Syklaami
Syklaami kuuluu niihin suosittuihin kasveihin, jotka eivät välitä lämpimästä, ja se onkin meidän oloissamme viileiden syyspäivien sulostuttaja. Syklaamit tulevat kauppoihin elokuun kieppeillä, ja niiden ainutlaatuiset, herkät kukat toivottavat syksyn ja talven tervetulleeksi.
Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cyclamen persicum
Heimo: Myrsikkikasvit (Myrsinaceae)
Syklaamin kasvatusvinkkejä ja hoito-ohjeita
Miten syklaamia tulisi hoitaa, jotta se kukkisi pitkään? Ensinnäkin syklaami tarvitsee viihtyäkseen ravinteikasta kukkamultaa, joka saa olla koko ajan hieman kosteaa, muttei koskaan liian kuivaa tai märkää.
Sopiva kastelu onkin syklaamin hoidossa ratkaisevaa, ja se pitää pehmeästä vedestä, kuten sade- tai kaivovedestä. Kasvia kannattaa kastella hieman joka päivä, jotta se pysyy tasaisen kosteana, ja kasteluveteen on hyvä lisätä lannoitetta marraskuusta aina kesäkuuhun saakka. Älä koskaan kastele syklaamia lehtien lomaan tai juurien päälle, vaan kaada vesi mieluiten aluslautaselle tai aivan ohuena norona ruukun sisäreunaa pitkin.
Viileää ja valoisaa
Syklaami viihtyy viileässä, noin 16 asteessa. Tavallinen huoneenlämpö voikin olla sille liikaa. Syklaami tarvitsee paljon hajavaloa, muttei suoraa auringonpaistetta. Siksi se voikin olla paras sijoittaa syksyllä ruukkuun terassille tai ulkoverannalle.
Syklaami kestää viileää, lähes pakkassäätä sekä kylmiä öitä, mutta se on siirrettävä sisälle ennen talvea, sillä se ei talvehdi ulkona.
Syklaami ei saa olla myöskään liian lämpimässä, sillä silloin sen lehdet ja kukat nuopahtavat. Ensiapuna sen tyvelle voi asettaa pari jääpalaa, jotka viilentävät kasvia ja saavat sen piristymään. Syklaamin oikeanlainen hoito on haastavaa, mutta kun se alkaa sujua, saat ihailla kasvin kauneutta päivästä toiseen!
Syklaami – vaivan arvoinen kaunotar
Syklaami on ainutlaatuinen kasvi sekä ominaisuuksiensa että hoitotarpeidensa takia. Sen nuput kääntyvät alaspäin, ja kukkien puhjetessa terälehdet taipuvat ylös. Erikoiset kukat näyttävät todella viehättäviltä.
Saatavilla on lajikkeita, joiden kukkien muoto, väri ja koko vaihtelevat. Pienikukkaiset lajikkeet ovat vähemmän herkkiä kuin suuret, joten niitä on helpompi hoitaa oikein.
Vaikka syklaamia voisi kasvattaa jo herkkien kukkien takia, myös sen lehdet ovat todella kauniit, joten koko kasvi tuo väriä syksyn ja talven kylmiin ja pimeisiin iltoihin. Syklaamin vivahteikkaat lehdet ovat yleensä tummanvihreät, ja niissä on upea hopeanhohtoinen suonitus ja kuviointi. Vaativuudestaan huolimatta syklaamin hoitaminen maksaa vaivan!
Syklaami ei ole kovin pitkäikäinen. Sen sesonki kestääkin vain elokuusta joulukuuhun. Syklaameja on saatavilla useita erivärisiä lajikkeita, joten vaihtoehtoja riittää. Syklaami on hankalan kasvin maineessa, ja sen hoidossa onkin omat niksinsä.
Tiivistä tietoa syklaamista
- Kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueen itäosissa.
- Lajikkeet on jalostettu pitkälle.
- Luonnonvarainen syklaami kukkii tavallisesti valkoisin kukin, viljellyillä lajikkeilla taas on yleensä punasävyiset kukat.
- Syklaamilla on juurimukulat.
- Kasvi viihtyy parhaiten viileässä, tavallista huoneenlämpöä alhaisemmassa lämpötilassa.
- Saatavilla erilaisia ja -kokoisia lajikkeita.