Viirivehka kuuluu yksisirkkaisiin kasveihin. Erilaisia kallakasveja on yli 2 000 lajia. Viirivehka on suosittu kallakasvi, joka on löytänyt paikkansa monen kodin ikkunalaudalle viehättävän ulkonäkönsä ansiosta.

Viirivehka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Spathiphyllum wallisii
Heimo: Kallakasvit (Araceae)

Helppohoitoinen ja terveellinen viirivehka

Viirivehka on kosteikkokasvi, eli se on sopeutunut märkään maaperään, mutta vaikka se vaatii huonekasvina paljon vettä, sitä ei kuitenkaan pidä kastella jatkuvasti likomäräksi. Ennemmin kannattaa huolehtia, että multa pysyy tasaisen kosteana. Se onnistuu tavallisessakin ruukussa, mutta suojaruukku helpottaa kastelua pitämällä mullan kosteana pidempään.

Mullan liiallisen kuivumisen huomaa helposti siitä, että viirivehkan lehdet alkavat nuokahtaa. Kasvia on myös hyvä muistaa suihkutella säännöllisesti, sillä se pitää kosteasta ilmasta.

Viisi vinkkiä viirivehkan hoitoon

 1. Viirivehka on kaikin tavoin helppohoitoinen, mutta sekin tarvitsee ravinteita. Se viihtyykin parhaiten tavallisessa, ravinteikkaassa kukkamullassa.
 2. Sitä on suositeltavaa lannoittaa säännöllisesti laimealla lannoitteella keväästä syksyyn. Talvella riittää pieni annos lannoitetta kerran kuussa. Käytä viherkasveille tarkoitettua lannoitetta.
 3. Viirivehkan sijoittamisessa on paljon valinnanvapautta. Se nimittäin viihtyy sekä kodin varjoisammissa paikoissa että runsaassa hajavalossa.
 4. Ota kuitenkin huomioon, että viirivehka ei pidä voimakkaasta, suorasta auringonvalosta, ja että sitä ei missään nimessä pidä sijoittaa liian kuivaan tai vetoiseen paikkaan.
 5. Viirivehkan saaman valon määrä vaikuttaa sen kasvuun niin, että katveessa viirivehka kukkii niukemmin ja kasvaa hitaammin kuin runsaassa valossa.

Luovuus valloilleen

Viirivehkat mahdollistavat todella luovan sijoittelun ja vehreiden kokonaisuuksien rakentamisen. Koska saatavilla on useita lajikkeita, joista osa kasvaa jopa metrin korkuisiksi, on paljon muitakin vaihtoehtoja kuin yksi viirivehka ruukussa kukkapöydällä. Viirivehkan kanssa voi todella leikitellä ruukkujen väreillä ja muodoilla. Se näyttää erityisen majesteettiselta korkeassa jalallisessa ruukussa. Sen kanssa voisi kokeilla myös trendikästä läpinäkyvää ruukkua, jossa juuriston herkkä kauneus pääsee esiin.

Viirivehka viihtyy useimmissa paikoissa, joten se voidaan sijoittaa vapaasti kotiin: kookas lajike suureen ruukkuun lattialle, pienempi kasvi vaikkapa amppeliin. Voimakaskasvuisuutensa ansiosta siitä tulee nopeasti näyttävän rehevä, ja se tuo mihin tahansa huoneeseen miellyttävää vehreyttä.

Viirivehka on kaunis tummanvihreine lehtineen, ja puikelokukintoa ympäröi näyttävä valkoinen tai valkovihreä suojuslehti.

Ilmankostuttaja

Sen kookkaista ja kauniin vihreistä lehdistä haihtuu runsaasti kosteutta ilmaan, mikä tekee kasvista käytännössä tehokkaan ilmankostuttimen. On arvioitu, että keskikokoinen viirivehka voi kosteuttaa jopa 10 neliömetrin kokoisen huonealan. Eri viirivehkalajikkeiden välillä voikin olla suuria kokoeroja: saatavilla on sekä miniatyyrimäisen pieniä että lähes luonnottoman kookkaita kasveja.

Nopeakasvuinen ja viehättävä viirivehka on peräisin Keski- ja Etelä-Amerikan subtrooppisilta ja trooppisilta alueilta. 

Aivan alun perin viirivehka on kotoisin kosteikkoalueilta, ja sen lehdet kasvavat tyveltä muodostaen suuria lehtimättäitä. Viirivehkalla on mainio kyky kasvaa nopeasti suureksi, ja lisäksi se voi kukkia käytännössä mihin vuodenaikaan tahansa, joten se voi yllättää omistajansa iloisesti monella tavalla. Viirivehka on suhteellisen helppohoitoinen, ja sen taimia on saatavilla läpi vuoden.

Hyödyllisiä tiedonmuruja

 • Viirivehkan latinankielinen nimi muodostuu sanoista spathe – miekka tai terä, ja phyllon – lehti, eli se on kirjaimellisesti ”miekkalehti”.
 • Kutsutaan joissakin kielissä valkopurjeeksi.
 • Kukinnon valkoiset lehdet eivät ole kukkia vaan kukintoa ympäröiviä suojuslehtiä.
 • Lisätään siemenestä tai jakamalla sekä mikrolisäyksellä.
 • Erittäin kestävä ja sopeutuvainen hoidon ja kasvupaikan suhteen.
 • Sisältää aineita, jotka ärsyttävät nieltyinä.
 • Kestää jopa seisovaa vettä juuristollaan.

Lue lisää

Meillä on valtavasti erilaisia kauniita ruukkuja kasveillesi >>
Viirivehka – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta