Muratin lehdet ovat tummanvihreät, vaaleanvihreät tai kaksiväriset. Kasvi on uskomattoman kiitollinen ja helppohoitoinen, ja se voidaan sijoittaa kotona moneen eri paikkaan.

Muratti

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hedera helix
Heimo: Araliakasvit (Araliaceae)

Pikaopas muratin hoitoon

Muratti viihtyy parhaiten vahvalta auringonpaisteelta suojattuna. Se voidaan sijoittaa ruukussa niin sisälle kuin uloskin kesäkaudella. Se sopii hienosti muiden kesäkukkien yhteyteen.

Muratin hoito ja kastelu

Murattia tulee kastella säännöllisesti. Lisää pieni annos kasviravinnetta (lue ohjeet pullosta) kasteluveden mukana keväällä, kesällä ja syksyllä. Talviaikaan vain kerran kuukaudessa. Suihkuta kasvi kunnolla kerran kuukaudessa, jotta se pysyy raikkaana ja hyvännäköisenä.

Muratti – tutustu valikoimaamme


Vinkkejä muratin kasvattamiseen sisällä ja ulkona

Välillä kaipaat varmasti piristystä puutarhaasi – jotakin sellaista, minkä toteuttamiseen ei vaadita puutarha-arkkitehdin tutkintoa. Silloin muratti ratkaisee ongelman alta aikayksikön. Helppohoitoinen kasvi ei nimittäin vaadi paljon viihtyäkseen. Se on helppo istuttaa ja sopeutuu kasvupaikkaansa nopeasti. Onko pihallasi rumannäköinen rinne tai ränsistynyt betoniseinä, jota haluat elävöittää? Jätä työ muratille.

Muratti - kaunis koristekasvi

  • Kaarenmuotoinen muratti luo tyylikkyyttä olohuoneen ikkunassa.
  • Seinään kiinnitetty tai katosta riippuva murattiamppeli luo vehreyttä ja elämää hieman syvemmälläkin huoneessa. Amppeli voi toivottaa tervetulleeksi eteisessä tai toimia väripilkkuna makuuhuoneessa.
  • Istuta muratti suureen vatiin kauniiden kivien sekaan ja aseta se sohvapöydälle; näin olet luonut yksinkertaisen kukka-asetelman.
  • Koristele pöytä leikkaamalla osa varsista (tämä tekee kasvista vain entistä tuuheamman) ja aseta ne pöydän keskiosan pintaa pitkin kynttilänjalan yhteyteen.
  • Kokeile erilaisilla ruukuilla erilaisten tyylien aikaansaamiseksi. Voit valita kristalli- tai saviruukun, valkoisen tai värikkään. Muratti sopii ja täyttää tehtävänsä niin ryhmässä kuin ylhäisessä yksinäisyydessään.

Istuta kasveja tai ota pistokkaita – tee näin

  • Pääset alkuun muratin kasvattamisessa helpoiten istuttamalla valmiita taimia, tai vaihtoehtoisesti ostamalla suuren avomaamuratin, jota voit lisätä pistokkaiden avulla.
  • Voit ottaa pistokkaita helmi–maaliskuusta alkaen aina syksyn saapumiseen asti, yleensä vielä elo–syyskuussa.
  • Leikkaa pistokkaat tuoreesta oksasta, muutaman millimetrin verran lehden alapuolelta ja 10–15 cm:n päästä kasvin latvasta. Pyri saamaan pistokkaaseesi noin 3–4 lehteä. Jos saat useamman, poista alimmat lehdet, kunnes jäljellä on 3–4 kappaletta.
     
  • Täytä ruukku kylvömullalla. Älä painele multaa liian tiiviiksi, sillä kasvualustan on hyvä olla ilmavaa. Kastele multa kosteaksi, mutta älä läpimäräksi.
  • Istuta pistokas sopivan syvälle siten, että se pystyy juurtumaan, mutta niin, etteivät sen lehdet makaa maata vasten.
  • Kastele sitten hieman lisää suuntaamalla kasteluvesi suoraan multaan. Siten pistokas kiinnittyy maahan, eikä kasvualustasta tule liian tiivistä. Kasvualustaan on nimittäin päästävä happea, jotta juuret kasvavat hyvin eikä kasvi mätäne.
  • Pistokas viihtyy parhaiten korkeassa ilmankosteudessa. Voit siksi siirtää sen minikasvihuoneeseen tai peittää pistokkaan ruukkuineen muovipussilla, jossa on reikä. Myös lasikupu käy tarkoitukseen hyvin. Muista vain tuulettaa kasvia silloin tällöin nostamalla kupu tasaisin väliajoin pois.
     
  • Aseta pistokas valoisaan paikkaan vähintään 20 °C:n lämpötilaan. Muratin pistokas ei kuitenkaan pidä suorasta auringonpaisteesta, sillä silloin sen lehdet voivat palaa ja kasvi voi kuivua nopeasti. Kastele pistokasta silloin tällöin, jotta ilmankosteus säilyy korkeana.
  • Juurtuminen voi kestää muutamia viikkoja. Pysy kärsivällisenä ja odota juurten kasvamista varmuuden vuoksi hieman liian pitkään kuin liian vähän aikaa. Istuta pistokkaasi sitten hieman suurempaan, kukkamullalla täytettyyn ruukkuun. Älä valitse ensi alkuun liian suurta ruukkua, sillä silloin pistokas saattaa saada liikaa vettä kokoonsa nähden. Istuta se sen sijaan useamman kerran uudelleen, vähitellen yhä suurempaan ruukkuun.

Muratin hoito-ohjeita

Kun murattisi on juurtunut ja alkanut kasvaa, se elää varsin itsenäistä elämää eikä vaadi sinulta paljon. Sisällä kasvava muratti viihtyy lämpimän vuosipuoliskon ajan huoneenlämmössä, mutta talvella se kaipaa viileämpää, noin 10 °C:n lämpötilaa.

Kastele murattia siten, että sen kasvualusta pysyy kosteana. Anna mullan kuitenkin myös kuivahtaa kastelukertojen välillä – talviaikaan se on erityisen tärkeää. Lämpimämmällä vuosipuoliskolla kasvisi kukoistaa, kun annat sille kerran viikossa hieman kasviravinnetta.

Varaudu talveen

Talvisin, kun ilmankosteus on alhainen, muratti voi altistua punkeille. Voit ennaltaehkäistä punkkiongelmaa kylmemmällä vuosipuoliskolla suihkuttelemalla muratin lehtiä kerran viikossa. Muratti viihtyy parhaiten ulkona avomaalla, lavalaatikossa, ruukussa tai parvekelaatikossa. Paras kasvupaikka muratille on varjoisa tai puolivarjoisa kohta kalkkipitoisessa, kosteassa kasvualustassa.

Kasvin voi mainiosti antaa myös talvehtia ulkona, sillä se ei säikähdä pakkasta eikä lunta. Ruukkuun istutetun muratin voi suojata talveksi kaivamalla ruukun maahan ja peittämällä sen kaiken varalta ohuelti lehdillä tai havuilla.

Muratti lehti

Muratti – ikivihreä, näyttävä kasvi

Luonnonvaraiseen murattiin ei Suomessa joka päivä törmää, jos lainkaan. Viljeltynä sitä esiintyy sen sijaan maamme eteläisimmissä osissa sekä Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Pohjoisempana muratti on harvinaisempi, mutta selviytyy yleensä sielläkin kohtalaisen hyvin. Ikivihreä köynnös pysyy kauniina ympäri vuoden ja koristaa puutarhaasi siten myös vuoden pimeämmällä puoliskolla.

Syksyllä vähintään kymmenen vuoden ikäiset murattiyksilöt kasvattavat pieniä, kellanvihreitä kukkaryppäitä. Muratin kesällä kypsyvät, mustansiniset marjat ovat myrkyllisiä ja siksi käyttökelvottomia.

Kestävä ja helposti kasvatettava muratti voi sopivissa olosuhteissa kasvaa oikeaksi taideteokseksi näyttävien väriensä ja ihastuttavan pintatekstuurinsa ansiosta. Kasvin latinankielinen nimi helix on kreikkaa ja tarkoittaa spiraalia tai kiemuraa.

Hyvä tietää muratista

  • Erilaisia murattilajikkeita on olemassa useita; niistä vain osa kasvaa Suomessa.
  • Muratin oksat sopivat upeasti pöydän koristeluun.
  • Kukkii syksyllä syyskuusta lokakuuhun.
  • Esiintyy pääasiassa Suomen eteläisimmissä osissa.
  • Ikivihreä – ei pudota lehtiään.
  • Nahkamaiset, kiiltävät, tummanvihreät lehdet, joissa on vaaleat, selvästi erottuvat ruodit.
  • Ennen vanhaan viinissä tai vedessä keitettyjä muratin lehtiä käytettiin haavojen hoitoon.
  • Muratti on myrkyllinen ja voi syötynä aiheuttaa vatsakipua.

Muratti – tutustu valikoimaamme

Lisää vihreää

Olet tässä:


Muratti, pitkät versot

Korkeus 80 cm, Vihreä

849
Lue lisää

Muratti keskipitkät versot

Korkeus 25 cm, Vihreä

599
Lue lisää

Murattiamppeli

Korkeus 60 cm, Vihreä

2699
Lue lisää

Muratti kaaressa

Korkeus 25 cm, Vihreä

599
Lue lisää

Muratti kaaressa

Korkeus 43 cm, Vihreä

899
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta