Näin pääset eroon yleisimmistä rikkaruohoista

Vuohenputkea, voikukkaa vai sammalta? Rikkaruohoja on monenlaisia. Jos haluat saada puutarhan siistiksi, on suosittava niitä kasveja, joiden haluaa kasvavan – ja hankkiuduttava eroon rikkaruohoista. Hoida puutarhaasi kitkemällä pois yleisimmät rikkaruohot vinkkiemme avulla!

Näin pääset eroon yleisimmistä rikkaruohoista

Aloita kitkeminen ajoissa

Rikkaruohot kasvavat yleensä voimakkaasti, itsepintaisesti ja nopeasti. Paras keino saada ei-toivottu kasvillisuus hallintaan on työskennellä pitkäjänteisesti ja säännöllisesti. Se tarkoittaa muun muassa kaikkien rikkaruohojen kitkemistä kasvukauden alussa, mutta myös säännöllisiä täsmäiskuja myöhemmin kesällä.

Siemenrikkaruohot ja juuririkkaruohot

Rikkaruohot voidaan jakaa kahteen ryhmään: siemenrikkakasvit ja juuririkkakasvit. Siemenrikkaruohot itävät joka vuosi siemenistä, joita joko on mullassa valmiina tai tulee maahan tuulen mukana. Yleisimpiä siemenrikkaruohoja ovat kamomillasaunio, pihatähtimö, suolaheinä ja kirjopillike. Niistä pääsee helpoiten eroon ahkeralla kitkemisellä heti keväästä alkaen.

Juuririkkaruohot ovat nimensä mukaisesti maahan juurtuneita kasveja, joita voi olla vaikea saada pois. Laajan juuriston kehittäviä yleisiä rikkaruohoja ovat voikukka, vuohenputki, juolavehnä, nokkonen, sammal, leskenlehti ja ohdake. Ne on saatava maasta ylös juurineen, jotta niistä pääsisi eroon.

Yleisimmät rikkaruohot

 • Voikukka – itsepintainen kasvi, josta eroon pääseminen vie aikaa. Se leviää nopeasti, ja se on helpoin saada kitkettyä pienellä lapiolla tai rikkaruohonpoistajalla. Koeta saada kasvi ylös juurineen. Kitkemättä jätetyistä voikukista on hyötyä mehiläisille, kimalaisille ja jäniksille.
   
 • Vuohenputki – elinvoimainen kasvi, joka valtaa nopeasti puutarhan unohdetut nurkat. Se ei pidä leikkaamisesta, ja häviää vähitellen, jos sitä leikataan toistuvasti. Se voidaan myös vetää maasta juurineen.
   
 • Juolavehnä – nopeakasvuinen heinä, joka pitää saada revittyä maasta juurineen, ja kitkeä sen jälkeen tarkasti pienetkin uudet taimet. Kukkapenkistä juolavehnän kitkeminen käy helposti.
   
 • Nokkonen – helpoin nostaa maasta talikolla juurineen heti kasvukauden alussa. Silloin nokkosen juuristo on vielä hento. Paikallisesti nokkosta voidaan kitkeä myös vetämällä se juurineen maasta käsin. Kitkemiseen tarvitaan paksut käsineet.
   
 • Sammal – parhaat keinot sammalen torjumiseen ovat heinät ja valo. Kun nurmikko kalkitaan, lannoitetaan ja ilmataan, sammalesta päästään nopeasti eroon ja tilalle kasvaa ruohoa.

Näin saat kitkettyä rikkakasvit

On olemassa monia työkaluja ja keinoja päästä eroon kasveista, joita et halua puutarhaasi.

 • Rikkaruohoetikka. Poistaa rikkaruohot pihalaattojen välistä, betonilta, soralta ja asvaltilta.
 • Valmis rikkaruohojen torjuntasuihke. Nopeavaikutteinen ja tehokas vuohenputkea, sammalta ja leviä vastaan.
 • Rikkaruohonpoistaja. Ergonomisella rikkaruohonpoistajalla rikkaruohot saa vedettyä helposti maasta juurineen.
 • Pyörähara. Tehokas työkalu, kun rikkaruohojen lomassa on paljasta maata.
 • Rikkaruohohara. Erinomainen työkalu pienille pinnoille ja sorakäytävien kunnossapitoon.
 • Kultivaattori. Poistaa tehokkaasti riviväleistä itävät siemenrikkaruohot.
 • Ruohonleikkuri. Ruohonleikkuri hoitaa nokkoset ja vuohenputket pois häiritsemästä. Sopii erinomaisesti suurten alueiden käsittelyyn.
 • Maan peittäminen. Rikkakasvit voidaan tukahduttaa peittämällä maanpinta kesäksi esimerkiksi muovilla. Peittäminen tepsii kaikkiin kasveihin, mutta se vie aikaa.
 • Käsivoimat. Kun kiusana ovat pienet rikkaruohontaimet, paras keino on yksinkertaisesti polvistua kitkemään käsin.

Lue lisää

Lisätietoja rikkaruohojen torjunnasta >> Rikkaruohonpoistaja Xact Weed puller Fiskars

Pituus 99.5 cm

5299
Lue lisää

Trim voikukkahävite

1 L

1999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta