Rahapuulla
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, eikä tämä suosittu huonekasvi ole poikkeus. Crassula ovata tunnetaan yleensä nimellä rahapuu, mutta joskus sitä sanotaan myös paunikoksi, paksulehdeksi tai paratiisipuuksi. Rahapuu-nimen kasvi on todennäköisesti saanut lehdistään, jotka muistuttavat kolikoita.
Alkuperä ja valaistusvaatimukset
Mehikasvina rahapuu tuo mieleen auringon ja lämmön, ja se onkin kotoisin eteläisiltä leveysasteilta, nimittäin Etelä-Afrikasta. Rahapuu on kuitenkin ollut jo pitkään suosittu huonekasvi Pohjolassa. Se ei ole yllättävää, kun ottaa huomioon kasvin ominaisuudet: rahapuu viihtyy erinomaisesti kuivassa huoneilmassa ja vaatii vain vähän vettä. Se myös sopeutuu lähes yhtä hyvin varjoon kuin valopaikkaankin, vaikka menestyykin paremmin valossa.
Rahapuun hoito
Rahapuu on erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Se kasvaa ja kukoistaa useimmissa ympäristöissä, ja tuottaa huoneilmaan runsaasti happea varsinkin öisin. Kastele rahapuuta niukasti ja varo istuttamasta sitä liian ravinteikkaaseen multaan. Kesällä voit lannoittaa rahapuuta ja siirtää sen lämpimimmäksi ajaksi ulos. Hellekään ei ole rahapuulle ongelma, sillä se selviää 15–30 asteen lämpötiloista ongelmitta, ja talvella se viihtyy kuivana jopa 5–10 asteessa. Kasvi kestää lyhyitä aikoja jopa lähes nolla-asteisia lämpötiloja.
Iän myötä kukkiakin
Rahapuu voi kukkia, mutta vasta myöhemmällä iällä. Pieneen ruukkuun istutettu rahapuu ei yleensä kuki. Kookkaan ruukun lisäksi kasvin on oltava talvi viileässä huoneessa niukalla kastelulla, jotta se kukkisi. Silloinkaan kukintaa ei voi taata, mutta onneksi rahapuu on sievä myös vihreässä arkiasussaan. Lehdet ovat vivahteikkaat, ja kasvi on ikkunalaudan komistus ympäri vuoden.
Hyvä tietää
|