Raatihuonevilliviini on seinustoilla kiipeilevä köynnöskasvi, joka saa syksyllä tulenpunaisen värin. Istuta raatihuonevilliviini puutarhaan ja katso, kuinka nopeasti se peittää säleiköt, pergolat ja muurit. Opi lisää raatihuonevilliviinin hoitamisesta kasvioppaastamme!

Raatihuonevilliviini

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Parthenocissus tricuspidata
Heimo: Viiniköynnöskasvit

Kiipeävä villiviini

Raatihuonevilliviini on näyttävä julkisivukasvi fantastisen syysvärinsä ansiosta. Se on voimakaskasvuinen, itsekiipeävä ja kiinnittyy kärhien avulla tiiviisti alustaan. Villiviini tuo kesällä vihreyttä talojen seinustoille, muureille ja terasseille. Valittavana on paljon eri lajikkeita, joista toiset ovat kestävämpiä. Tavallisin raatihuonevilliviini on nimeltään ‘Veitchii’.

Istuta raatihuonevilliviini puutarhaan

Istuttaessasi raatihuonevilliviinin puutarhaan ota huomioon, että se kasvaa nopeasti ja viihtyy sekä auringonpaisteessa että puolivarjossa. Lehdet ovat kolmilehdykkäisiä ja muistuttavat vaahteranlehtiä. Ne ovat kesällä tummanvihreitä, mutta saavat syksyllä tulenpunaisen sävyn.

Istuta esimerkiksi tiilimuurin, tiiliseinän, puuaidan, pergolan tai säleikön viereen.

  • Kestävyys. Kasvuvyöhykkeet 3–4.
  • Multa. Hyvin läpäisevä, multava maa.
  • Kastelu ja ravinteet. Älä anna kasvin kasvaa liian kuivassa tai köyhässä maassa, jos haluat että se kasvaa reippaasti.
  • Leikkaaminen. Voit valita, haluatko leikata raatihuonevilliviinin joka vuosi matalaksi vai annatko sen kasvaa vapaasti.
  • Villiviini ei tarvitse lähes lainkaan hoitoa. Jos et halua kasvin kasvavan katolle tai ikkunan eteen, voit lyhentää sitä niin usein kuin haluat. Ajan myötä raatihuonevilliviinin oksat paksuuntuvat ja linnut voivat rakentaa pesiään sen oksille – etenkin kaupungeissa, missä villiviinit peittävät kokonaisia seinustoja.

Muut villiviinilajikkeet

Valittavana on raatihuonevilliviinin lisäksi myös monia muita lajikkeita. Osalla on viisilehdykkäiset lehdet ja osa lajikkeista, kuten raatihuonevilliviini, tarvitsevat tuen jonka ympärille ne voivat kietoutua tai kiinnittyä kasvaakseen korkeaksi. Kaksi esimerkkiä:

  1. Säleikkövilliviini – täydellinen valinta silloin, kun et kaipaa voimakasta kasvua vaan mieluummin näppärän maanpeitekasvin. Säleikkövilliviinin lehdet ovat viisilehdykkäiset, ja kasvi on rehevän näköinen. Kasvi saattaa jopa muodostaa kosteita marjoja lintujen syötäväksi. Tarvitsee tuen, jonka ympärille se voi kietoutua tai kiinnittyä kasvaakseen korkeaksi.
  2. Imukärhivilliviini – kasvaa vapaasti Pohjois-Amerikan lehtimetsissä, missä se kiipeilee isojen puiden runkoja pitkin. Kasvaa säleikkövilliviiniä voimakkaammin ja kiipeää helposti monta kerrosta talon seinustalla. Tavallisin imukärhivilliviinilaji on nimeltään ‘Engelmannii’.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Köynnöskasvit – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta