Pelargonien sukuun kuuluu monenlaisia ruukkukasveja, yrttejä, varpukasveja ja pensaita, joilla kaikilla on oma ainutlaatuinen kasvutapansa ja ulkonäkönsä. Yhteensä suvussa on yli 250 erilaista lajiketta, joista useimmat ovat kotoisin eteläisestä Afrikasta.

Pelargoni

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Pelargonium
Heimo: Kurjenpolvikasvit (Geraniaceae)

Pikaopas pelargonian hoitoon

Pelargoni viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa. Sisällä se viihtyy huoneenlämpötilassa, mutta kaikkein paras paikka pelargonille on kesällä ulkona.

Pelargonin kastelu ja hoito

Istuta pelargonit suurempiin ruukkuihin, joissa on kesäkukkamultaa. Poista kuihtuneet kukat ja lehdet, jotta kasvi kukkii runsaammin. Pelargonit kaipaavat ruukkukasvi- tai kesäkukkaravinnetta kerran viikossa maalis-lokakuussa. Jos haluat talvettaa pelargonit, siirrä ne sisätiloihin ennen ensimmäisiä pakkasia. Istuta uudelleen ja leikkaa tarvittaessa aikaisin keväällä.

Pelargonia  – tutustu valikoimaamme


Vinkkejä pelargonin kasvatukseen

Pelargoni on kiitollinen kasvi, jonka voi kasvattaa kotona helposti siemenestä täysikasvuiseksi. Pelargoni ehtii kukkia kesäkuussa, kun kylvät siemenet alkuvuodesta, viimeistään helmikuun lopussa. Kasvi vaatii nimittäin noin 15 viikkoa aikaa kasvaa siemenestä ulkokasviksi. Vain osaa hybridilajikkeista ja luonnonvaraisista pelargoneista voi kasvattaa siemenestä itse.

Tee näin:

 • Aseta siemenet likoon pari päivää ennen maahan kylvämistä. Siten saat siemenet itämään hieman nopeammin.
 • Käytä pelargoneille sopivaa kylvömultaa tai turvebrikettejä, jotka asetat pienempään kasvihuoneeseen. Siemenet itävät nopeimmin noin 20–22 °C:n alalämmöllä.
 • Kun taimet orastavat, siirrä ne valoisaan, hieman viileämpään paikkaan. Pelargonit viihtyvät nimittäin melko viileässä. Tähän aikaan vuodesta kasvit tarvitsevat kuitenkin lisävalaistusta saadakseen tarvitsemansa valomäärän.
 • Aseta valaisin 10–15 cm:n korkeudelle ja pidä se päällä noin 16–18 tuntia vuorokaudessa.
 • Noin kolmen viikon kuluttua kasvit ovat sopivan kokoisia suurempiin ruukkuihin istutettaviksi ja vaativat vahvemmin lannoitetun kasvualustan. Voit latvoa pelargonit heti lehden yläpuolelta, kun ne ovat noin 10–15 cm:n korkuisia. Siten niistä tulee pensasmaisempia. Muutaman viikon päästä voit latvoa sivuoksat noin 5–7 cm:n kohdalta.
 • Pelargonisi viihtyvät ja kukkivat parhaiten lämpimässä, suojaisassa ja aurinkoisessa paikassa hyvin läpäisevässä maassa. Kesäksi voit siirtää pelargonit ulos.
 • Pelargoni ei viihdy märässä kasvualustassa. Tunnustele multaa ja anna sen kuivua lähes kokonaan ennen kastelua.

Lisää pelargoneja pistokkaista

Jos kotonasi kasvaa jo talven yli elänyt pelargoni, voit yhtä hyvin lisätä sitä pistokkaista. Latvo kasvisi noin 10 cm:n korkuiseksi siten, että saat 6–7 cm:n pituisia latvapistokkaita. Karsi pistokkaista lehdet, mutta säästä 2–3 ylintä lehteä pistokasta kohti sekä mahdolliset nuput. Istuta pistokkaat pieniin ruukkuihin, jotka olet täyttänyt kuohkealla, kostealla ja hiekkasekoitteisella mullalla. Siirrä pistokkaat minikasvihuoneeseen ja varmista, että kasvihuoneen ilma vaihtuu hyvin. Vaihtoehtoisesti voit ensin juurruttaa pistokkaat vesilasissa ja istuttaa ne maahan vasta, kun niillä on kunnolliset juuret.

Pelargonien hoito

Pelargonia pidetään helppohoitoisena kasvina, joka ei oikeastaan vaadi juuri muuta kuin lannoitusta ja kastelua viihtyäkseen. Pelargoni ei kuitenkaan kestä liian märkää kasvualustaa, joten sen kannattaa antaa kuivua melko hyvin ennen seuraavaa kastelua. Vain keskikesällä kastelua voi joutua tihentämään hieman. Pidä pelargonisi virkeinä ja hyvinvoivina nyppimällä kuihtuneet kukat ja lehdet säännöllisesti pois.

Pelargonin käyttö

Kasvupaikan suhteen pelargoni ei ole lainkaan valikoiva, vaan voit kasvattaa sitä miltei missä tahansa. Se viihtyy mainiosti ruukussa sisällä tai ulkona, mutta yhtä hyvin voit istuttaa sen parvekelaatikkoon, amppeliin, vaasiin, lavalaatikkoon tai suoraan kukkapenkkiin. Voit käyttää pelargoneja myös leikkokukkina, mutta kukkakimpuissa ne eivät ehkä ole parhaimmillaan. Pelargonin kauniit kukat sopivat erinomaisesti kesävieraille tarjottavan kakun tai leivosten koristeluun.

Pelargonin talvisäilytys ja talvehtiminen

Talvi on pelargoneille lepoaikaa, ja silloin ne viihtyvät parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa noin 10–15 °C:ssa. Siirrä ulkopelargonit sisälle ennen ensipakkasia, jotta kasvit eivät vaurioidu. Kastele niitä talvella vain niukasti. Helmi-maaliskuusta alkaen voit alkaa herätellä pelargonejasi henkiin. Siirrä ne valoisaan paikkaan huoneenlämpöön ja lisää kastelutiheyttä hieman. Voit myös latvoa pelargonit noin 10 cm:n korkuisiksi. Istuta kasvit uudelleen ruukkuihin muutaman viikon kuluttua. Valitse niille sopivan väljät, ei liian suuret ruukut.

Pelargoni – suositun kasvin monet muunnelmat

Pelargoni on lukuisine muunnelmineen ja vaihtelevine kasvutapoineen suosittu kotikasvi. Sen suosio perustuu helppohoitoisuuden lisäksi sen ihastuttaviin, värikkäisiin kukkiin, jotka kestävät kauniina koko kesän ajan. Pelargonin lukemattomien hybridilajikkeiden suosio ei ole mikään ihme, sillä kasvi on oikea taideteos voimakkaan tuoksuisine lehtineen ja epäsäännöllisine kukkineen.

Afrikan eteläosien lisäksi pelargoni kasvaa luonnonvaraisena itäisellä Välimerellä, Arabian niemimaalla, Intiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Pelargonin nimi juontuu kreikan haikaraa tarkoittavasta sanasta pelargos . Pelargonin kukan pitkulainen siemenkota muistuttaa nimittäin muodoltaan linnun nokkaa. Kasvin suvun nimellä geraniaceae on samanlainen tausta: se juontuu kreikan sanasta geranos, joka puolestaan tarkoittaa kurkea.

Hyvä tietää pelargonista

 • Pelargoni saapui Suomeen 1700-luvun lopussa.
 • Tunnettu ja suosittu kasvi, joka löytyy monesta kodista.
 • Monia lajikkeita ja hybridejä kasvatetaan koristekasveina.
 • Kasvatettu ruukkukasvina jo yli 200 vuotta.
 • Helppohoitoinen kasvi, joka ei vaadi kummoistakaan viherpeukaloa.
 • Kasvaa 15 viikossa siemenestä ulkokasviksi.

Pelargonia  – tutustu valikoimaamme

Haluatko lisää tietoa?

Englantilainen pelargoni – todellinen klassikkokukka

Olet tässä:


Tuoksupelargoni 'Dr. Westerlund'

Ø12 cm, Vihreä

999
Lue lisää

Mårbacka-pelargoni

Ø14 cm, Pinkki

999
Lue lisää

Tulppaanipelargoni 'Red Pandora'

Ø12 cm, Punainen

999
Lue lisää

Jalopelargoni

Ø12 cm, Monivärinen

899
Lue lisää

Jalopelargoni

Ø12 cm, Valkoinen

899
Lue lisää

Jalopelargoni

Ø12 cm, Pinkki

899
Lue lisää

Jalopelargoni

Ø12 cm, Violetti

899
Lue lisää

Riippapelargoni pistokas

Ø6 cm, Useita värejä

399
5 kpl 12,99
Lue lisää

Kotipelargoni pistokas

Ø6 cm, Useita värejä

399
5 kpl 12,99
Lue lisää

Enkelipelargoni 'Mosquitaway'

Ø12 cm, Monivärinen

799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta