Marjasinikuusama muistuttaa mustikkaa mutta on kooltaan huomattavasti isompi. Molemmat marjat ovat kuitenkin täynnä hyödyllisiä vitamiineja, kalsiumia ja antioksidantteja. Tätä nopeasti kasvavaa marjaa on olemassa useita eri lajeja, ja se soveltuu erinomaisesti viljeltäväksi kylmässä ilmastossa. Sen kanssa on lähes mahdotonta epäonnistua!

Marjasinikuusama

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lonicera caerulea var. kamtschatica
Heimo:

Marja, jonka viljely onnistuu jokaiselta

Marjasinikuusaman kanssa et voi epäonnistua, viljelet sitten puutarhassa tai parvekkeella. Pensas kukoistaa uskomattoman helposti ja kasvaa myös kylmässä, jopa 46 asteen pakkasessa. Kanadalaiset lajikkeet soveltuvat parhaiten suomalaiseen ilmastoon, mutta venäläiset käyvät yhtä hyvin.

Alkuperä

Marjasinikuusama tulee alun perin Japanista ja Siperiasta ja kasvaa noin 1,5 metriä korkeaksi. Jalostuksen tuloksena siitä on nykyään olemassa lukuisia eri lajikkeita. Pensas on pitkäikäinen ja voi tuottaa satoa jopa 40 vuotta. Kukat tuottavat runsaasti nektaria ja ne ovatkin varsinaisia herkkupöytiä nälkäisille kimalaisille ja mehiläisille.

Istuta useita eri lajikkeita vierekkäin

Marjasinikuusama voi parhaiten kun se istutetaan vierekkäin toisen lajikkeen kanssa – silloin se tuottaa suuremman sadon ja marjoista tulee mehukkaampia ja parempia. Valitse yhtä aikaa kukkivia lajikkeita.

Tee näin:

  1. Istuta mieluiten kahta lajiketta lähelle toisiaan.
  2. Istuta aikaisin keväällä tai syksyllä, jos asut aivan eteläisessä Suomessa.
  3. Kastele runsaasti istutuksen yhteydessä edistääksesi juurten kasvua.
  4. Maaksi soveltuu tavallinen puutarhamaa, kunhan se on multavaa ja kosteaa.
  5. Pensas viihtyy parhaiten suorassa auringonpaisteessa tai puolivarjossa.
  6. Peitä pensas verkolla pitääksesi linnut erossa marjoista.

VINKKI! Lisää marjasinikuusamaa saat ottamalla kesäpistokkaita ja asettamalla ne neliskanttiseen ruukkuun varjoisaan paikkaan. Parin kuukauden kuluttua istuta ne yksitellen ulos.

Leikkaaminen

Pensas voi hyvin sellaisenaan muutamia vuosia, mutta noin kolmen vuoden kuluttua voit alkaa leikata sitä kevyesti. Leikkaa kevättalvella, jolloin pensaalla on lepokausi. Mikäli marjojen laatu huononee, on marjasinikuusamaa leikattava enemmänkin.

Milloin marjasinikuusama kukkii?

On yllättävää, miten nopeasti marjasinikuusama alkaa kukkia. Kukat voivat olla täydessä loistossaan jo huhtikuussa. Toukokuussa marjat saavat sinisen värinsä ja kesäkuussa tai heinäkuun alussa on sadonkorjuun aika.

VINKKI! Odota, että marjat ovat täysin tummansinisiä ennen poimimista.

Hauska ulkonäkö, hyödyllinen sisältö

Marjasinikuusaman marjan erikoinen, pitkulainen muoto voi vaikuttaa huvittavan näköiseltä. Älä kuitenkaan anna ulkomuodon hämätä – marjasinikuusama on yksi terveellisimmistä marjoista, ja koska ne kypsyvät nopeasti, noin viikkoa ennen mansikoita, ei kestä kauan päästä nauttimaan niiden makeasta mausta ja ravinteikkaasta sisällöstä.

Hapokkaan makeaa

Hapokas maku muistuttaa vadelman, mustaviinimarjan ja mustikan sekoitusta. Jalostuksen myötä osa happamuudesta on muuttunut makeudeksi. Niinpä voit mehustaa, hillota tai kuivata marjasinikuusamaa – tai syödä sellaisenaan.

VINKKI!Lisää mukaan hieman hunajaa, sokeria tai muuta makeaa, ja marjasinikuusaman maku muuttuu entistäkin paremmaksi.

Osallistu villitykseen

Mikäli et vielä viljele trendikästä marjasinikuusamaa, kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Tulet ihastumaan suuriin, epäsäännöllisen muotoisiin marjoihin, jotka ovat todellisia vitamiinipommeja. Niin helppoa istuttaa ja viljellä, että kuka tahansa onnistuu!

Lue lisää

Marjat – näin onnistut >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Puutarhamulta Luonnonmukainen

40 L

649
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta