Näin pääset eroon yleisimmistä rikkaruohoista
Vuohenputkea, voikukkaa vai sammalta? Rikkaruohoja on monenlaisia. Jos haluat saada puutarhan siistiksi, on suosittava niitä kasveja, joiden haluaa kasvavan – ja hankkiuduttava eroon rikkaruohoista. Hoida puutarhaasi kitkemällä pois yleisimmät rikkaruohot vinkkiemme avulla!

Aloita kitkeminen ajoissa
Rikkaruohot kasvavat yleensä voimakkaasti, itsepintaisesti ja nopeasti. Paras keino saada ei-toivottu kasvillisuus hallintaan on työskennellä pitkäjänteisesti ja säännöllisesti. Se tarkoittaa muun muassa kaikkien rikkaruohojen kitkemistä kasvukauden alussa, mutta myös säännöllisiä täsmäiskuja myöhemmin kesällä.
Siemenrikkaruohot ja juuririkkaruohot
Rikkaruohot voidaan jakaa kahteen ryhmään: siemenrikkakasvit ja juuririkkakasvit. Siemenrikkaruohot itävät joka vuosi siemenistä, joita joko on mullassa valmiina tai tulee maahan tuulen mukana. Yleisimpiä siemenrikkaruohoja ovat kamomillasaunio, pihatähtimö, suolaheinä ja kirjopillike. Niistä pääsee helpoiten eroon ahkeralla kitkemisellä heti keväästä alkaen.
Juuririkkaruohot ovat nimensä mukaisesti maahan juurtuneita kasveja, joita voi olla vaikea saada pois. Laajan juuriston kehittäviä yleisiä rikkaruohoja ovat voikukka, vuohenputki, juolavehnä, nokkonen, sammal, leskenlehti ja ohdake. Ne on saatava maasta ylös juurineen, jotta niistä pääsisi eroon.
Yleisimmät rikkaruohot
- Voikukka – itsepintainen kasvi, josta eroon pääseminen vie aikaa. Se leviää nopeasti, ja se on helpoin saada kitkettyä pienellä lapiolla tai rikkaruohonpoistajalla. Koeta saada kasvi ylös juurineen. Kitkemättä jätetyistä voikukista on hyötyä mehiläisille, kimalaisille ja jäniksille.
- Vuohenputki – elinvoimainen kasvi, joka valtaa nopeasti puutarhan unohdetut nurkat. Se ei pidä leikkaamisesta, ja häviää vähitellen, jos sitä leikataan toistuvasti. Se voidaan myös vetää maasta juurineen.
- Juolavehnä – nopeakasvuinen heinä, joka pitää saada revittyä maasta juurineen, ja kitkeä sen jälkeen tarkasti pienetkin uudet taimet. Kukkapenkistä juolavehnän kitkeminen käy helposti.
- Nokkonen – helpoin nostaa maasta talikolla juurineen heti kasvukauden alussa. Silloin nokkosen juuristo on vielä hento. Paikallisesti nokkosta voidaan kitkeä myös vetämällä se juurineen maasta käsin. Kitkemiseen tarvitaan paksut käsineet.
- Sammal – parhaat keinot sammalen torjumiseen ovat heinät ja valo. Kun nurmikko kalkitaan, lannoitetaan ja ilmataan, sammalesta päästään nopeasti eroon ja tilalle kasvaa ruohoa.
Näin saat kitkettyä rikkakasvit
On olemassa monia työkaluja ja keinoja päästä eroon kasveista, joita et halua puutarhaasi.
- Rikkaruohoetikka. Poistaa rikkaruohot pihalaattojen välistä, betonilta, soralta ja asvaltilta.
- Valmis rikkaruohojen torjuntasuihke. Nopeavaikutteinen ja tehokas vuohenputkea, sammalta ja leviä vastaan.
- Rikkaruohonpoistaja. Ergonomisella rikkaruohonpoistajalla rikkaruohot saa vedettyä helposti maasta juurineen.
- Pyörähara. Tehokas työkalu, kun rikkaruohojen lomassa on paljasta maata.
- Rikkaruohohara. Erinomainen työkalu pienille pinnoille ja sorakäytävien kunnossapitoon.
- Kultivaattori. Poistaa tehokkaasti riviväleistä itävät siemenrikkaruohot.
- Ruohonleikkuri. Ruohonleikkuri hoitaa nokkoset ja vuohenputket pois häiritsemästä. Sopii erinomaisesti suurten alueiden käsittelyyn.
- Maan peittäminen. Rikkakasvit voidaan tukahduttaa peittämällä maanpinta kesäksi esimerkiksi muovilla. Peittäminen tepsii kaikkiin kasveihin, mutta se vie aikaa.
- Käsivoimat. Kun kiusana ovat pienet rikkaruohontaimet, paras keino on yksinkertaisesti polvistua kitkemään käsin.