Ruusut tuovat kaikenkokoisiin puutarhoihin ihanaa tunnelmaa ja tuoksua. Ne sopivat köynnöstämään seinustoja, sulostuttamaan kukkapenkkejä ja kasvamaan suurina pensaina. Tästä artikkelista saat ohjeita ruusujen istuttamiseen ja hoitoon.

Ruusujen istutus

Kukkiva ruusupenkki tekee aina vaikutuksen. Ruusulla on pitkä historia, ja se on onkin kaikkein romanttisin puutarhakasvimme. Ruusuja voidaan istuttaa kukkapenkkiin tai suuriin ruukkuihin terassille tai parvekkeelle.

Köynnösruusuja, ryhmäruusuja vai upeita pensasruusuja?

Haaveiletko ihanasta ruusupenkistä lämpimällä seinustalla? Silloin on hyvä tietää, mikä on ruusuntaimille sopiva istutusväli ja miten voit edistää niiden kukintaa. Löydät valikoimastamme monenlaisia ruusuja: köynnösruusuja, pystykasvuisia ja suurikukkaisia ryhmäruusuja sekä pensasruusuja. Kaikki ruusut:

 • tarvitsevat ravinteikkaan ja läpäisevän maan.
 • hyötyvät kuihtuneiden kukkien leikkaamisesta, mikä auttaa niitä kehittämään uusia nuppuja.
 • tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan – mielellään seinustaa, säleikköä, aitaa tai pergolaa vasten.

Näin saat ruusut viihtymään

 • Kasvupaikka ja valon tarve
  Ruusu on istutettava paikkaan, jossa se saa vähintään kuusi tuntia auringonpaistetta päivittäin. Saatavilla on lajikkeita, jotka selviytyvät myös varjoisemmassa.
 • Kastelu
  Ruusut viihtyvät parhaiten tuoreessa maassa. Ota tämä huomioon, jos taimi on istutettu lämpimälle ja kuivalle seinustalle, jota sade ei pääse kastelemaan. Muista tällöin kastella tainta säännöllisesti.
 • Ruusujen suojaaminen
  Suojaa oksat varjostuskankaalla voimakkaalta kevätauringolta, jos lumipeitettä ei ole.

Ruusujen leikkaaminen

Tertturuusut ja ryhmäruusut leikataan keväällä noin 15 cm:n korkeudelta. Kun silmut alkavat turvota, on hyvä aika leikata. Pensas- ja köynnösruusut leikataan poistamalla kuolleet, vahingoittuneet ja heikot oksat. Jos pensas- tai köynnösruususta halutaan rehevämpi alhaalta asti, sekin voidaan leikata kokonaan alas. Käytä ruusujen leikkaamiseen aina teräviä oksasaksia.

Näin istutat ruusun

Ruusut viihtyvät parhaiten auringossa, ja ne tarvitsevatkin vähintään kuusi tuntia aurinkoa päivässä. Istutuspaikaksi kannattaa valita lämmin seinusta. Anna taimen imeä vettä noin puolen tunnin ajan ennen istuttamista.

 • Aloita kaivamalla kuoppa, joka on noin 50–60 cm leveä ja syvä.
 • Sekoita tavalliseen istutusmultaan kolmasosa ruusumultaa tai lantaa.
 • Aseta ruusuntaimi kuoppaan, täytä kuoppa lähes täyteen ja kastele.
 • Lisää loput mullasta kuoppaan, tiivistä multa varovasti taimen ympäriltä ja kastele uudelleen.
 • Jotkin ruusulajikkeet tarvitsevat 2–3 metriä tilaa ympärilleen, kun taas toisille riittää 50 cm:n istutusväli. Ruusun yksilölliset tarpeet selviävät sen tuotekuvauksesta.

Voit istuttaa ruusuja niin avomaalle kuin ruukkuihinkin koko kesän ajan. Istuttamalla ruusujen eteen laventelia saat kauniisti kukkivan kokonaisuuden, joka houkuttelee perhosia ja mehiläisiä.

Istutetun ruusun hoito

Vastaistutettua ruusuntainta on tärkeää muistaa kastella säännöllisesti ensimmäisten viikkojen aikana. Voit alkaa lannoittaa tainta lannalla tai kompostimullalla aikaisintaan neljän viikon kuluttua istuttamisesta. Keväisin ruusuntaimille on hyvä antaa lantaa ja ruusulannoitetta.

Muista:

 • Pidä multa tasaisen kosteana.
 • Leikkaa pois kuolleet ja vahingoittuneet oksat sekä lakastuneet kukat.
 • Suojaa ruusut voimakkaalta kevätauringolta ja kovilta pakkasilta.

Ruusu palkitsee hyvän hoidon pitkällä kukinnalla. Jotkin lajikkeet kukkivat juhannuksesta jopa ensimmäisiin hallaöihin asti. Huolellisen istutuksen ja hyvän hoidon ansiosta voit nauttia ihanasta ruusuntuoksusta ja komeasta kukinnasta joka kesä vuodesta toiseen.

Istuttaminen ruukkuun

 • Valitse tilava ruukku, jossa on reikä pohjassa.
 • Kaada ruukun pohjalle 10 cm:n kerros kevytsoraa.
 • Täytä ruukku ruusumullalla ja istuta taimi edellä annettujen ohjeiden mukaan.
 • Suojaa ruukku talveksi pakkasilta tai istuta taimi talveksi maahan.
 • Ruusua täydentävät kauniisti laventeli, poimulehti ja koristeheinät. Tulppaanit ja muut keväällä kukkivat sipulikukat tekevät istutuksesta näyttävän jo ennen ruusun kukintaa.
Olet tässä:

Teemat:

Perenna- ja ruusumulta

40 L

949
Lue lisää

Ruusulannoite

2 kg

1799
2 kpl 29,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta