Puutarhakalenteri – puutarhan kevättoimet

Kevät on täydellistä aikaa herättää puutarha eloon, istuttaa uusia kukkia ja vihanneksia sekä nauttia väriloistosta talven pimeyden jälkeen.

Puutarhakalenteri – puutarhan kevättoimet

Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme löydät kuusi erilaista puutarhatyyliä, joita voit käyttää inspiraation lähteenä: klassinen, pohjoismainen, maanläheinen, romanttinen, välimerellinen ja japandi-tyylinen. Tässä artikkelissa kerromme ensin yleisesti puutarhanhoidosta keväällä, jonka jälkeen sukellamme syvemmälle konkreettisiin tyylivinkkeihin. Monen puutarha ei noudata vain yhtä tyyliä, vaan sekoitamme ja yhdistelemme niitä keskenään. Nappaa siis juuri omaan puutarhaasi sopivat vinkit, kun valmistaudut kevään puutarhatöihin!

Kevään puutarhatyöt

Kun auringonvalo vihdoin lisääntyy ja maa lämpenee, alkaa puutarhassa tapahtua. Monia vihanneksia ja kukkia, kuten pinaattia, tilliä, kosmosta ja kehäkukkaa, voidaan istuttaa jo varhaiskeväällä. Kun maa on sula, on aika kylvää lisää ja istuttaa esikasvatetut taimet. Keväällä lämpötila voi vielä vaihdella, joten on hyvä pitää silmällä herkimpiä kasveja: jos ne kylvetään liian aikaisin, ne saattavat kärsiä yksittäisistä yöpakkasista.

Kevät on myös erinomaista aikaa istuttaa puita, pensaita ja perennoja sekä perustaa uusia kukkapenkkejä ja kasvimaita. Ruukkuihin sopivat hyvin raikkaat sipulikasvit, kuten tulppaanit, narsissit ja krookukset.

Muista ainakin nämä asiat, kun valmistaudut kevään puutarhatöihin:

 • Valmistele maa ja kukkapenkit kevään kylvöjä varten. Kitke rikkaruohot, leikkaa alas kuolleet perennat ja tarkista maaperä siltä varalta, että osa maa-aineksesta tarvitsee vaihtaa tai lannoittaa. 
 • Leikkaa puut ja pensaat. Muista kuitenkin tarkistaa jokaisen lajikkeen osalta, kannattaako ne leikata keväällä vai syksyllä. Jos olet epävarma siitä, milloin kasvit tulee leikata, löydät lisätietoja kasvioppaistamme.
 • Istuta uusia perennoja, pensaita ja puita. Tutustu laajaan ulkokasvivalikoimaamme ja täydennä puutarhaasi tarpeen mukaan.
 • Esikasvata vihannesten ja kukkien taimet sisätiloissa, ja istuta ne säiden salliessa ulos.
 • Kylvä pinaattia, tilliä, salaattia, porkkanaa, härkäpapua, lanttua, yksivuotisia kukkia ja muita siemeniä suoraan ulos. Kylmänarat kasvit, kuten lämpöä rakastavat pavut ja palkokasvit, kylvetään loppukeväästä tai alkukesästä.
 • Kylvä siemenet kasvihuoneeseen tai kasvatustunneliin. Kasvihuoneen etuna on, että se pidentää kasvukautta, mikä mahdollistaa kylvämisen aloittamisen aiemmin. Odota kuitenkin kylmänarkojen kasvien kylvämistä myöhäiskevääseen tai alkukesään, jos kasvihuonetta ei ole lämmitetty.
 • Jaa olemassa olevat, suuriksi kasvaneet perennat, ja istuta ne uusiin paikkoihin.
 • Tarkista nurmikko siltä varalta, että se tarvitsee lisäravinteita tai ilmausta.
 • Aloita espanjansiruetanoiden ja niiden munien metsästys ennen kuin ne ehtivät lisääntyä.
 • Nauti ihanista sipulikasveista! Luo ruukkuasetelmia, jotka voit sijoittaa parvekkeelle tai puutarhaan tuomaan kauneutta ennen kevään viherryksen alkamista.
 • Istuta sipuleita keväällä, jotta voit nauttia kauniista kukista syksyllä.

Kevät Puutarhojen maailmassa

Jokaisella puutarhalla on omat, erilaiset hoitotarpeensa. Alla kerromme tärkeimmät vinkit kuudelle eri puutarhatyylille, jotka löydät Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme.

Kevät klassisessa puutarhassa

Keväällä klassinen puutarha kukoistaa ja on täynnä elämää.

 • Kukkiva sisääntulo
  Tekemällä yhdistelmäistutuksia ruukkuihin ja amppeleihin sekä koristelemalla sisäänkäynnin toivotat kevään tervetulleeksi jo ovella.
    
 • Kitke kukkapenkit 
  Tulppaanit, hyasintit ja muut syksyllä istutetut sipulit alkavat nousta keväällä. Siisti kukkapenkit, jotta kukkaloisto pääsee oikeuksiinsa.
   
 • Istuta kevätsipulit
  Valmistaudu syksyyn istuttamalla kevätsipulit, jotta voit nauttia kukinnasta myös kesän jälkeen. Daalia ja gladiolus ovat suosittuja valintoja.

   

Kevät pohjoismaisessa puutarhassa

Pohjoismaisen puutarhan selkeät linjat ja näennäisen yksinkertainen visuaalinen ilme saattavat hämätä, sillä se on täynnä hauskaa puuhaa puutarhatöitä kaipailevalle. 

 • Vahvista nurmikkoa
  Siisti nurmikko on pohjoismaisen puutarhan a ja o, ja talven jälkeen nurmikko saattaa tarvita lannoitusta. Sulava lumi voi jättää nurmikon märäksi, joten käsittele sitä varoen. On aika kaivaa ruohonleikkuri varastosta ja tarkistaa sen toimivuus ennen kauden alkua. 
    
 • Vaaleat ja siniset sävyt
  Pohjoismaisessa puutarhassa kevät tekee usein tuloaan hitaasti, joten vaaleat, valkoiset ja siniset kukat auttavat luomaan lämmintä tunnelmaa. 
     
 • Siivoa talvi pois
  Harjaa lehdet pois trampoliinilta ja terassilta ja tarkista, tarvitsevatko ulkokalusteet huoltoa.

    

Kevät maanläheisessä puutarhassa

Keväällä luodaan perusta lukuisille kesätoimille, joista maanläheisessä puutarhassa nautitaan.

 • Aloita kompostointi
  Kevät on erinomainen aika aloittaa kompostointi. Keittiö- ja puutarhajätteet muuttuvat helposti ravinteikkaaksi maaperäksi, jota kasvit rakastavat. Tutustu myös bokashi-kompostointiin!
   
 • Istuta syötävät ajoissa
  Maanläheinen puutarha on yleensä täynnä syötävää. Keittiöpuutarha ja kasvihuone ovat erinomaisia paikkoja aloittaa vihannesten ja yrttien istuttaminen, kun pakkaset ovat ohi. Suunnittele istutukset kausittain, jotta saat herkullista syötävää sekä kesällä että syksyllä.
   
 • Aloita kausi kateviljelyllä
  Kateviljely auttaa suojaamaan nuorta kasvustoa viileiltä öiltä ja säilyttämään maan kosteuden.

    

Kevät romanttisessa puutarhassa

Kukat, värit ja tuoksut ovat romanttisen puutarhan tunnusmerkkejä, ja keväällä on niiden aika herätä eloon.

 • Valmistaudu kesän kukkaloistoon
  Jaa ja istuta perennoja, jotka tarvitsevat tilaa kasvaa ja kukoistaa tulevina kuukausina. Esimerkiksi kiinanpionit ovat täydellinen lisä romanttiseen puutarhaan niiden suurien kukkien ja ihastuttavan tuoksun ansiosta.
   
 • Luo kukkiva ja kutsuva sisäänkäynti
  Yhdistele ruukkuihin orvokkeja, narsisseja ja muita kevätkukkia. Varhain kukkivalla laventelilla varmistat, että ovensuussa leijailee ihana tuoksu. Viimeistele kokonaisuus kauniilla ruusukaarella, ja istuta köynnösruusuja kasvamaan sitä pitkin.
   
 • Istuta keväällä kukkivia perennoja ja kaksivuotisia kasveja
  Täytä puutarha väreillä ja tuoksuilla istuttamalla pitkään ja runsaasti kukkivia perennoja ja kaksivuotisia kasveja.

    

Kevät välimerellisessä puutarhassa

Keväällä välimerellinen puutarha pyytää huomiota varovaisesti, mutta viikko viikolta se vie lähemmäs kesän lämpöä ja vehreyttä.

 • Suojaa Välimeren kasvit myöhäisiltä pakkasilta
  Varmista, että herkät Välimeren kasvit, kuten oliivi- ja sitruunapuut, on suojattu viimeisten kylmien öiden varalta.

 • Välimeren maut
  Istuta laventelia ja yrttejä, joita voit kerätä ja käyttää kesällä. Kasvata tomaatteja ja basilikaa, ja tee oma tomaattikastikkeesi pizzaan. Oregano on myös täydellinen mauste eteläiseen keittiöön. Jos puutarhassasi on kasvihuone, voit istuttaa viinirypäleitä ja antaa köynnösten kiivetä pitkin seinustaa. 

 • Ota ulkokeittiö käyttöön
  Ulkokeittiön ympärille kokoontuminen on vakiintunut käytäntö Välimerellisessä puutarhassa. Kevään tullen on aika rakentaa pizzauuni ja siistiä ulkotilat oleskelua varten.

    

Kevät japandi-tyylisessä puutarhassa

Vesielementit, vesikasvit, sammalet ja varjoon sopivat kasvit kuuluvat olennaisesti japandi-tyyliseen puutarhaan, ja keväällä valmistaudutaan siihen, että kasvillisuus lähtee kunnolla kasvuun.

 • Puutarha-altaan perustaminen
  Japandi-tyylisessä puutarhassa on usein vesielementtejä, jotka luovat tasapainoa ja harmonian tunnetta. Jos puutarhastasi ei vielä löydy puutarha-allasta, on sen perustamiseen täydellinen aika nyt, kun maa on sulanut ja kasvillisuus alkaa pian kukoistamaan. 

 • Olemassa olevat vesielementit
  Jos puutarhassasi on jo lampi tai muu vesielementti, poista lehdet ja aseta suodattimet ja pumppu takaisin paikoilleen raikkaan veden varmistamiseksi. 

 • Siivoa puutarhassa 
  Luo järjestystä ja siisteyttä puutarhaan luodaksesi turvapaikan, jossa voit kerätä voimia ja nauttia luonnon hiljaisuudesta. Haravoi ja kompostoi lehdet, poista kuolleet kasvit ja kitke rikkaruohot laatoituksilta ja sorakäytäviltä. 

 • Istuta varjoisan paikan kasveja
  Kevät on hyvä aika istuttaa japandi-tyylisen puutarhan rauhallisessa varjossa viihtyviä kasveja, kuten kuunliljoja ja saniaisia. 

 • Luo harmoniaa kivillä ja soralla
  Käytä askelkiviä ja soraa luodaksesi rauhallisia, meditatiivisia tiloja, jotka toivottavat kevään tervetulleeksi.

Älä unohda nauttia kevättunnelmasta

Pitkän talven jälkeen on ihanaa palata takaisin puutarhaan ja upottaa kädet multaan. Keväisin puutarha vaatii paljon raskastakin työtä: siivoamme, kitkemme, istutamme ja lannoitamme, jotta kasvit viihtyvät kuluvan kauden lisäksi myös kesällä ja syksyllä. Muista kuitenkin ottaa itsellesi silloin tällöin pieni lepohetki ja nauttia siitä, että luonnon vehreys alkaa taas pian näkyä!

Kysy puutarhuriltamme
Jäikö jokin puutarhanhoidossa tai viljelyssä askarruttamaan? Lähetä kysymyksesi Plantagenin kysymysfoorumiin, ja saat vastauksen puutarha-alan asiantuntijoiltamme
 

Olet tässä:


Oleskeluryhmä Alicante

5 istumapaikkaa, Musta

1699 €
Lue lisää

Oleskeluryhmä Alicante

5 istumapaikkaa, Beige

1699 €
Lue lisää
Ruokailuryhmä Osaka
Ale -30%

Ruokailuryhmä Osaka

4 istumapaikkaa, Musta

20930 299 €
Lue lisää