Persikka on pidetty ja paljon käytetty hedelmä, tai itse asiassa luumarja. Se kasvaa persikkapuussa, joka voi venyä viiden kuuden metrin korkuiseksi ja yhtä leveäksi. Puu on kotoisin Kiinasta, ja sen hedelmät ovat todella mehukkaita ja aromaattisia. Hedelmäliha on keltaista. Hedelmässä on ohut ja nukkapintainen kuori ja kyljessä tunnusomainen ura.

Persikka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Prunus persica
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Persikkapuun kasvatus

Kuten useimmat muutkin hedelmäpuut, myös persikkapuu tarvitsee paljon tilaa viihtyäkseen. Istutettaessa sille on kaivettava suuri kuoppa, jotta taimen juuret mahtuvat levittäytymään laajalle eivätkä taivu tai vahingoitu.

Persikkapuun istutus ruukkuun tai avomaalle

Istutuskuopan tai mahdollisen ruukun pohjalle laitetaan salaojitusta varten soraa tai sepeliä ja sen jälkeen ravinteikasta, kalkittua ja läpäisevää multaa. Istuta puu samaan syvyyteen kuin se on ollut taimiruukussa. Pystytä kuoppaan mahdollinen tukikeppi tai säleikkö ennen puun istutusta. Täytä sitten kuoppa tai ruukku mullalla ja kastele taimi hyvin. Tiivistä sitten multa kevyesti.

Paras aika persikkapuun istuttamiselle on kevät, ja sen jälkeen on tärkeää huolehtia, ettei taimi pääse kuivumaan. Pidä multa siis aina kosteana, muttei läpimärkänä. Puuta on myös hyvä lannoittaa kevyesti tavallisella puutarhalannoitteella.

Persikkapuu tarvitsee valoisan ja lämpimän paikan, joten sijoita se suojaisaan paikkaan etelän puolelle, jotta sillä olisi parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet.

Persikkapuun leikkaaminen

Puu kannattaa leikata juuri ennen istutusta, ja sen jälkeen se saa kasvaa rauhassa useamman vuoden ennen seuraavaa leikkausta. Toki puusta kannattaa poistaa mahdolliset kuolleet ja paleltuneet oksat.

Tee hoitoleikkaukset heinä-syyskuussa ja poista vahingoittuneet, toisiaan hankaavat ja latvuksen sisään kasvavat oksat. Pidä lisäksi leikkauksin puu sopivan kokoisena. Persikkapuu voi periaatteessa kasvaa hyvinkin kookkaaksi ja venyttää ohuet oksansa pitkiksi, joten se kannattaa pitää melko matalana. Kun persikkapuun latvus pidetään riittävän harvana, se saa riittävästi valoa ja satonäkymät paranevat.

Hoito

Pidä puun juuristoalue vapaana rikkaruohoista. Lisäksi voit vuosien myötä lannoittaa puuta runsaammin, koska maa köyhtyy ravinteista vähitellen. Vinkkinä mainittakoon, että persikkapuun elokuussa kypsyvää satoa voidaan parantaa pölyttämällä kukkia itse siveltimellä.

Persikkapuu säleikköpuuna

Kasvoipa persikkapuu sisällä ruukussa tai ulkona aurinkoisella seinustalla, se kannattaa tukea kasvattamalla siitä säleikköpuu. Säleikössä persikkapuu kasvaa hyvään muotoon, ja sato on tällöin mahdollisimman suuri.

Haasteena persikkapuun kasvatuksessa on sen aikainen kasvuunlähtö keväällä: persikkapuu kukkii niin varhain, että öisin voi vielä olla pakkasta, jolloin kukat saattavat yksinkertaisesti paleltua kokonaan. Persikkapuu saa hyvät edellytykset kasvulleen, kun se tuetaan säleikköön, mutta lisäksi on muistettava sen tarvitsevan erityistä suojaa keväällä. Puu kannattaa suojata peiteharsolla, joka saa olla paikallaan öisin aina siihen asti, kunnes hallanvaara on ohi.

Viehättävä ja herkullinen, mutta haastava

Eri puolilla maailmaa persikasta on jalostettu lukuisia lajikkeita, joiden kestävyys ja muut ominaisuudet vaihtelevat. Meidän ilmastossamme kannattaa kokeilla vain kaikkein kestävimpiä lajikkeita. Vaikka jotkin lajikkeet onkin jalostettu kestämään haastavissa olosuhteissa, ne ovat silti melko talvenarkoja aivan maan eteläosassakin. Persikkapuu on nimittäin lajina herkkä. Se onkin sijoitettava mahdollisimman suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan ja tuettava, jotta kasvatus ylipäätään onnistuisi. Vaihtoehtoisesti sitä voidaan kasvattaa sisätiloissa ruukussa.

Persikoiden onnistunut kasvattaminen pohjoisessa ilmastossamme vaatii paljon työtä, huolenpitoa ja valppautta, mutta se on täysin mahdollista. Vaivannäkö palkitaan herkullisilla ja mehevillä hedelmillä, joista ei voi olla pitämättä.

Persikkaa voidaan käyttää ruoanlaitossa monella tavalla, kuten jälkiruoan pääraaka-aineena, tuoreena, paistettuna tai säilöttynä. Mikäpä estäisi kokeilemasta myös persikoiden kuivaamista? Vain mielikuvitus on rajana persikoiden käyttämisessä, mutta jotta siihen päästäisiin, on ensin istutettava persikkapuu juuri sopivaan paikkaan ja pidettävä siitä tarkasti huolta.

persika blommor

Persikkapuu Suomessa

Suomessa persikkapuita on kasvatettu lähinnä sisätiloissa, koska hedelmät kypsyvät hitaasti, ja vain aivan maan eteläosissa on riittävän leuto ilmasto, jotta persikat kypsyisivät avomaalla kasvatettuina – ja silloinkin vain hyvin suojaisessa paikassa ja hyvin tuettuna. Saatavilla on joitakin persikkalajikkeita, jotka kestävät viileää ilmastoa ja ovat kokeilemisen arvoisia meillä, kuten ’Frost’.

Persikkapuu kukkii kookkain ja viehättävin valkoisin, vaaleanpunaisin tai violetinsävyisin kukin varhain keväällä. Kukinta voi olla niin aikainen, että vaarana ovat yöpakkaset, mutta hyvällä hoidolla voi suojaisessa paikassa kasvava persikkapuu selvitä näistäkin haasteista.

Persikkapuu on siis meidän ilmastossamme haastava kasvatettava, mutta sitä kannattaa kokeilla, sillä vaivannäkö palkitaan moninkertaisesti, kun puusta saadaan korjata vastustamattoman herkullista satoa!

Täsmätietoa:

  • Viljellään pääasiassa Etelä-Euroopassa, Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa.
  • Persikoiden kasvatus aloitettiin Kiinassa jo noin vuonna 2 000 eaa.
  • Pohjoismaissa ensimmäinen maininta on Ruotsista 1500-luvulta. 
  • Persikankukkien katsotaan edustavan siveyttä ja hedelmällisyyttä.
  • Persikan latinankielinen nimi tarkoittaa persialaista luumua.
  • Nektariini on jalostettu muunnelma persikasta.
  • Kukkii huhti-toukokuussa.
  • Voidaan istuttaa samojen periaatteiden mukaan ruukkuun, lavakaulukseen tai avomaalle.

Lue lisää

Hyviä ohjeita kasvien leikkaamiseen heinä-syyskuussa >>
Tutustu tuotteisiimme, jotka helpottavat kasvien tukemista >>

Olet tässä:


Säleikkö seinälle

Korkeus 165 cm, Musta

4499
Lue lisää

Letkuvaunusetti Gardena

Pituus 20 m, Vihreä

6999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta