Lintujen ruokinta - näin onnistut

Lintujen ruokinta - näin onnistut

Pian on taas se aika vuodesta, kun lintujen ruokinta alkaa. Kun tarjoat ruokaa metsän pikkulinnuille, saat joka päivä seurata omalla pihallasi luonnon käsikirjoittamaa lumoavaa näytelmää. Lintujen ruokinta kylmänä vuodenaikana on ruokkijalle kiehtovaa, jännittävää ja viihdyttävää ja osalle pikkulinnuista myös elintärkeää.

Lintujen ruokinta talvella

Lintujen ruokinta on aloitettava riittävän hyvissä ajoin ennen talven tuloa, jolloin totuta pikkutirpat käymään pihallassai ja saat linnuista vakituisia ruokavieraita, joiden toimia on mukava seurata ikkunasta.

Mutta ketä lintulaudallasi tulee todennäköisesti vierailemaan? Riippuu nimittäin paljon paikasta, mitä ruokavieraita onnistut saamaan. Huvila-alueilla ja muualla kaupunkiympäristössä pikkuvieraat ovat usein varpusia ja/tai pikkuvarpusia, maaseudulla taas tiaisia ja toisinaan myös pikkuvarpusia. Ne ovat lähistöllä pesiviä lintuja, jotka jäävät koko vuodeksi samalle seudulle. On tärkeää saada nämä linnut vakituisiksi ruokavieraiksi, koska ne houkuttelevat myös harvinaisempia kävijöitä: Ruokintapaikan yli voi lentää esimerkiksi punatulkkuparvi. Kun punatulkut näkevät, että lintulaudalla käy vilkas kuhina, ne pyrähtävät nauttimaan tarjolla olevista antimista.

Lintujen ruokinta on parhaimmillaan hauska harrastus, jonka avulla voit myös opettaa lapsesi tunnistamaan pihapiirin siivekkäitä asukkaita!

Lintujen talviruokinta - muista nämä!

Lintujen talviruokinta kaupunkialueella onnistuu yhtä hyvin kuin vaikka maatilalla, sillä maamme runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään tänne myös talveksi. Periaatteessa linnuille on pyrittävä antamaan mahdollisimman paljon hiilihydraatteja ja rasvaa, vaikka toki linnut tietävät yleensä itse, mikä sopii niiden ravinnoksi. Energiapitoinen ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia, ja esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lintujen ruokinta on monelle lajille melkein elinehto, kun taas esimerkiksi yhä useampi mustarastas pystyy nykyisin talvehtimaan Suomessa.

Eri lintulajeilla on omat makumieltymyksensä. Löydät sivun alareunasta listan, josta näet, mikä maistuu parhaiten millekin lintulajille.

Älä anna linnuille suolaista syötävää

Muista, ettei linnuille saa antaa ruokaa, jossa on suolaa. Kiellettyjen ruokien listalla ovat myös vanha ja homeinen sekä sahramia sisältävä leipä. Jos haluat hemmotella lintuja erikoisherkuilla, anna niille voita ja margariinia tai rusinoita, jotka ovat niiden lempiruokaa. Voissa ja margariinissa ei ole niin paljon suolaa, että se olisi haitaksi linnuille. Myös talipallojen valmistaminen kotikonstein onnistuu, ja mikä olisikaan hauskempaa kuin pyöritellä herkkupalloja kotona lasten kanssa! 

Voit myös hankkia valmiit talipallot kätevissä 10 kappaleen pakkauksissa tai 60 kappaleen ämpäreissä. Muista hankkia myös talipallojen ruokinta-automaatti, joita löydät sivuistoltamme useita erilaisia ja eri kokoisia.

Lintujen ruokinta onnistuu helposti myös sieminille ja pähkinöille tarkoitetulla ruokinta-automaattilla, joita löydät valikoimastamme isompina ja pienempinä. Voit ostaa auringonkukansiemenet ja maapähkinät suuremmissa erissä ämpärissä tai sekoitepusseissa.

Lintujen ruokinta vaatii rauhallisen ruokapaikan

Monien lintujen ja erityisesti tiaisten on kylmänä vuodenaikana käytettävä suuri osa valveillaoloajasta syömiseen. Sen vuoksi ne suosivat rauhallisia ruokapaikkoja eivätkä pidä häiriöille alttiista paikoista. Lintulauta on yleensä parempi sijoittaa talon taakse, kuin vilkkaassa käytössä olevan ulko-oven vierustalle. Linnut voivat vältellä lintulautaasi myös sen vuoksi, että ne pelkäävät lähimmän pensaan alla vaanivaa naapurin kissaa. On myös tärkeää, että ruokapaikan lähistöllä on suojaisa paikka. Olisi hyvä, että lähistöllä olisi tiheä pensas, pensasaita tai vastaava suojaksi varpushaukan hyökkäyksiltä.

Täytä lintujen ruokinta-automaatti näillä

 • Hampunsiemenet: viherpeippo, punatulkku, peippo, järripeippo , varpunen, pikkuvarpunen, talitiainen, sinitiainen, viitatiainen, hömötiainen.
 • Auringonkukansiemenet: viherpeippo, punatulkku, nokkavarpunen, talitiainen, pähkinänakkeli
 • Kaura, leivänpalat, suolaton keitetty riisi: keltasirkku, varpunen, turkinkyyhky, sepelkyyhky
 • Linnunsiemenet, häkkilintujen siemenet, pellavansiemenet: varpunen, pikkuvarpunen, peippo, järripeippo, viherpeippo, urpiainen, vihervarpunen, rautiainen
 • Pyökin siemenet: peippo, järripeippo, pähkinänakkeli
 • Tammenterhot: närhi, pähkinähakki, sepelkyyhky, pähkinänakkeli
 • Hasselpähkinät: närhi, pähkinähakki, pähkinänakkeli, käpytikka
 • Maapähkinät: useimmat tiaiset, pähkinänakkeli sekä vihervarpunen ja urpiaiset
 • Tali, ihra, silava, kookosrasva: sinitiainen, talitiainen, hippiäinen, käpytikka, närhi, harakka, puukiipijä
 • Omena, päärynä, banaani, pihlajanmarjat, tanskanpihlajanmarjat: rastaat, tilhi, kottarainen

Lintujen ruokinta talvella - näin onnistut! 

 • Ripusta teräslankaan muutamia omenoita koristeeksi ja ruuaksi linnuille.
 • Jos pidät tarjolla erilaisia siemeniä erilaisissa ruokintalaitteissa, saat myös erilaisia lintulajeja ruokavieraiksi puutarhaasi.
 • Plantagenin valikoimissa on myös teline, jonka voi sijoittaa mihin tahansa puutarhaan ja johon voi ripustaa kolmenlaisia ruokintalaitteita.¨'

Lue lisää

Lintujen ruokinta-automaatit ja ruoat >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc