Peikonlehti on upea kasvi, josta on viime vuosina tullut erittäin suosittu. Peikonlehti tunnetaan suurista, vihreistä ja liuskaisista lehdistään, joita kutsutaan toisinaan myös ”Aatamin kylkiluiksi”.

Peikonlehti

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Monstera delicosa
Heimo: Vehkakasvit (Araceae) 

Monstera delicosa

Lehtien luontaisten reikien ja liuskojen uskotaan johtuvan peikonlehden hyvin tuulisesta synnyinseudusta. Nykyään peikonlehti on suosittu huonekasvi, eikä ihme. Se on tavattoman helppohoitoinen ja erittäin koristeellinen kasvi.

Tämä viherkasvi voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä, ja sopivissa olosuhteissa kasvi voi kasvaa jopa kymmenen metrin korkuiseksi. Jos etsit kaunista kasvia, joka pärjää vähälläkin hoidolla, peikonlehti on täydellinen valinta. Ei ole sattumaa, että peikonlehti on yksi suosituimmista viherkasveistamme.

Peikonlehden istuttaminen

Kun olet saanut Monstera delicosan taimen käsiisi, on aika istuttaa se. Voit tehdä sen usealla eri tavalla. Yksi tapa on valita reiällinen ulkoruukku ja asettaa sen pohjalle kerros soraa tai ruukunsirpaleita. Istuta peikonlehti sitten ulkoruukun sisälle asetettavaan sisäruukkuun. Siirrä ruukut kasvivadille, jotta kasteluvedellä on paikka, mihin virrata. Voit aloittaa kastelun välittömästi istuttamisen jälkeen.

Istuttaminen ilman sisäruukkua

Toinen tapa on istuttaa kasvi reiälliseen ruukkuun, jonka pohjalla on ruukunsirpaleita tai soraa. Kaada ruukkuun myös tuoretta multaa. Ota sitten peikonlehti varovasti ulos sisäruukustaan ja laske juuripaakku ulkoruukkuun. Kaada multaa paakun ympärille ja hieman päällekin niin, että pinnasta tulee tasainen. Painele multaa lopuksi sormillasi siten, että mullan pinta jää noin kolmen senttimetrin päähän ruukun yläreunasta. Kastele.

Valitse kasvupaikka

Peikonlehden istuttaminen on helppoa, eikä se vie kuin pari minuuttia. Seuraavaksi kasville on valittava sopiva paikka. Löydät parhaan kasvupaikan ottamalla huomioon muutaman seikan:

  • Peikonlehti tarvitsee paljon auringonvaloa, mutta se ei viihdy suorassa iltapäivän auringossa.
  • Toisin sanoen se kaipaa aurinkoa aamulla ja aamupäivällä mutta varjoa iltapäivällä.
  • Peikonlehteä ei tarvitse asettaa aivan ikkunan eteen: 2–3 metriä ikkunasta on sopiva etäisyys. 
  • Siten kasvi saa sopivasti varjoa ja valoa.
  • Kasvi viihtyy erinomaisesti hieman lämpimämmässä paikassa. Lattialämmityksellä varustettu huone on sille ihanteellinen; muussa tapauksessa sopiva lämpötila on yleensä 18–23 astetta.
  • Kasvi pitää myös kosteudesta, joten sen lehtiä kannattaa suihkutella vedellä useita kertoja päivässä.
  • Voit pitää pientä suihkepulloa kasvin vieressä ja suihkuttaa sitä helposti ohi kulkiessasi.

Peikonlehden hoito on helppoa

Peikonlehti on yksi suosituimmista sisäkasveistamme, eikä ihme. Suurilehtinen kasvi on paitsi koristeellinen myös helppohoitoinen. Et tarvitse kummoistakaan viherpeukaloa pärjätäksesi sen kanssa.

Mutta kuten kaikki kasvit, myös peikonlehti tarvitsee hoitoa. Viidakkokasvina se on tottunut lämpöön, kosteaan ilmaan ja varjoon. Mitä korkeampi ilmankosteus, sitä suuremmiksi peikonlehden lehdet kasvavat. Toisin sanoen kasvin suihkuttelusta kannattaa tehdä arkinen rutiini.

Vindusblad

Peikonlehden kastelu

Peikonlehti tarvitsee tavallista kastelua vain, kun kasvualusta tuntuu kuivalta. Anna peikonlehdelle joka toinen viikko vuodenaikaan sopivaa kasviravinnetta.

Lyhyt hoito-ohje: Peikonlehti viihtyy lämpimässä (muttei suorassa auringonpaisteessa) ja kosteassa huoneilmassa.

Anna pistokkaita muille

Ystäväsi ilahtuvat kauniin peikonlehden pistokkaista varmasti! Pistokkaiden ottaminen peikonlehdestä on helppoa. Se tarkoittaa kasvin jakamista sen kasvattamista uusista versoista. Erota verso varovasti rungosta ja kaiva se ylös.

Aseta verso sitten uuteen ruukkuun ja istuta se edellä kuvatulla tavalla. Kasvi on luonnostaan hyvin rönsyilevä, joten voit jakaa kasvia sitä mukaa kun se kasvaa. Voit myös leikata peikonlehdeltä varren ja juurruttaa sen maljakossa. Ajan myötä varteen kasvaa paljon pieniä juuria, minkä jälkeen voit istuttaa sen ruukkuun.

Hyvä tietää peikonlehdestä

Kaunis ja trooppinen peikonlehti sopii useimpiin koteihin, mutta siitä on hyvä tietää muutamia asioita. Tiesitkö, että kasvi kasvaa liaanimaiseksi ja kiipeilee muiden kasvien päällä? Vaikka peikonlehteä suositaan yleensä sen kauniiden lehtien vuoksi, se voi tuottaa myös syötäviä, käpyä muistuttavia hedelmiä.

Raa’at hedelmät voivat kuitenkin olla myrkyllisiä. Täysin kypsällä hedelmällä on miellyttävä, banaania ja ananasta muistuttava maku. Kun olet istuttanut peikonlehtesi oikein, saat siitä ihanan monivuotisen kasvin, joka voi kasvaa huomattavan suureksi. Jos peikonlehti kasvaa omaan makuusi liian suureksi, voit hyvin latvoa sen.

Suoraa vai rönsyilevää?

Peikonlehti kasvaa liaanimaisesti kiipeillen muiden kasvien päällä. Jos et tue kasvia tukikepeillä, se kasvaa rönsyillen ja kasvattaa oksia ja lehtiä sinne tänne. Tämä näyttää monien mielestä hyvin kauniilta. Jos kotonasi ei kuitenkaan ole ylimääräistä tilaa, voi olla parempi tukea peikonlehti niin, että se kasvaa pystysuuntaisesti.

Lue lisää

Olet tässä:


Jättipeikonlehti

Korkeus 70 cm, Vihreä

4999
Lue lisää

Jättipeikonlehti

Korkeus 55 cm, Vihreä

1499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta