippuen siitä, milloin haluat korjata sadon.

Kylvä lehtikaalin siemenet, esikasvata ja korjaa sato

 • Jos haluat esikasvattaa lehtikaalin sisällä, kylvä siemenet toukokuussa tai kuukautta ennen taimien ulos istuttamista.
 • Kylvä siemenet noin 1 cm:n syvyyteen.
 • Aseta kylvö itämisen ajaksi valoisaan, lämpimään paikkaan, mieluiten hieman yli 20 °C:seen.
 • Kun taimet orastavat, pidä ne valoisassa, viileässä ja ilmavassa paikassa, jotta ne eivät altistu juuripoltteelle eivätkä kasva honteloiksi.
   
 • Karsi kasveja asteittain ennen ulos istuttamista. Voit istuttaa lehtikaalit ulos, kun pakkasvaara on ohi. Istuta kasvit hieman syvemmälle hyvin lannoitettuun, ravinteikkaaseen ja kosteutta sitovaan kasvualustaan noin 50 cm:n etäisyydelle toisistaan.
 • Lehtikaali kestää tarvittaessa myös yksittäisiä hallaöitä, mutta pyri kuitenkin odottamaan, että pakkaset ovat kokonaan ohi ennen ulos istuttamista.
 • Korjaa lehtikaalisatoa syksyllä ja vielä talvellakin sitä mukaa kun kasvit kasvavat.
 • Voit joko kuivattaa lehtikaalisatosi tai kiehauttaa lehdet ja pakastaa ne sitten.

Hoito-ohjeita

Tarjoa lehtikaaleillesi parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet kitkemällä rikkaruohot niiden ympäriltä. Kokoa myös hieman multaa kasvien ympärille tueksi. Lehtikaalit eivät yleensä tarvitse kastelua lukuun ottamatta aikaa juuri ulos istuttamisen jälkeen, mutta voit lannoittaa niitä kesän mittaan tai antaa niille nurmikonleikkuujätettä.

Lehtikaali tarvitsee muita kasveja enemmän fosforia ja kaliumia. Siksi lehtikaaleja on hyvä lannoittaa mineraalilannoitteella, kuten kivi- tai puutuhkalla. Suojaa kasvit tuhohyönteisiltä ravistelemalla niitä säännöllisesti. Siten kaalikärpäsen toukat ja etanat pysyvät poissa, vaikka lehtikaali onkin niille kaikista kaalilajikkeista vastustuskykyisin.

Lehtikaalin lehdet

Suomessa lehtikaalia on kasvatettu 1800-luvulta lähtien. Ravinteikas lehtikaali tunnetaan kiharaisista lehdistään, pitkänhuiskeista varsistaan sekä korkeista vitamiini- ja mineraalipitoisuuksistaan. Tiesitkö, että jo muinaiset egyptiläiset söivät lehtikaalia? Egyptin vanhoista pyramideista on löydetty merkkejä siitä, että lehtikaalia käytettiin paitsi ravinnoksi myös koristeena.

Lehtikaalin käyttö

Ruoanlaitto

Lehtikaalia käytetään pääasiassa ruoanlaitossa. Terveysvaikutteinen vihannes on erityisesti terveellistä, vähäkalorista ja ravitsevaa ruokavaliota noudattavien kotikokkien suosiossa. Sitä käytetään tyypillisesti sekä vegaanisessa että vegetaristisessa keittiössä, detox-dieeteissä sekä vähäkalorisissa ruokalajeissa. Voimakkaan makuinen lehtikaali maistuu parhaalta haudutettuna piirakoissa tai gratiineissa, mutta lehtikaalista innostuneet voivat oppia käyttämään sitä lukemattomin eri tavoin.

Tavallisimpia lehtikaalia sisältäviä ruokalajeja ovat lehtikaalitahna, -salaatti, -smoothie, -sipsit, -lasagne, -keitto ja -laatikko sekä ruskistettu lehtikaali.

Terveellisyys

Monikäyttöisyytensä ohella lehtikaalia pidetään kaikkein terveellisimpänä vihanneksena. Lehtikaalin lukuisista terveyttä edistävistä vaikutuksista on näyttöä. Siksi ei olekaan ihme, että lehtikaali on päässyt myös monen luontaistuotteen ainesosaksi.

Lehtikaalilla sanotaan olevan useita positiivisia terveysvaikutuksia:

 • Sisältää kollageenia, joka tekee iholle hyvää.
 • Saattaa vähentää masennusta.
 • Edistää laihduttamista.
 • Vahvistaa vastustuskykyä.
 • Suojaa sairauksilta, kuten vilustumiselta.
 • Ennaltaehkäisee dementiaa.

Lehtikaalin historia

Lehtikaalia on kasvatettu Pohjoismaissa viikinkiajoista asti. Viikinkien uskotaan tuoneen lehtikaalin kotimaihinsa palatessaan Englannin-matkoiltaan. Kaalia ylipäänsä on kuitenkin käytetty jo kauan ennen viikinkejä, ja erityisesti lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kreikkalaisten sanotaan käyttäneen kaalia sairauksien ehkäisemiseen jo 2 000 vuotta sitten. Eräiden lähteiden mukaan Rooman keisari Cato uskoi, että roomalaiset pärjäsivät ilman lääkäriä yli kuudensadan vuoden ajan juuri kaalin ansiosta.

Kaalikeitto oli yksi keskiajan yleisimmistä ruokalajeista Euroopassa, sillä munkit alkoivat keskiajalla kasvattaa kaalia luostarien puutarhoissa.

Kiinnostavaa tietoa lehtikaalista

 • Korkea rauta-, C-vitamiini- ja A-vitamiinipitoisuus
 • Sisältää enemmän kalsiumia kuin maito
 • Lehtikaalimuhennoksen pääraaka-aine
 • Lehdet ovat tummanvihreitä tai sinivihreitä
 • Voi kasvaa 10–150 cm:n korkuiseksi
 • Talvivihanta, lumenkestävä kasvi
 • Maun sanotaan miedontuvan muutaman pakkasyön jälkeen

Haluatko lisää tietoa?

Kasvata ihania kaaleja >>
Kasvata lavalaatikossa >>
Löydä kasvatettavat ja syötävät vihannessuosikkisi laajasta valikoimastamme >>

Olet tässä:


Lehtikaali 'Half Tall'

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Lehtikaali ' Westland Autumn'
-40%

Lehtikaali ' Westland Autumn'

Monivärinen

059 099
Lue lisää

Lehtikaali 'Scarlet'

Monivärinen

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Lehtikaali 'Emerald Ice'

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta