Verenpisara on monien viljelijöiden ja etenkin sellaisten suosiossa, jotka etsivät puutarhaansa jotakin hiukan poikkeuksellista ja erikoista. Verenpisarassa erikoista on sen kukka, jonka ulkonäkö on hyvin tunnusomainen ja huomiota herättävä.

Verenpisara

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Fuchsia
Heimo: Horsmakasvit (Onagraceae)

Verenpisaran viljely

Suomessa verenpisaraa viljellään yksivuotisena kasvina, koske se ei kestä hallaa. Toisaalta se viihtyy viileässä eikä pidä suorasta auringonvalosta.

Ruukussa tai amppelissa terassilla tai lasitetulla parvekkeella se voi hyvin. Samaten sen voi hyvin istuttaa kesäksi ulkoruukkuun. Varmista sitä ennen, että hallayöt ovat ohi ja että verenpisaran paikka on suojattu voimakkaalta auringolta, runsailta sateilta ja kovilta tuulilta.

Oikea kasvualusta

Voit ostaa verenpisaroita jo varhain keväällä, paljon ennen ulosistutusaikaa. Verenpisara haluaa kasvualustakseen mieluiten ravinteikasta ja läpäisevää maata, joka ei kuitenkaan saa kuivua liian nopeasti. Siksi suositellaan käytettäväksi pelargonimullan ja hiekkaisen maan sekoitusta, jotta olosuhteet olisivat suotuisat verenpisaralle.

Vesi ja ravinteet

Verenpisaraa on kasteltava säännöllisesti; se ei saa kastua liian märäksi, mutta kosteutta on oltava jatkuvasti. Suosittelemme myös nestemäistä kasviravinnetta, jota käytetään istutusajankohdasta kesän lopulle saakka. Voit myös käyttää alusta asti pitkävaikutteista ravinnetta. Tällöin sinun tarvitsee kastella kasvia ainoastaan vedellä.

Verenpisaran talvisäilytys ja hoito

Verenpisara kukkii kylmyyden tuloon saakka ja sen voi halutessaan antaa talvehtia. Syksyllä ja talvella verenpisara haluaa viileään (n. 5–10 astetta) ja pimeään, mielellään kellariin tai autotalliin. Tänä aikana kastelun on oltava niukkaa, ja keväällä kasvi on istutettava uudelleen.

Verenpisaran leikkaaminen

Jos haluat pienikokoisen verenpisaran, leikkaa sitä voimakkaasti. Jos taas haluat siitä suuren, karsi sitä vain hiukan.

Lisää verenpisara pistokkaista

Verenpisaraa lisätään ottamalla siitä pistokkaita ja istuttamalla ne ruukkuun. Verenpisaran siemenistä ei voi kasvattaa lajiaitoja jälkeläisiä.

Puutarhan ja silmän ilo

Sille, joka haluaa terassilleen tai parvekkeelleen jotakin hiukan erilaista kesäksi, on verenpisara varma valinta. Tämä klassinen kesäkukka on poikkeuksellisen kaunis ja ainutlaatuinen, ja lisäksi voit kasvattaa siitä juuri sellaisen kuin haluat. Verenpisara kasvaa normaalisti pensaan malliseksi, mutta myös puuksi suotuisissa olosuhteissa.

Puuksi saakka se tosin kasvaa vain luonnonvaraisilla seuduillaan, Etelä-Amerikan ja Uuden-Seelannin subtrooppisilla alueilla. Tästä syystä verenpisaraa viljellään Suomessa vain yksivuotisena kesäkukkana, mutta myös näissä olosuhteissa sen on mahdollista talvehtia. Verenpisarapuun sen sijaan voit rauhassa pudottaa pois laskuista, koska se ei menesty meidän ilmastossamme.

Kasvutapansa ansiosta verenpisara sopii lähes kaikkialle, niin amppeleihin kuin hiukaksi aikaa jopa kukkapenkkiin. Normaalisti sen korkeus on paristakymmenestä senttimetristä pariin metriin riippuen siitä, missä ja miten kasvatat sen ja minkä muotoiseksi.

Lehdet

Verenpisaran lehdet ovat kauniin soikeita ja vihreitä ja niiden reunat sahalaitaiset. Lehdessä on vaaleanpunainen keskisuoni, alapuolelta se on hiukan violetti. Lehdet ovat oksissa pareittain ja melko tiheästi.

Kukka

Itse kukka on todella mielenkiintoinen. Riippuva nuppu muistuttaa pisaraa. Sitä suojaa neljä verholehteä ja lisäksi useampi terälehti. Verholehdet avautuvat teräviksi ja ne voivat toisinaan taipua ylöspäin. Nuput aukeavat ikään kuin hameeksi, jonka muoto ja väri vaihtelevat lajeittain.

Kukan heteet riippuvat pitkällä hameen ulkopuolella ja kruunaavat sen kauneuden. Myös kukan koko vaihtelee suurista aivan pieniin ja värikirjo valkoisesta vaaleanpunaiseen, purppuraan ja kaksivärisiin.

Verenpisaran kukka

Perinteisesti verenpisara on punainen, kukkiva kasvi, mutta kiinnostuksen kasvaessa jalostamalla on onnistuttu luomaan useita eri värejä. Punaisen värinsä vuoksi kasvi on saanut lisänimekseen Kristuksen verenpisara. Myös kukan muodosta voi päätellä syitä tällaisen nimen antamiseen.

Verenpisaran risteytykset tuovat lisää valinnanvaraa

Suurin osa tänä päivänä myytävistä verenpisaroista on eri lajien risteytyksiä. Siksi myynnissä olevien kasvien valikoima on niin monimuotoinen. Värivalikoimansa ja pensasmaisen kasvutapansa ansiosta verenpisara sopii monille puutarhureille ja niille, jotka haluavat erikoisen muotoisia ja omien mieltymystensä mukaisia kasveja.

Verenpisara lyhyesti

  • Klassinen, suosittu kesäkasvi
  • Useimmista verenpisaroista kasvaa pieniä pensaita; alkuperämaillaan, esim. Uudessa-Seelannissa, se voi kasvaa puuksi – se on maan ainoa kotimainen puulaji ja se voi kasvaa jopa 15 metriä korkeaksi
  • Siitä on sekä lehtensä pudottavia että ikivihreitä muunnoksia
  • Monivuotinen, mutta yleensä hallanarka
  • Lisääminen vain pistokkaista, koska siemenistä ei saa lajiaitoja jälkeläisiä
  • Helppohoitoinen, sopii hienosti amppeliin, parvekelaatikkoon ja kukkapenkkiin

Lue lisää

Istuta kasvisi erivärisiin ja -muotoisiin ruukkuihin ja amppeleihin >>
Tutustu multavalikoimaamme >>

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta