Valkosipuli on rakastettu kasvi, jolla on pitkä historia. Se on seurannut mukanamme kauan ja sitä on viljelty Ruotsissa jo keskiajalta asti. Sen kasvatus onkin helppoa!

Valkosipuli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Allium sativum
Heimo: Sipulikasvit (Alliaceae)

Valkosipulia on helppo kasvattaa

Kasvatuksen tavoitteena on lisätä sipulien määrää. Jotta siinä onnistuisi, se on ensin istutettava lavalaatikkoon tai muuhun korotettuun kasvualustaan, jotta se olisi mahdollisimman lämpimässä.

Valkosipuli on kestävä ja selviää talvesta hyvin. Siksi se voidaan istuttaa vasta myöhään syksyllä – vaikka se on täysin mahdollista myös kevään korvalla.

Valkosipulin istutus ja hoito

Ennen valkosipulin istutusta maahan on kasvualustaa parannettava hyvällä puutarhamullalla. Sekoita siihen kernaasti kompostia. Näin tehdessäsi möyhennät kasvualustaa samalla ja varmistat sen hyvän läpäisevyyden, sillä valkosipuli ei viihdy märässä maassa. Muista myös lannoittaa, mieluusti lehmänlannalla.

Istuta valkosipulin jokainen kynsi noin 10 cm:n syvyyteen n. 15 cm:n välein parhaan viihtymisen takaamiseksi. Tee pitkiä vakoja tähän syvyyteen ja paina kynnet maahan, minkä jälkeen täytä vaot ja kastele reippaasti. Jos olet tehnyt tämän vaiheen syksyllä, valkosipuli selviää hyvin kevääseen ja alkaa kasvaa.

Kastele ja lannoita myöhäiskesään saakka, niin sipulit ovat kypsiä sadonkorjuuseen itusilmun kuihduttua. Valkosipuli ei tarvitse paljonkaan hoitoa, kitke vain rikkaruohot pois.

Viljelläänkö valkosipulia mieluummin sisällä vai ulkona?

Valkosipulia voi hyvin viljellä sekä sisällä että ulkona. Jos kuitenkin haluaa useamman kuin yhden valkosipulin, on se istutettava ulos. Se nimittäin tarvitsee öisin viileämpiä lepoaikoja. Sisätiloissa tällaisia lepoaikoja ei ole, vaan valkosipuli kasvattaa itusilmun, joka sekin on syötävä ja valkosipulin makuinen. Tätä itusilmua voi käyttää aivan kuten ruohosipulia, joskin se maistuu miedosti valkosipulille.

Entäpä kaupasta ostetun valkosipulin lisääminen?

Sekin onnistuu, vaikkei siitä ole varmoja takeita. Hyvän kasvun ja kasvatuksen takaamiseksi niin ulkona kuin sisällä on parasta ostaa sipulit puutarhamyymälästä. Silloin tiedät, että ne on tarkoitettu viljeltäväksi.

Valkosipulin kasvatus ruukussa

Istuttaessasi valkosipulin ruukkuun voit käyttää tavallista puutarhamultaa. Huolehdi mullan läpäisevyydestä, sillä valkosipuli ei pidä märästä kasvualustasta.

Valkosipulin kynnet istutetaan terävä puoli ylöspäin noin 5 cm:n syvyyteen. Ruukussa ne voidaan istuttaa tiheämmin, koska ne eivät kasva leveyttä.

Sijoita sipuliruukku aurinkoiseen paikkaan ja kastele säännöllisesti. Anna kastelun yhteydessä myös ravinnetta. Sitten vain odottele itusilmun kehittymistä ja sadonkorjuuta.

Valkosipuli
Valkosipulin kukka

Viljele terveellistä ja hyvänmakuista valkosipulia!

Valkosipuli on arvostettu keittiömauste eri puolilla maailmaa. Sen maku on voimakas ja selkeä eikä muistuta juuri mitään muuta makua. Jotkut ihmiset eivät pidä siitä, koska sen syömisestä aiheutuu tietynlainen tuoksu. Kaikki eivät siis pidä valkosipulista, ja varmasti olet törmännyt niihinkin, jotka pyytelevät anteeksi valkosipulin syömistä.

Vaikka tuoksua voidaan pitää voimakkaana ja epämiellyttävänä, valkosipulia käytetään edelleen juuri helpon kasvatuksen, hyvän maun ja hyödyllisten ominaisuuksien tähden.

Lääkekasvi

Valkosipuli on vanha lääkekasvi, jonka sanotaan olevan elimistölle monin tavoin hyödyllinen. Sitä suositellaan immuunipuolustuksen vahvistamiseen ja flunssan torjuntaan, mutta siitä saa myös muita hyvinvoinnille hyödyllisiä ainesosia. Valkosipulin syömisestä ei siis vain saa tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita, vaan se voi lisäksi auttaa suojautumaan sairauksilta.

Toisekseen valkosipulin sanotaan olevan niin vahvaa, että sitä syömällä eivät punkit ole innostuneita puremaan. Tuholaisten ja hyönteisten kammon valkosipulia kohtaan voi todeta kasvimaalla, koska valkosipuliin tulee harvoin sairauksia tai tuholaisia.

Alkuperä

Valkosipuli on kotoisin Länsi-Aasiasta, ja Egyptissä sitä on viljelty yli 5 000 vuoden ajan. Se on todella rikastuttanut ihmisen historiaa ainutlaatuisella maullaan ja tuoksullaan. Valkosipuli saattaa tuoksua todella voimakkaasti etenkin syömisen jälkeen, mutta se on siitä huolimatta arvostettu ja itsestään selvä mauste monissa ruokalajeissa.

Myyttejä

Valkosipuliin liittyy myös monenlaisia myyttejä. Joidenkin myyttien mukaan vampyyrit inhoavat sen tuoksua, ja sen voimakkaan tuoksun vuoksi sen viljely lopetettiin monessa paikassa yhtenä aikakautena. Valkosipulia on myös käytetty useasti lääketieteellisessä kontekstissa, ja todistusaineiston puutteesta huolimatta sen sanotaan parantavan vilustumisen oireita. Raa’an valkosipulin syömisen puolestaan väitetään pitävän punkit loitolla.

Tiedämme sen sijaan, että valkosipuli vaikuttaa elimistöön positiivisella tavalla, koska se on täynnä hyödyllisiä ainesosia, ja että sen viljely kotona on helppoa – sekä sisällä että ulkona.

Tietoa valkosipulista

  • Helppo viljellä ja lisäksi hyvin terveellinen
  • Viljelykasvi jo yli 5 000 vuoden ajan
  • Sisältää monia tärkeitä, elimistölle hyödyllisiä ainesosia
  • Kotoisin läntisestä Aasiasta
  • Suhteellisen kestävä sairauksia ja tuhohyönteisiä vastaan, pitää myös tuholaiset loitolla
  • Voidaan viljellä sisällä ja ulkona
  • Tärkeä ja erittäin maukas mauste monissa ruoissa

Lue lisää

Viljely lavalaatikossa – näin onnistut >>
Lisätietoa kasvualustasta ja lannoitteista >>
Valitse viljelykasveillesi sopivat ruukut >>

Olet tässä:


Puutarhatyökalut
Kanta-asiakas 3,99

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää
Valkosipuli  'White Casablanca'
-50%

Valkosipuli 'White Casablanca'

2 kpl, Valkoinen

299 599
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää

Yleis- ja puutarhakäsineet

M, Vihreä

299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta