Viljele ilmastoviisaasti – valmista itse lannoitevettä
Lannoitevesi voi olla todellinen ihmekuuri väsyneille vihanneksille ja kukille, sillä se tuo nopeasti tärkeitä ravintoaineita. Ohessa kerromme muutamasta yleisimmästä lantavedestä ja miten voit valmistaa niitä itse.

Joka kerta kun satoa korjataan, maaperästä lähtee myös ravintoaineita, jotka on palautettava sinne saadaksemme jatkossakin upeita satoja. Orgaanisella materiaalilla lannoittaminen nostaa multapitoisuutta ja ravinteiden tasoa hyvällä tavalla.
Lannoitevesi on täydennystä peruslannoitukseen. Se ei nosta multapitoisuutta, mutta edistää kasvien hyvinvointia tarjoamalla niille nopeasti kulutettavia ainesosia, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Yleensä lannoitevettä valmistetaan jostain typpipitoisesta aineksesta, kuten nokkosista, rohtoraunioyrtistä, virtsasta, bokashi-vedestä tai eläinperäisestä lannoitteesta.
Minkä tahansa valitsetkin, kastele maltillisesti. Lannoitevesi on erinomaista erityisesti keväällä tehtävään lannoittamiseen sekä kuivahtaneille mullille ruukuissa.
Kultavesi
Kultavesi on virtsaa, johon on sekoitettu vettä. Useat pitävät tätä parhaana lannoitevetenä, sillä sen ravintoaineiden tasapaino on lähes täydellinen.
Litra kultavettä sisältää noin viisi grammaa typpeä, gramman fosforia ja kaksi grammaa kaliumia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ostetuissa ravinteissa pitoisuudet ovat suunnilleen samat.
Näin teet itse kultavettä
Sekoita yksi osa virtsaa ja yhdeksän osaa vettä. Kastele kasvin viereen ja jos kyseessä on syötävä kasvi, lopeta kultavedellä kastelu muutama viikko ennen sadon keräämistä.
Ei ole suositeltavaa tehdä kultavettä virtsasta, joka voi sisältää lääkkeiden jäämiä.
Kesän lopulla lannoitevedellä kastelu tulee lopettaa kokonaan, jotta perennat saavat aikaa valmistautua talvilepoon. Jos jatkat lannoittamista pitkään, kasvit jatkavat kasvamista ja saattavat paleltua pakkasten tullessa.
Kultavesi toimii hyvin myös kompostissa, se nostaa typpipitoisuutta ja edistää mikroelämää.

Lannoitevettä kasveista
Nokkosvettä voi tehdä sekä tuoreista että kuivatuista nokkosista. Nokkosvesi sisältää runsaasti typpeä sekä myös fosforia ja kaliumia, joita kasvit tarvitsevat paljon. Siinä on myös muita aineita, kuten rautaa, kalsiumia ja auksiinia, joka on eräänlainen kasvihormoni ja edistää kasvien kasvua.
Näin teet nokkosvettä
Kerää noin kilo nokkosia ja kaada päälle 10 litraa vettä niin, että nokkoset peittyvät. Anna vetäytyä joitain viikkoja. Sekoita silloin tällöin hapettaaksesi liuosta. Liuoksen värin tulee olla teen väristä – jos se on tummempaa, laimenna vedellä.
Rohtoraunioyrttivesi on hieman kiistelty lannoitevesi. Se sisältää runsaasti kaliumia, josta esimerkiksi tomaatit pitävät, mutta siinä on myös myrkyllisiä ainesosia, joita kutsutaan alkaloideiksi ja jotka voivat päästä lannoittamisen myötä kasveihin. Silti rohtoraunioyrttivettä käytetään usein viljelmillä, erityisesti USA:ssa ja Englannissa.
Rohtoraunioyrtillä on pitkät juuret, joilla se ottaa ravintoaineita tehokkaasti syvemmältäkin maaperästä, ja siksi siinä on muun muassa kaliumia, kalsiumia, rautaa, seleeniä, fosforia, sinkkiä, mangaania, magnesiumia ja tietenkin typpeä.
Käytä lannoiteveteen noin kilo valitsemaasi kasvia ja 15 litraa vettä, samaan tapaan kuin nokkosvedessä.
Lannoitevesi eläinten lannasta
Kun teet lannoitevettä eläimen lannasta, värin tulee silloinkin muistuttaa haaleaa teetä (kananlantaa käytetään todella pieniä määriä). Anna seisoa muutama vuorokausi ennen käyttöä. Liuos kestää kahdesta kolmeen viikkoa, kun sitä sekoittaa silloin tällöin.
Asiantuntijan vinkit
|
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)
Lue lisää
Lannoitekoulu – näin valitset kasveillesi sopivat lannoitteet