Pian on taas se aika vuodesta, kun lintujen ruokinta alkaa. Kun tarjoat ruokaa metsän pikkulinnuille, saat seurata omalla pihallasi päivittäistä luonnon käsikirjoittamaa lumoavaa näytelmää. Lintujen ruokinta kylmänä vuodenaikana on kiehtovaa ja jännittävää tekemistä. Osalle pikkulinnuista se on myös elintärkeää.

Lintujen ruokinta - näin onnistut

Lintujen ruokinta on aloitettava riittävän hyvissä ajoin ennen talven tuloa, jolloin pikkulinnut tottuvat käymään pihallasi. Näin saat linnuista vakituisia ruokavieraita, joiden toimia on mukava seurata ikkunasta.

Mutta ketä lintulaudallasi tulee todennäköisesti vierailemaan? Riippuu paljon paikasta, mitä ruokavieraita onnistut saamaan. Huvila-alueilla ja muualla kaupunkiympäristössä pikkuvieraat ovat usein varpusia ja pikkuvarpusia, maaseudulla yleensä tiaisia mutta toisinaan myös pikkuvarpusia. Ne ovat lähistöllä pesiviä lintuja, jotka jäävät koko vuodeksi samalle seudulle. On tärkeää saada nämä linnut vakituisiksi ruokavieraiksi, koska ne houkuttelevat myös harvinaisempia kävijöitä: ruokintapaikan yli voi lentää esimerkiksi punatulkkuparvi. Kun punatulkut näkevät, että lintulaudalla käy vilkas kuhina, ne pyrähtävät nauttimaan tarjolla olevista antimista.

Lintujen ruokinta on parhaimmillaan hauska harrastus, jonka avulla voit myös opettaa lapsesi tunnistamaan pihapiirin siivekkäitä asukkaita!

Lintujen talviruokinta – muista nämä!

Lintujen talviruokinta kaupunkialueella onnistuu yhtä hyvin kuin vaikka maatilalla, sillä maamme runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään tänne myös talveksi. Periaatteessa linnuille on pyrittävä antamaan mahdollisimman paljon hiilihydraatteja ja rasvaa, vaikka toki linnut tietävät yleensä itse, mikä sopii niiden ravinnoksi. Energiapitoinen ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia, ja esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lintujen ruokinta on monelle lajille melkein elinehto, kun taas esimerkiksi yhä useampi mustarastas pystyy nykyisin talvehtimaan omavaraisesti Suomessa.

Eri lintulajeilla on omat makumieltymyksensä. Löydät sivun alareunasta listan, josta näet, mikä maistuu parhaiten millekin lintulajille.

Älä anna linnuille suolaista syötävää

Muista, ettei linnuille saa antaa ruokaa, jossa on suolaa. Kiellettyjen ruokien listalla ovat myös vanha ja homeinen sekä sahramia sisältävä leipä. Jos haluat hemmotella lintuja erikoisherkuilla, anna niille voita ja margariinia tai rusinoita, jotka ovat niiden lempiruokaa. Voin ja margariinin suolapitoisuus on riittävän alhainen, ja ne soveltuvat lintujen ruokavalioon. Myös talipallojen valmistaminen kotikonstein onnistuu, ja mikä olisikaan hauskempaa kuin pyöritellä herkkupalloja kotona lasten kanssa!

Voit myös hankkia valmiit talipallot kätevissä 10 kappaleen pakkauksissa tai 60 kappaleen ämpäreissä. Muista hankkia myös talipallojen ruokinta-automaatti, joita löydät sivuiltamme useita erilaisia ja erikokoisia.

Lintujen ruokinta onnistuu helposti myös siemenille ja pähkinöille tarkoitetulla ruokinta-automaatilla, joita löydät valikoimastamme isompina ja pienempinä. Voit ostaa auringonkukansiemenet ja maapähkinät suuremmissa erissä ämpärissä tai sekoitepusseissa.

Lintujen ruokinta vaatii rauhallisen ruokapaikan

Monien lintujen ja erityisesti tiaisten on kylmänä vuodenaikana käytettävä suuri osa valveillaoloajasta syömiseen. Sen vuoksi ne suosivat rauhallisia ruokapaikkoja. Lintulauta on yleensä parempi sijoittaa talon taakse kuin vilkkaassa käytössä olevan ulko-oven lähettyville. Linnut voivat vältellä lintulautaasi myös sen vuoksi, että ne pelkäävät lähimmän pensaan alla vaanivaa naapurin kissaa. On myös tärkeää, että ruokapaikan lähistöllä on suojaisa paikka. Esimerkiksi tiheä pensas, pensasaita tai vastaava tarjoaa pikkulinnuille suojaa petolintujen, kuten varpushaukan, hyökkäyksiltä.

Täytä lintujen ruokinta-automaatti näillä

 • Hampunsiemenet: viherpeippo, punatulkku, peippo, järripeippo, varpunen, pikkuvarpunen, talitiainen, sinitiainen, viitatiainen, hömötiainen.
   
 • Auringonkukansiemenet: viherpeippo, punatulkku, nokkavarpunen, talitiainen, pähkinänakkeli.
   
 • Kaura, leivänpalat, suolaton keitetty riisi: keltasirkku, varpunen, turkinkyyhky, sepelkyyhky.
   
 • Linnunsiemenet, häkkilintujen siemenet, pellavansiemenet: varpunen, pikkuvarpunen, peippo, järripeippo, viherpeippo, urpiainen, vihervarpunen, rautiainen.
   
 • Pyökinsiemenet: peippo, järripeippo, pähkinänakkeli.
   
 • Tammenterhot: närhi, pähkinähakki, sepelkyyhky, pähkinänakkeli.
   
 • Hasselpähkinät: närhi, pähkinähakki, pähkinänakkeli, käpytikka.
   
 • Maapähkinät: useimmat tiaiset, pähkinänakkeli sekä vihervarpunen ja urpiaiset.
   
 • Tali, ihra, silava, kookosrasva: sinitiainen, talitiainen, hippiäinen, käpytikka, närhi, harakka, puukiipijä.
   
 • Omena, päärynä, banaani, pihlajanmarjat, tanskanpihlajanmarjat: rastaat, tilhi, kottarainen.

Lintujen ruokinta talvella – näin onnistut!

 • Ripusta teräslankaan muutamia omenoita koristeeksi ja ruuaksi linnuille.
 • Jos pidät tarjolla erilaisia siemeniä ruokintalaitteissa, saat myös erilaisia lintulajeja ruokailemaan puutarhaasi.
 • Plantagenin valikoimissa on myös teline, jonka voi sijoittaa mihin tahansa puutarhaan ja johon voi ripustaa kolmenlaisia ruokintalaitteita.

Lue lisää

Lintujen ruokinta-automaatit ja ruoatOstoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta