Puutarhakalenteri – syyspuutarhan to-do -lista

Syksyllä rauha laskeutuu puutarhaan: voit valmistautua talveen ja tulevaan kevääseen huolella, samalla nauttien sipulikasvien kukinnasta.

Puutarhakalenteri – syyspuutarhan to-do -lista

Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme löydät kuusi erilaista puutarhatyyliä, joita voit käyttää inspiraation lähteenä: klassinen, pohjoismainen, maanläheinen, romanttinen, välimerellinen ja japandi-tyylinen. Tässä artikkelissa kerromme ensin yleisesti puutarhanhoidosta syksyllä, jonka jälkeen sukellamme syvemmälle konkreettisiin tyylivinkkeihin. Monen puutarha ei noudata vain yhtä tyyliä, vaan sekoitamme ja yhdistelemme niitä keskenään. Nappaa siis juuri omaan puutarhaasi sopivat vinkit, kun valmistaudut syksyn puutarhatöihin!

Syksyn puutarhatyöt

Raikas ilma, virkistävä sade, kynttilänvalossa nautittu lämmin juoma... Syksy on monille rauhoittumisen aikaa, ja silloin myös puutarha valmistautuu talven lepoon. Nauti hedelmä- ja vihannessadosta, poimi kauniita kukkakimppuja ja kerää siemeniä. Hyödynnä myös syyssateet: istuttamalla hedelmäpuut, pensaat ja monivuotiset kasvit nyt, saat niille automaattisen kasteluavun.

Muista ainakin nämä asiat, kun hoidat puutarhaa syksyllä:

 • Leikkaa syysleikkausta tarvitsevat puut ja pensaat. Jos olet epävarma siitä, mitkä kasvit tulee leikata syksyllä, löydät lisätietoja kasvioppaistamme.
 • Suojaa herkät kasvit. Peitä kylmänarat kasvit esimerkiksi kuusenoksilla, jotta ne selviävät talvesta. Haravoi syksyn lehdet suojaavaksi peitteeksi kukkapenkeille. Asenna rungonsuojat puille, jotka houkuttelevat jäniksiä ja peuroja.
 • Tee ennaltaehkäiseviä töitä. Puhdista ruukut ja astiat, jotta taudit eivät leviä vuodesta toiseen.
 • Kerää tarvikkeet pois. Vie varastoon puutarhavälineet ja työkalut, jotka voivat vaurioitua lumen alla.
 • Anna perennojen talvehtia sellaisenaan. Leikkaa ne vasta keväällä, jotta niistä tulee talven ajaksi kauniin huurteisia siluetteja.
 • Varmista värikäs kevät. Istuta puita, pensaita, perennoja ja sipuleita sekä tulppaaneja, kevätkrookuksia ja hyasintteja nauttiaksesi väriloistosta keväällä.
 • Poimi mukulat talteen. Kaiva daalioiden mukulat ylös ja talveta ne.
 • Valmistaudu varhaiskevään kasvatukseen. Rakenna lämpöpenkki, jotta voit aloittaa kylvämisen mahdollisimman aikaisin keväällä.

Syksy Puutarhojen maailmassa

Jokaisella puutarhalla on omat, erilaiset hoitotarpeensa. Alla kerromme tärkeimmät vinkit kuudelle eri puutarhatyylille, jotka löydät Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme.

Syksy klassisessa puutarhassa

Klassisessa puutarhassa syksy on karsimisen ja seuraavan kevään huolellisen suunnittelun aikaa.

 • Luo kutsuva sisäänkäynti
  Vaikka kesä on ohi, voit silti toivottaa itsesi ja vieraat tervetulleeksi kauniilla ruukkuistutuksilla. Istuta kanervaa, kaaleja ja muita syyskasveja ruukkuihin ja ampeleihin.
   
 • Kitke kukkapenkit
  Syksy on keväällä istutettujen sipuleiden kukinta-aikaa. Anna daalioidesi kukoistaa täydessä loistossaan poistamalla kuihtuneet kukat ja lehdet.
   
 • Istuta syyssipulit
  Valmistaudu kevääseen istuttamalla syyssipulit, kuten tulppaanit ja narsissit, jotta pääset ensi vuonna nauttimaan kauniista kukkapenkeistä. 

   

Syksy pohjoismaisessa puutarhassa

Pohjoismaisessa puutarhassa siirrytään syksyllä vaiheeseen, jossa vehreä nurmikko saa levätä hieman pidemmän aikaa, terassi puhdistetaan ja grilli sekä kasvit suojataan talvea varten.

 • Jätä nurmikko pidemmäksi
  Älä leikkaa nurmikkoa liian matalaksi: jätä ruoho noin viiden sentin korkuiseksi, jotta se selviää talvesta paremmin. 

 • Peitä herkät kasvit ja muut tarvikkeet
  Suojaa herkät kasvit ja kukkapenkit peittämällä ne. Peitä myös ulkokalusteet ja grilli ja siirrä sisätiloihin ruukut, jotka eivät kestä pakkasta.

 • Siivoa lehdet ennen talven tuloa
  Puhalla tai lakaise lehdet pois käytäviltä ja terassilta, jotta keväälle jää vähemmän tekemistä.

    

Syksy maanläheisessä puutarhassa

Maanläheisessä puutarhassa syksy on vauhdikasta aikaa. Nyt korjataan ja säilötään paljon syötävää, jotta herkkuja riittää kaappiin ja pakastimeen talven ajaksi. 

 • Kompostoi lehdet
  Kerää ja kompostoi lehdet ja pienet oksat, jotta saat maanparannusainetta tuleville kasvukausille.

 • Keittiöpuutarha on turvapaikkasi
  Monet syötävät kasvit voivat jatkaa kasvamistaan vielä syksyn tullessa. Esimerkiksi porkkanat pärjäävät hyvin pakkasten tuloon asti, ja tietyt kaalilajikkeet, kuten lehtikaali, saavat jopa makeutta pienestä pakkasesta. Maa-artisokat voit jättää paikoilleen ja kerätä ne keväällä.

 • Sadonkorjuu ja säilöntä
  Syksy on sadonkorjuun aikaa. On aika korjata kaalit, myöhäiset omenalajikkeet, hedelmät sekä perunat ja muut juurekset. Suolaa, säilö, fermentoi ja kuivaa, niin saat kaapin täyteen herkkuja talvea varten. Täältä voit lukea lisää siitä, miten hoidat satoasi. 

 • Istuta valkosipulia
  Valkosipulia voidaan kasvattaa myöhäissyksyyn saakka, ja se kestää talven hyvin.

    

Syksy romanttisessa puutarhassa

Syksyllä romanttisessa puutarhassa siirrytään rauhallisempaan ajanjaksoon. Kukkaloisto ei kuitenkaan vielä katoa, vaan puutarhassa nautitaan kukkivista ruusuista ja sipulikasveista.

 • Leikkaa pensaat
  Syksyllä on aika käsitellä ruusut ja muut leikkausta tarvitsevat pensaat.
   
 • Syksyinen sisäänkäynti
  Istuta ruukkuihin syyskukkia, kuten asteria, ja sekoita mukaan sipulikasveja luodaksesi korkeuseroja. Tuo näyttävyyttä suurella pallokrysanteemilla, joka vangitsee taatusti vieraiden katseet. 
   
 • Istuta keväällä kukkivat sipulit
  Istuttamalla kukkasipuleita, kuten tulppaaneja ja hyasintteja, varmistat, että puutarhasi kukkii taas ensi vuonna alkukeväästä. 

  

Syksy välimerellisessä puutarhassa

Syksyn tullessa välimerellisessä puutarhassa on tärkeintä tuoda sisälle ruukkuun istutetut, herkät kasvit ja varmistaa, etteivät kalusteet tai ulkokeittiö jää ulos ilman sateen- tai pakkasensuojaa.

 • Suojaa Välimeren kasvit pakkasilta
  Varmista, että herkät Välimeren kasvit, kuten oliivi- ja sitruspuut, on suojattu ensimmäisiltä kylmeneviltä öiltä. Siirrä kasvit sisälle pakkasten tullen.
   
 • Sulje ulkokeittiö
  Ulkokeittiön tai muun oleskelutilan ympärille kokoontuminen on tavallista Välimerellisessä puutarhassa. Syksyllä myöhäisiä grilli- tai pizzauuni-iltoja pidetään harvemmin, ja sateiden alkaessa kalusteet on hyvä peittää.

    

Syksy japandi-tyylisessä puutarhassa

Japandi-tyylisessä puutarhassa syksy jatkuu värikkäänä, mutta enemmän punaisen ja vihreän eri sävyissä. On aika tarkistaa puutarha-allas, ettei elektroniikka tai suodattimet vahingoitu pakkasessa, ja siivota pois veteen ja avoimille sammal- ja kaarnapinnoille pudonneet lehdet.

 • Sulje puutarha-allas
  Pakkaskelien lähestyessä on aika ottaa sisälle altaan pumppu ja suodatin, jotka voivat vaurioitua veden jäätyessä. Poimi syksyn edetessä pois lehdet ja muut pintavedessä kelluvat roskat, jotta veden laatu ei kärsi ja keväälle jää vähemmän työtä.
   
 • Lisää tunnelmaa valaistuksella
  Aseta aurinkokennovalaisimia puutarhan polkujen varrelle ja suuntaa valoja kohti puiden latvoja. Näin luot rentouttavaa tunnelmaa myös syysiltojen pimentyessä.
   
 • Siivoa puutarhassa
  Harmonian säilyttämiseksi on tärkeää pitää lehdet ja muut roskat poissa kukkapenkeistä, käytäviltä ja avoimilta alueilta. Japandi-tyylisissä puutarhoissa avoimet alueet peitetään usein kuorikatteilla, jolloin ne on hyvä pitää puhtaina rikkaruohoista.