Monivuotiset vihanneskasvit – helppohoitoisia ja mielenkiintoisia

Mitä jos voisit yhdellä istutuksella kerätä satoa vuodesta toiseen? Se on mahdollista valitsemalla monivuotisia vihanneskasveja. Kaiken lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja antavat suuria satoja. Mitä monivuotiset vihannekset sitten ovat ja miten niitä voi viljellä? Lue lisää näistä kasvimaan kestokasveista.

Monivuotiset vihanneskasvit – helppohoitoisia ja mielenkiintoisia

Monivuotiset vihanneskasvit ilahduttavat vuodesta toiseen

Monivuotiset syötävät vihanneskasvit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, eikä ihme, sillä niillä on monia etuja. Niitä ei tarvitse kylvää joka vuosi uudelleen, ne pysyvät yleensä terveinä ja tarvitsevat vain vähän huolenpitoa. Ehkä sinulla on jo näitä monivuotisia herkkuja puutarhassasi, kuten raparperia tai ruohosipulia?

Monivuotisten vihanneskasvien monipuolinen valikoima

Useat monivuotiset vihanneskasvit viihtyvät pohjoismaisessa ilmastossa – mausteyrteistä syötäviin juuriin ja monet lajit tarjoavat uusia mielenkiintoisia makuja.

Permakulttuurin tapaan niitä käytetään metsäpuutarhoissa, joissa jäljitellään luonnon omaa kasvutapaa, sillä monivuotiset vihanneskasvit ovat helppohoitoisia. Monivuotiset vihanneskasvit toimivat hyvänä pohjana viljelyksissä, ja ne on helppo yhdistää yksivuotisiin kylvöihin.

Kun kasvit ovat juurtuneet kunnolla, riittää, että rikkaruohot siivotaan silloin tällöin ja että niitä lannoitetaan orgaanisella aineksella, esimerkiksi kompostoidulla luonnonlannoitteella, kompostilla tai lantavedellä.

Toinen monivuotisten vihanneskasvien etu on se, että niitä ei juurikaan tarvitse kastella, sillä niillä on laajalle ulottuva juuristo. Kastelusta on huolehdittava ainoastaan ensimmäisen vuoden aikana ja kuivina kausina, ja siksi nämä kasvit ovat myös erittäin ilmastoviisaita.

Hyvä vastustuskyky sairauksille ja tuholaisille

Hyvät selviytymiskeinot ovat tarpeen, jotta kasvit pystyvät elämään useampia vuosia. Monivuotiset vihanneskasvit ovat yleisesti ottaen kestäviä, ja niillä on hyvä vastustuskyky sairauksia ja tuholaisia vastaan. Jopa etanat välttelevät näitä kasveja, sillä yksivuotiset kasvit ovat helpompia pureskella.

Ainoa huono puoli kasvien terveyden kannalta on se, että ne ovat vuodesta toiseen samassa paikassa. Mahdollisista sairauksista ja syöpäläisistä on vaikeampi päästä eroon. Kaiken kaikkiaan nämä kasvit ovat kuitenkin erittäin helppohoitoisia.

Pärjää rikkaruohojen kanssa

Koska useilla monivuotisilla vihanneskasveilla on laajalle ulottuvat juuristot, ne eivät joudu samalla tavalla kilpailemaan rikkaruohojen kanssa kuin yksivuotiset kasvit. Lisäksi ne aloittavat kasvun aikaisin keväällä ja saavat näin ollen etumatkaa.

Joitain monivuotisista vihanneskasveista pidetään usein rikkaruohoina. Tällaisia ovat esimerkiksi nokkoset, jotka sekä maistuvat hyviltä että ovat erittäin ravinteikkaita. Kannattaa siis jättää yhteen puutarhan nurkkaan hieman nokkosia, niin saat keväällä vaikkapa maukasta nokkoskeittoa.

Elinikä ja hoito

Siemeniä levittävät vihanneskasvit ovat yleensä lyhytikäisempiä kuin kasvit, joilla on valtavat juuristot. Puut ja pensaat elävät pisimpään. Varminta on istuttaa sellaisia lajeja, jotka soveltuvat omalle kasvuvyöhykkeellesi. Joskus on mahdollista luoda myös suotuisa mikroilmasto herkemmille kasveille. Sijaintia miettiessä on hyvä huomioida, että kasvit pitävät aurinkoisesta ja tuulensuojaisesta paikasta, jonka maaperä on huokoista, kuten esimerkiksi korotetussa kasvimaassa. Ensimmäisen vuoden aikana useat perennat tarvitsevat hieman huolenpitoa juurtuakseen kunnolla. Pitkällä aikavälillä ne antavat varmaa satoa. Niiden kasvukausi alkaa aikaisin keväällä, joten myös sato valmistuu aikaisemmin kuin yksivuotisilla kasveilla

Useat monivuotiset vihanneskasvit ovat jalostettuja ja olleet luonnossa pitkän aikaa. Monet hyönteiset tarvitsevat niitä, joten ne ovat tärkeitä myös monimuotoisuuden kannalta. Kannattaa siis panostaa ainakin muutamiin lajeihin tänä vuonna – ne ovat varmasti hyödyksi ja iloksi puutarhassasi!

Vinkki
Monivuotisia vihanneskasveja kannattaa kateviljellä, sillä sekä kasvit että mikroelämä voivat silloin hyvin. Ympäristön kannalta etuna on se, että vettä säästyy ja hiilidioksidi jää viljelylaatikkoon.

Lista: monivuotiset vihanneskasvit, joita kannattaa kokeilla

 • Mukulanätkelmä juurien maku muistuttaa kastanjaa
 • Amerikanmukulapapu maku muistuttaa perunaa ja papua
 • Sinikuunlilja versojen maku muistuttaa parsaa
 • Päivänlilja kukkien ja nuppujen maku muistuttaa papua
 • Piparjuuri juuret, lehdet ja kukannuput ovat syötäviä
 • Maa-artisokka Bianca-lajin kukinta on erityisen kaunis
 • Humala versot voi syödä raakana tai paistaa
 • Sokeriruoko käytetään palsternakan tapaan

Salaattiin

 • Isomaksaruoho kirpeänmakuiset lehdet sopivat salaattiin
 • Halikka lehtien maku muistuttaa äyriäisiä
 • Köynnöspinaatti on kiipeilevä kasvi, jonka maku muistuttaa pinaattia
 • Pinaattihierakka suuret kirpeänmakuiset lehdet
 • Isovesikrassi erittäin terveellinen ja maukas, sopii erinomaisesti salaattiin
 • Isohietasinappi villirukola
 • Hertta-aralia maku muistuttaa fenkolia ja sitruunaa
 • Liperi miellyttävä voimakas maku, joka sopii esimerkiksi maustamaan tomaattikastiketta ja pataruokia, maku muistuttaa selleriä
 • Saksankirveli maku muistuttaa anista
 • Karhunjuuri maku muistuttaa currya
 • Tarhasuolaheinä hapan ja mieto maku

Sipuli

 • Pillisipuli voidaan käyttää purjosipulin tapaan
 • Karhunlaukka täydellinen pestoon, valkosipulimainen maku, siemenkodat voi säilöä karhunlaukkakapriksiksi.
 • Ilmasipuli latvaan muodostuu hienoja pikkusipuleita, sekä sipulit että varret ovat syötäviä.
 • Katso myös: laukka, nuokkulaukka, norrlannin laukka, ruohosipuli, lehtokielo


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Olet tässä:


Lipstikka

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Ruohosipuli

269
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Isohietasinappi

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Sipuli 'White Lisbon'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Isovesikrassi

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Sinappikaali/Rukola

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta