Orapihlaja on nopeakasvuinen, piikikäs pensas. Toinen hyvin piikikäs puutarhaan sopiva kasvi on tyrni, joka kuitenkin on aivan toista sukua. Orapihlajoiden suku on suuri ja siihen kuuluu lukuisia eri lajikkeita ja lajeja. Se kasvaa pohjoisella pallonpuoliskolla.

Orapihlaja

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Crataegus
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Orapihlajan viljely edellyttää aurinkoa

Istutuspaikkaa valittaessa on tärkeää, että orapihlaja saa riittävästi aurinkoa, mieluiten mahdollisimman paljon. Se viihtyy hyvin täydessä auringonpaisteessa ja sopii hyvin myös yksittäin istutettavaksi. Varjoisammassa paikassa sen kasvu hidastuu, eikä se myöskään kuki yhtä runsaasti.

Kasvualustakseen se haluaa hyvin läpäisevää puutarhamultaa, johon voi vielä lisätä hiukan savea. Mitä enemmän ravinteita, sitä parempi.

Orapihlajan istutus

Orapihlaja kannattaa istuttaa keväällä heti, kun talvi on irrottanut otteensa puutarhasta. Istuta kasvi kuoppaan, joka on hiukan juuripaakkua suurempi ja leveydeltään noin puoli metriä. Avarra juuripaakkua, kun olet nostanut orapihlajan ruukusta. Aseta se kuopan keskelle ja täytä kuoppa lopuksi. Varmista, että kasvi on suurin piirtein samalla tasolla kuin ruukussa, ja anna sille runsaasti vettä. Kaada kuoppaan lisää maata ja kastele uudelleen. Jos haluat orapihlajan kasvavan suoraan, se kannattaa alusta asti tukea.

Orapihlajan hoito

Orapihlaja on sitkeä kasvi, joka ei vaadi kovin paljon hoitoa. Siihen voi kuitenkin tulla erilaisia tauteja. Sitä kannattaa pitää silmällä, jotta mahdolliset taudit saataisiin nopeasti kuriin. Erityisesti orapihlajaruoste saa puuosat turpoamaan.

Orapihlaja selviää leikkaamisesta hyvin ja se voidaan leikata muotoon. Leikkaus tehdään mieluiten kevättalvella tai heinä–syyskuussa, jolloin siitä poistetaan vaurioituneet ja toisiaan hankaavat oksat. Samalla pensaan voi halutessaan leikata muotoon.

Orapihlajien suku voi kehuskella pitkäikäisyydellään. Ne eivät ehkä ole suuria tai muhkeita, mutta ne kasvavat vuodesta toiseen ja pysyvät useimmissa ympäristöissä vahvoina ja terveinä.

Ulkonäkö

Orapihlajalajikkeet eroavat toisistaan melko paljon, erityisesti lehtien osalta. Se on myös hyvä ristipölyttäjä, eli eri lajikkeiden muunnoksia ja risteymiä syntyy helposti – siinä syy suurille eroavaisuuksille.

Vaikka kasvit muistuttavat tosiaan, ne voivat erota muodoltaan ja ulkonäöltään, mutta ne on toisinaan helppo sekoittaa toisiinsa.

Kova puulaji

Orapihlajaa on arvostettu erityisesti kovan puuaineksensa vuoksi. Siitä on valmistettu mm. kahvoja ja työkalujen varsia.

Orapihlaja voi kasvaa 500–600-vuotiaaksi ja vanhetessaan se vain vahvistuu. Samalla se voi kasvaa pienen puun mittoihin. Tämä pätee etupäässä luonnonvaraisena kasvaviin lajikkeisiin, sillä istuttamiamme kasveja leikataan maun, mieliteon ja tarkoituksen mukaan. Orapihlaja on sitkeähenkinen ja sietää kovaakin leikkaamista, koska useimmat lajikkeet pysyvät pensaan mitoissa.

Lehdet

Orapihlaja on melko nopeakasvuinen, ja sen kasvumuotoa on helppo ohjailla itse. Sen lehdet ovat raikkaan tummanvihreitä ja muuttuvat syksyllä upeisiin ruskaväreihin. Orapihlaja ei ole ikivihreä, joten se pudottaa lehtensä siirtyessään talvilepoon. Kasvin oksat ovat piikikkäät, lehdet sulkasuoniset ja muodoiltaan selkeät.

Kukat

Orapihlaja kukkii touko–kesäkuussa. Pienet valkoiset, vaaleanpunaiset tai punaiset kukat kukkivat terttuina. Kukinnan jälkeen epähedelmät tulevat näkyviin ja ne voivat pysyä todella pitkään, jopa pitkälle talveen. Marjat ovat kirkkaanpunaiset ja niiden koko vaihtelee lajeittain. Muoto muistuttaa pientä omenaa. Itse asiassa orapihlaja onkin samaa heimoa juuri omenoiden kanssa.

Orapihlajan kukka

Lajit

Orapihlajoiden kokonaislajimäärä vaihtelee riippuen siitä, keneltä kysytään, mutta niitä on ainakin 200 eri lajia. Suomessa lajeja on neljä, ja niitä käytetään yleisesti puina ja pensaina puistoissa, teiden ja kujien reunuskasveina. Monissa Euroopan maissa orapihlaja on yleinen pensasaitakasvi.

Se kasvaa kauniiksi ja korkeaksi puumaiseksi pensaaksi ja kukkii valkoisin, vaaleanpunaisin tai punaisin kukin. Marjoista tulee voimakkaan punaisia, ja ne muistuttavat suuresti muodoltaan pientä omenaa. Epähedelmä on lähes mauton, mutta lintujen suosiossa.

Orapihlaja on kaunis ja kestävä kasvi ja se sopii niin yksinään istutettavaksi kuin pensasaidaksi. Istutustavasta riippumatta saat nopeasti kasvavan pensaan, joka voi kasvaa todella suureksi ja hyvin vanhaksi.

Orapihlaja lyhyesti

  • Runsas määrä lajeja, joista neljä luonnonvaraisena Suomessa
  • Kasvaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Itä-Aasiassa
  • Voidaan käyttää ravinnoksi, väitetään vaikuttavan positiivisesti sydämeen
  • Orapihlaja voi kasvaa jopa kymmenmetriseksi ja kuusi metriä leveäksi
  • Nopeakasvuinen ja sitkeä pensas, joka voi kasvaa hyvin vanhaksi
  • Käytetään sekä koristekasvina että pensasaitana

Lue lisää

Löydät kaikki tarpeelliset vinkit kasvioppaistamme >>
Orapihlaja-aidan istutukseen saat vinkkejä täältä >>

Olet tässä:


Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta