Palmuvehka tunnetaan hauskan ulkonäkönsä takia myös tikapuukukkana ja palmusaniaisena. Se on uskomattoman kestävä ja sopeutuvainen kasvi, joka selviytyy pimeimmissäkin kasvupaikoissa. Se onkin helppo saada pysymään kauniina ja terveenä huonekasvina.

Palmuvehka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Zamioculcas zamiifolia
Heimo: Kallakasvit (Araceae)

Palmuvehkan hoitovinkit 

Vaikka palmuvehka on todella helppohoitoinen ja vaatimaton kasvi, kasvaakseen ja kukoistaakseen sekin tarvitsee tarpeidensa mukaista hoitoa.

  • Palmuvehka on helppohoitoinen kasvi, jonka hoitaminen ei vaadi ihmeitä. Vaikka kasvi selviytyy monenlaisessa valaistuksessa ja lämpötilassa, on silläkin omat ihanneolonsa. Sen vuoksi palmuvehka kannattaa sijoittaa yli 15 asteen huoneenlämpöön.
  • Muista kastella niukasti.
  • Valon määrällä ei ole suurta merkitystä: palmukasvi viihtyy niin ikkunan ääressä kuin hämärässä huoneessakin.
  • Lannoittamalla palmuvehkaa kesäkaudella silloin tällöin saat siitä hyvinvoivan ja hauskannäköisen seuralaisen.

 

Palmuvehkan kasvatus

Valon määrällä ei ole kovin suurta merkitystä palmuvehkalle, sillä se pystyy selviytymään erittäin vähässäkin valossa. Suorasta auringonpaisteesta se ei kuitenkaan välitä, joten sitä on syytä välttää.

Parhaiten palmuvehka viihtyy hieman sisemmällä huoneessa. Mitä vähemmän se saa valoa, sitä tummemman vihreitä lehdistä tulee. Valoisassa paikassa palmuvehka puolestaan kasvaa nopeammin, vaikka mitenkään vauhdikasta sen kasvu ei ole.

Palmuvehka pitää lämmöstä – normaali huoneenlämpö on ihanteellinen.

Palmuvehkan kastelu ja hoito

Palmuvehka viihtyy parhaiten tavallisessa kukkamullassa. Palmuvehka varastoi vettä juuriinsa eikä siksi pidä runsaasta kastelusta. Kastele siis niukasti ja annan mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Kesäaikaan kastelu saa olla säännöllistä, ja silloin palmuvehkaa kaipaa myös hieman lisäravinteita. Anna siis sille mietoa kastelulannoitetta jokaisella kastelukerralla keväästä syksyyn. Talvella kastelu saa olla niukkaa, ja lannoitetta kannattaa antaa enintään kerran kuussa.

Vehreä arjen sankari

Kun kaivataan huoletonta ja luotettavaa viherkasvia kotiin, palmuvehka on ylivertainen vaihtoehto. Harva kasvi viihtyy niin hyvin yhtä lailla valossa ja varjossa sekä yhtä lailla kuumassa ja viileässä jatkaen kasvuaan ja pysyen komean vihreänä.

Se on vastakohtien kasvi, jonka selviytymisen salaisuus on sen mehikasveja muistuttava kyky varastoida juuriin vettä ja ravinteita. Vaikka se toisin sanoen pudottaisi lehtensä pahan kuivuuden takia, se pysyy hengissä ja alkaa uudelleen kasvaa saatuaan vettä ja ravinteita.

Tällainen kohtelu ei tietenkään ole suositeltavaa, sillä oikealla hoidolla palmuvehka on rehevä, syvänvihreä huonekasvi, jonka komeissa lehdissä riittää ihailtavaa. Palmuvehkalle sopivien kasvuolosuhteiden järjestäminen ei vaadi suuria – pienellä vaivannäöllä se alkaa venyttää kiiltävän vihreitä ja kaarevia lehtiään korkeuksiin.

Palmuvehka voi kasvaa luonnossa kookkaaksikin, mutta ruukkukasvina sen kasvu on hillittyä. Saatavilla on taimia 25-senttisistä metrisiin, mutta yli 1,5 metrin korkeutta palmuvehka saavuttaa huonekasvina harvoin. Se alkaa kasvaa ennemminkin leveyttä.

Lehdet

Palmuvehkan nahkamaisilta tuntuvat lehdykät ovat terveen kiiltävät ja sijaitsevat tyveltä pulleissa, tukevissa lehtiruodeissa. Lehdykät ja lehtiruodit kasvavat hieman epäsymmetrisesti, mikä tekee kasvista dynaamisen näköisen ja viehättävän vihreän katseenvangitsijan. Palmuvehka kasvaa melko hitaasti. Jos siitä huolehditaan hyvin, se kasvattaa uuden lehden joka kolmas kuukausi. Se kasvaa myös korkeutta noin 20–25 cm vuodessa.

Sinnikäs selviytyjä

Koska palmuvehka tunnetusti selviytyy vaikeimmissakin olosuhteissa, siitä on tullut todella suosittu ruukkukasvi suomalaiskodeissa. Se sietää melkein minkälaista kohtelua vain ja pysyy silti hengissä. Jos koko kasvin olemassaolo unohtuisi kokonaan ja se lakastuisi, se selviytyisi silti juurimukuloidensa ansiosta.

Ei olekaan vaarallista, jos kastelu sattuisi joskus unohtumaan. Palmuvehka selviytyy kyllä. Sitkeä palmuvehka, jota kutsutaan joskus myös palmusaniaiseksi, onkin löytänyt tiensä moneen kotiin ilahduttamaan vihreydellään, tyylikkyydellään ja viidakkomaisella rehevyydellään sekä ennen kaikkea uskomattomalla helppohoitoisuudellaan.

Vaikka palmuvehka pysyy hengissä melkein missä vain, sitä ei kuitenkaan kannata kohdella aivan miten tahansa – se nimittäin palkitsee vähäisenkin huolenpidon kasvamalla komeaksi kukkapöydän koristeeksi!

Voiko palmuvehkan viedä kesäksi ulos?

Huonekasveja voidaan hyvin istuttaa kesäksi ulos kukkapenkkiin, lavakaulukseen, parvekelaatikkoon tai ulkoruukkuun, mutta on syytä muistaa, että useat niistä ovat erittäin kylmänarkoja. Sama koskee palmuvehkaa. Palmuvehka kärsii jo, kun lämpötila laskee alle 15 asteen, kuten kesälläkin viileinä iltoina yleensä käy.

Palmuvehka voidaan siis toki siirtää ulos kesäksi, mutta lämpötilaa on seurattava tarkasti, eikä kasvia saa sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen. Paras tapa ihailla palmuvehkan vihreyttä ulkona on viedä se ulos vain lämpiminä kesäpäivinä ja sijoittaa se suojaavaan siimekseen.

Suojaus sateelta on yhtä tärkeää kuin suojaus auringolta, koska palmuvehka ei kaipaa juurikaan vettä. Se voi parhaiten, kun se ei pääse kastumaan märäksi sateessa.

Tiesitkö tämän?

  • Viihtyy sisällä useimmissa paikoissa.
  • Kasvin maitiaisneste on voimakkaasti ärsyttävää, eikä sitä saa missään nimessä niellä.
  • On kotoisin Kaakkois-Afrikasta, jossa se kasvaa myös luonnonvaraisena.
  • Varastoi mehikasvin tapaan vettä ja ravinteita juuriin ja lehtiin.
  • Sietää niin valoa kuin varjoakin ja sekä kuumuutta että viileyttä, kunhan lämpötila ei laske alle 15 asteen.
  • Hyvissä olosuhteissa saattaa kukkiakin.

Lue lisää

Olet tässä:


Palmuvehka

Korkeus 30 cm, Vihreä

1099
Lue lisää

Palmuvehka

Korkeus 65 cm, Vihreä

3299
Lue lisää

Palmuvehka

Korkeus 110 cm, Vihreä

109 €
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta