Parsakaalia pidetään yhtenä ravinteikkaimmista vihanneksistamme. Se on kasvattanut suosiotaan suomalaisissa keittiöissä aina 1950-luvulta lähtien. Roomalaiset ja kreikkalaiset kasvattivat parsakaalia jo 2 000 vuotta sitten, mutta Suomessa kasvia ei nähty vielä pitkään aikaan.

Parsakaali

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Brassica oleracea var. italica asparagoides
Heimo: Ristikukkaiskasvit (cruciferae)

Vinkkejä parsakaalin kasvattamiseen kotona

Parsakaalin kasvattaminen itse on antoisaa, hauskaa ja sopivan haastavaa erityisesti niille, jotka haluavat kasvattaa kaikki syömänsä vihannekset itse. Se sopii kuitenkin myös kaikille, jotka ovat vain uteliaita kokeilemaan terveellisen vihanneksen kasvattamista kotonaan.

Parsakaali on yksi helpoimmin kasvatettavista kaaleista, eikä se vaadi kummoistakaan viherpeukaloa – työ luonnistuu sekä aloittelevalta että kokeneemmalta puutarhurilta. Voit kasvattaa parsakaalia missä päin Suomea tahansa, sillä kasvi kestää pakkasta. Parsakaali on taloudellinen kasvatettava: saat jo kahdesta parsakaalista runsaan sadon keittiösi tarpeisiin. Parsakaalin kasvattaminen on siis paitsi hauskaa, myös kannattavaa.

Siementen esikasvatus ja kylvö

 • Aloita parsakaalin esikasvatus sisällä mieluiten noin 5–6 viikkoa ennen aiottua ulos istuttamista. Voit aloittaa esikasvattamisen maaliskuussa.
 • Kylvä siemenet noin 1,5 cm:n syvyyteen multaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Aseta kylvö itämisen ajaksi lämpimään paikkaan. Siemenet itävät parhaiten yli 20 °C:ssa.
 • Kun kasvi orastaa, se viihtyy valoisassa, viileässä ja ilmavassa paikassa. Huolehdi, ettei lämpötila laske alle 14 °C:n.
 • Karaise parsakaalit ennen ulos istuttamista antamalla niiden tottua ulkoilmaan vähitellen. Siirrä kasvit ensin ulos vain vähäksi aikaa kerrallaan ja kasvata ulkonaoloaikaa hiljalleen joka päivä ennen lopullista ulos istuttamista.

Istuta ulos, lannoita ja hoida parsakaalejasi

 • Voit istuttaa parsakaalisi ulos, kun pakkasvaara on ohi. Jos kasvatat yksivuotisia parsakaaleja, istuta kasvit hieman syvemmälle ja noin 25 cm:n etäisyydelle toisistaan. Jätä hieman enemmän välimatkaa, jos istutat kasvit avomaalle. Käytä hyvin lannoitettua, ravinteikasta ja kalkkipitoista multaa. Parhaassa mullassa on luomulannoitetta tai ravinteikasta kompostimultaa.
 • Jatka parsakaalien lannoittamista koko kasvukauden ajan. Jos parsakaalit kasvavat liian hitaasti, voit hyvin antaa niille esimerkiksi kanankakkalannoitetta tai lannoitevettä.
 • Voit suojata kasvit esimerkiksi rapsikirppuja vastaan puuteroimalla kasvit kalkilla tai kivituhkalla heti, kun sirkkalehdet ovat tulleet näkyviin. Voit asettaa kasvien päälle myös kuituliinan suojaksi perhosilta, koilta ja kärpäsiltä.
 • Kuivempina kausina parsakaaleja on tärkeää kastella reilusti, sillä ne pitävät kosteasta kasvualustasta.

Milloin voin korjata parsakaalisadon?

Parsakaalin sadonkorjuuaika on erittäin pitkä; se kestää kesäkuusta aina talveen asti. Paras hetki korjata sato on silloin, kun parsakaalin nuput erottuvat, mutta eivät ole vielä puhjenneet kukkaan. Korjaa satoa viikoittain vähän kerrallaan, jotta nuput eivät pääse kasvamaan liikaa. Säilö parsakaali joko pakastamalla, hapattamalla tai kuivattamalla. Parsakaali säilyy jääkaapissa noin viikon.

Parsakaali – ravinteikas vihannes

Parsakaali tunnetaan yleisesti yhtenä terveellisimmistä vihanneksista. Se on kukkuroillaan terveellisiä ainesosia, joilla sanotaan olevan monia sairauksia ennaltaehkäiseviä ominaisuuksia. Parsakaali sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiinia, kuituja, kaliumia, rautaa ja kalsiumia sekä lukuisia muita antioksidanttisia aineita.

Kukkakaalille läheistä sukua oleva parsakaali on kotoisin Italiasta. Jos olet lähdössä matkalle Italiaan, on hyvä tietää, että broccoli tarkoittaa italiaksi kukkakaalia. Kun haluat tilata ravintolassa parsakaalia italiaksi, tilaa broccolin sijaan broccolettia . Nimestään huolimatta parsakaali ei ole sukua parsalle.

Parsakaalin käyttö

Ruoanlaitto

Parsakaali on kiistatta osa nykyistä ruokakulttuuriamme. Ravinteikas vihannes sopii erinomaisesti monenlaisiin ruokiin, kuten salaatteihin, keittoihin, gratiineihin ja piirakoihin. Sitä voi syödä raakana, mutta useimmiten se kypsennetään keittämällä, paistamalla, vokkaamalla tai uunissa gratiineissa.

Terveellisyys

Parsakaali on vihannes, jonka sanotaan korkean C-vitamiini-, beetakaroteeni-, kuitu- ja antioksidanttipitoisuutensa ansiosta pienentävän syöpään sairastumisen riskiä. Vaikutus perustuu antioksidantteihin, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien vaikutuksilta. Vapaat radikaalit aiheuttavat osaltaan solujen ennenaikaista vanhenemista ja sairauksia kuten syöpää, reumaattisia vaivoja sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Parsakaalilla sanotaan olevan useita terveysvaikutuksia:

 • Syöpää ehkäisevät vaikutukset parsakaalin sulforafaanipitoisuuden ansiosta.
 • Tulehdusta lievittävät vaikutukset.
 • Voi ehkäistä huononäköisyyttä.
 • Ehkäisee plakin kerääntymistä verisuoniin.
 • Ehkäisee ja hillitsee diabetesta.
 • Vahvistaa luustoa.

Tietoa parsakaalista

Parsakaalia kasvatetaan maassamme edelleen vain rajoitetusti, ja saatavilla oleva viljelymateriaali on alun perin kotoisin Amerikasta. Englantilaisessa ja amerikkalaisessa kirjallisuudessa parsakaaliin viitataan imartelevasti nimityksellä, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä ”ravitsemuksen helmeä”. Oikean nimensä parsakaali eli broccoli on saanut latinankielisestä haaraa tai käsivartta tarkoittavasta sanasta brachium .

Hyvä tietää parsakaalista

 • Kuuluu kaaleihin
 • Pidetään yhtenä terveellisimmistä vihanneksista
 • Taloudellinen kotona kasvatettava
 • Sisältää todistetusti syöpää ehkäisevää sulforafaania
 • On kotoisin Italiasta
 • Tuli suosituksi Suomessa 1900-luvun jälkipuoliskolla
 • Yksi helpoiten kasvatettavista kaalilajikkeista

Inspiroidu ja lue lisää

Kasvata ihania kaaleja >>
Näin onnistut vihannesten kasvattamisessa >>
Pidennä kasvukautta syyskylvöllä >>

Olet tässä:


Parsakaali 'Premium Crop' F1

Monivärinen

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Parsakaali 'Calabrese natalino'
-40%

Parsakaali 'Calabrese natalino'

239 399
Lue lisää
Parsakaali 'Calabrese natalino'
-40%

Parsakaali 'Calabrese natalino'

149 249
Lue lisää
Violetti parsakaali 'Summer Purple'
-40%

Violetti parsakaali 'Summer Purple'

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta