Liljat kuuluvat suureen sukuun, jossa on noin sata eri lajiketta. Liljaa kasvatetaan etupäässä koristekasviksi. Se on suosittu kotien ja puutarhojen silmäterä, jolla on suuret ja kauniit, hyväntuoksuiset kukat.

Lilja

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lilium
Heimo: Liljakasvit (Liliaceae)

Istuta liljoja ulos – vinkkejä ja ohjeita

Jos olet aikeissa istuttaa puutarhaasi liljoja, edessäsi on mielenkiintoinen projekti. Näyttävä lilja kruunaa puutarhasi kukkaloiston majesteettisen ylväillä kukillaan. Valitse liljoillesi ensin sopiva kasvupaikka, jotta saat ne menestymään mahdollisimman hyvin. Koska liljojen juuret viihtyvät varjossa ja varret ja kukat auringossa, istuta ne mieluiten rinteeseen pienten, heikkojuuristen pensaiden sekaan.

Liljojen istuttaminen vaihe vaiheelta

  • Kaiva maahan noin 50 cm:n syvyinen kuoppa kukkasipuleiden istuttamista varten.
  • Useimmat liljalajikkeet istutetaan noin 15–25 cm:n syvyyteen, mutta jotkin, kuten madonnanlilja, tulee istuttaa syvemmälle. Tarkista etukäteen, mikä on valitsemasi lajikkeen suositeltu istutussyvyys.
  • Koska lilja viihtyy erittäin hyvin salaojitetussa kasvualustassa, etsi puutarhastasi luonnollinen rinne. Jos sellaista ei ole, voit tietenkin muokata rinteen itse.
  • Täytä istutuskuoppa multavalla kasvualustalla, mieluiten turvesekoitteisella lehtikompostilla. Sekoita joukkoon karkeaa hiekkaa. Vältä savea ja kalkkipitoista maa-ainesta. Kasvualustan tulisi olla niin huokoinen, että voit työntää käsivartesi vaikeuksitta kyynärpäätä myöten kuoppaan.
     
  • Lannoita kasvualusta sitten pitkävaikutteisella lannoitteella.
  • Kastele liljasi istutuksen jälkeen läpikotaisin. Huolehdi riittävästä kastelusta kesän vähäsateisten jaksojen aikana.
  • Peitä maa lopuksi turpeella tai kaarnamullalla, jotta kosteus säilyy maassa. Levitä liljojesi varsien ympärille kerros karkeaa hiekkaa, jotta näet helpommin maahan pudonneet liljakukot ja pääset niistä eroon. Hiekka pitää varsien tyven myös kuivempana, mikä ehkäisee hyvin niiden mädäntymistä.

Liljan hoito puutarhassa ja ruukussa

Liljat puutarhassa

Liljat viihtyvät parhaiten hyvin läpäisevässä ja salaojitetussa, huokoisessa maaperässä, joka suojaa niitä tuhoeläimiltä. Talven väistyessä liljoja on hyvä siistiä poistamalla vanhat, kuivat varret, katemateriaali sekä muu ylimääräinen aines. Möyhi maata hieman liljojen ympäriltä, mutta varo kasvavia taimia.

Voit parantaa kosteuden säilymistä kasvualustassa lisäämällä siihen kerroksen hyvin hajonnutta, turvesekoitteista kompostiainesta tai kaarnamultaa. Vältä tuoretta luomulannoitetta, sillä liljat pitävät enemmän erittäin hyvin hajonneesta ja palaneesta lannoitteesta. Myöhemmin kesällä voit lannoittaa liljojasi pari kertaa myös nestemäisellä puutarhakasviravinteella.

Liljat ruukussa

Vuoden kylmemmällä puoliskolla liljat tarvitsevat hieman ylimääräistä huolenpitoa. Jos olet talvettanut liljojasi sisällä pakkaselta suojassa, niiden mullasta on saattanut hävitä ravinteita ja se on siksi vaihdettava ensi kevääksi. Mullanvaihdon yhteydessä on hyvä poistaa vanhat, kuivuneet varret ja tarkistaa, että sipulit näyttävät terveiltä.

Istuta lilja jälleen syvään, tilavaan ruukkuun, jonka pohjalla on lekasoraa tai ruukunpalasia salaojitusta varten. Kaada ruukkuun ensin kerros karkeaa hiekkaa ja sen jälkeen omalle liljalajikkeellesi sopivaa multaa. Useimmat liljat pitävät huokoisesta, hiekkasekoitteisesta lehtimullasta, joka on pH-arvoltaan hieman hapanta tai neutraalia.

On hyvä, jos voit istuttaa liljasi kanssa samaan ruukkuun jonkinlaisen maan peittävän kasvin, joka varjostaa kasvualustaa ja viilentää liljan juuria. Toinen vaihtoehto on asettaa ruukussa kasvava lilja muiden ruukkujen taakse siten, että ne luovat varjoa liljan kasvualustaan. Liljan varret sen sijaan viihtyvät valossa.

Voit lannoittaa liljaa nestemäisellä kasviravinteella pari kertaa kesän aikana.

Eroon liljakukoista

Liljakukot pitävät liljoista erittäin paljon, joten voit varautua näiden pienten kovakuoriaisten tuloon jo etukäteen. Liljakukkojen saapuminen on nimittäin vain ajan kysymys.

Erotat täysikasvuiset liljakukot liljan lehdiltä helposti niiden kirkkaanpunaisen värin ansiosta. Ne laskevat oranssinväriset munansa ryppäiksi lehtien alapinnalle. Liljakukot kannattaa poimia pois heti, ennen kuin ne ehtivät pudottautua hiekkaan ja kaivautua maahan. Pudota liljakukot purkkiin, jossa on spriitä. Sprii tainnuttaa ne välittömästi, minkä jälkeen ne hukkuvat. Ota tavaksi tarkistaa liljasi usein, sillä liljakukot lisääntyvät nopeasti ja voivat tuottaa kaksikin uutta sukupolvea yhden kesän aikana.

Lilja – kauneuden, puhtauden ja viattomuuden symboli

Vanhassa testamentissa valkoinen madonnanlilja esitetään kauneuden vertauskuvana. Lilja mainitaan muun muassa Laulujen laulussa: ”Kuin lilja ohdakkeiden keskellä on minun armaani neitojen keskellä”. Kirjallisuudessa ja balladeissa lilja-sana tarkoittaa kuitenkin usein vain yleisesti ottaen kaunista kukkaa. Pohjoismaiden luostareissa liljaa on kasvatettu lääkekasvina. Esikristilliseen aikaan liljaa käytettiin myös jumalallisena symbolina. Liljan nimi juontuu sen puhtautta ja viattomuutta symboloivasta merkityksestä keskiajalla.

Suomessa kasvaa kuusi luonnonvaraista liljaa, joiden joukossa on myös kaksi puutarhoista levinnyttä lajiketta: kirjopikarililja, isokäenrieska, pikkukäenrieska, ruskolilja, varjolilja ja metsätulppaani. Lilja on monivuotinen kasvi, joka varastoi ravinteita sipuleihinsa. Ensimmäinen tieteellinen maininta liljasta on vuodelta 1789.

Tietoa liljojen suvusta

  • Liljakasvien heimoon kuuluu noin 15 sukua ja yli 700 lajiketta.
  • Ensimmäinen tieteellinen maininta liljasta on vuodelta 1789.
  • Liljan kukat voivat olla punaisia, keltaisia, oransseja tai valkoisia.
  • Niitä myydään myös leikkokukkina ja kukkasipuleina.
  • Liljan kukat ovat usein käytetty aihe maalauksissa.
  • Liljat viihtyvät rinteillä.

Lue lisää

Istuta keväällä kukkivia kukkasipuleita syksyllä >>
Löydät liljojen sipulit kukkasipulien valikoimastamme >>
Osta liljoja lähimmästä myymälästäsi >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta