Ota varaslähtö kevääseen pakkasen kestävillä kevätkukilla

Pitkän ja kylmän talven jälkeen kaipaamme vehreyttä ja kukkivia kasveja. Yksittäiset pakkasyöt kuitenkin uhkaavat kasvien selviytymistä keväällä. Vaikka päivällä olisikin lämmin, yöt voivat olla jäätävän kylmiä. Onneksi on olemassa kukkivia kasveja, jotka selviävät vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Ota varaslähtö kevääseen pakkasen kestävillä kevätkukilla

Esimerkiksi monivuotiset perennat ja monet muut kasvit kestävät pakkasia, joten ne voi laittaa ulos kevätauringon kurkistaessa. Usein nämä kasvit kestävät lyhyitä aikoja jopa viisi miinusastetta, mutta niitä ei tule jättää ulos koko talveksi.

Keväällä kukkivat perennat

Monivuotiset kasvit, jotka kukkivat aikaisin keväällä, ovat tottuneet koleaan ilmastoomme ja kestävät siksi suhteellisen hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Niillä on myös se etu, että ne lisääntyvät vuodesta toiseen. Monet kasvit lisääntyvät itse sipulista tai niitä voi lisätä jakamalla syksyllä tai keväällä. Tässä muutama esimerkki aikaisista perennoista kevätpuutarhaan.

  • Ristikki – upea maanpeittoperenna, joka on vihreä talvella ja tuottaa paljon violetteja kukkia keväällä. Leikkaamalla voit saada vielä yhden kukinnan kasvukauden lopussa. Pölyttäjien suosiossa!
  • Rusokoiranhammas – saatavana useissa väreissä, kukkien muoto muistuttaa koiran hampaita.
  • Kalliokielo – viihtyy erinomaisesti varjossa. Valkoiset kukat, joista myöhemmin kehittyy koristeellisia marjoja, jotka ovat tosin myrkyllisiä.
  • Keltavuokko – monivuotinen ruohokasvi, joka kasvaa mattomaisena. Kuuluu leinikkikasveihin.
  • Tuoksuorvokki – hyväntuoksuinen peitekasvi, joka kukkii huhti-toukokuussa.
  • Sipulikasvit – lumikellot, idänsinililjat, tulppaanit, krookukset ja narsissit, kuten kelta- ja valkonarsissit sekä lieskaliljat ovat tyypillisiä sipulikasveja. Monet sipulikasvit kukkivat aikaisin ja ovat siksi tärkeää ravintoa vastaheränneille hyönteisille.
  • Kiurunkannus – pieniä kauniita kevätkukkia useissa väreissä, lisääntyy siementämällä.
  • Esikko – monet esikot ovat perennoita, kuten esimerkiksi kääpiöesikko ja kevätesikko, jotka selviävät hyvin yksittäisistä pakkasöistä. 
  • Tarhavarjohiippa – peitekasvi, jonka kukat ovat purppuranväriset.
  • Kaunokainen – Bellis perennis, kauniit kukat, saatavana sekä yksin- että kaksinkertaisena ja useissa väreissä. 

Kevätkukat, jotka selviävät yksittäisistä pakkasöistä

Aikaisten perennoiden lisäksi on olemassa koko joukko kukkivia kasveja, jotka eivät kestä jatkuvaa kylmyyttä, mutta selviävät hetkellisistä pikkupakkasista. Usein nämä kasvit ovat näyttävän värisiä ja kauniita ruukuissa ja asetelmissa. Kylmyyden iskiessä kasvit voi aina suojata kuitukankaalla ja tarvittaessa vaikka useammalla kerroksella. Jos lehtiin kuitenkin on tullut pakkausvaurioita, ne on helppo nyppiä pois. Esimerkkejä näistä ihanista kevätkukista:

  • Syklaami – pidetään usein syyskukkana, mutta on yhtä upea myös keväällä. Syklaamit selviävät nolla-asteen tuntumassa, ja toipuvat helposti kevyen pakkasen jälkeen.

  • Tarhaorvokki – saatavana useassa eri koossa ja väreissä. Nypi pois kuihtuneet kukat, niin uusia kukkia tulee koko kasvukauden ajan. 

  • Leinikki – upean värisiä kukkia, jotka kestävät pieniä yöpakkasia. Kaiva mukulat ylös syksyllä ja säilytä talven yli viileässä jäätymättömässä paikassa seuraavaan kevääseen, jolloin sipulit voi taas istuttaa.

  • Kultalakka – kukkii kauniisti keväällä ja kesällä, saatavana useissa ihanissa väreissä. 

  • Tohvelikukka – pidetään yleensä sisäkasvina, mutta selviää myös ulkona, jos ei ole liian kylmä.

  • Tarhaneilikka – voi talvehtia perennan tapaan, jos talvi on todella leuto, kestää jopa -5 astetta. Saatavana useissa väreissä ja sisältää paljon mettä, josta perhoset pitävä

Pidä peurat loitolla

Peurat ovat kevään tullen yleensä nälkäisiä, mutta kaikki kukat eivät kuitenkaan ole niiden mieleen. Tämmöisiä ovat esimerkiksi lumikellot, joissa siemenkota on kukan yläpuolella. Voit suojata peuroja houkuttelevat kasvit lampaanvillalla – siitä ne eivät pidä. Voit myös hankkia kaupasta valmista peurakarkotetta tai tehdä luonnosta poimituista kepeistä lintuhäkkimäisen suojan kasveille. Tarjoa peuroille jotain niille kelpaavaa syötävää – tietenkin kaukana istutuksista. 

Lue lisää: Näin karkotat metsäkauriit puutarhastasi

Muista myös se, että istuttamalla kevätkukkia et ainoastaan valmistaudu uuteen kasvukauteen, vaan tarjoat myös tärkeää ravintoa mehiläisille, perhosille ja muille talviuniltaan heränneille hyönteisille, jotka myös kaipaavat kesää.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää



Kaunokainen suurikukkainen, kerrottu, sekoitus

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tarhaorvokki 'Swiss Giants'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta