Jos etsit erikoisempaa huonekasvia, joka on lisäksi todella kaunis, kannattaa tuoda kotiin adenium eli aavikkoruusu! Myös adeniana tunnettu kasvi on peräisin Koillis-Afrikasta ja Lähi-Idästä, ja se näyttää kauniisti kukkivalta bonsaipuulta.

Adenium eli aavikkoruusu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Adenium obesum
Heimo: Oleanterikasvit (Apocynaceae)

Vähään tyytyvän adeniumin hoito

 • Adenium on niin vaatimaton, että hoitotoimet saa oikeastaan unohtaa. Kasviin on parasta suhtautua kärsivällisesti ja välttää kastelemasta ja lannoittamasta sitä turhaan. Se ei nimittäin kaipaa juurikaan vettä eikä ravinteita, vaan voi jopa kärsiä niistä.
 • Adeniumia lannoitetaan tavallisella laimealla huonekasvilannoitteella, jota lisätään kasteluveteen kerran kesässä adeniumin kasvukauden aikana. Enempää ei tarvita.
 • Adenium viihtyy erinomaisesti tavallisessa kukkamullassa, ja ympäristön lämpötila saa olla melko korkea. Adeniumi siirtyy nimittäin talvilepoon, jos lämpötila laskee alle 18 asteen.

Adeniumin lisääminen siemenestä tai varttamalla

 • Adeniumia eli aavikkoruusua voidaan kasvattaa myös siemenestä, ja haluttaessa sitä voidaan lisätä varttamalla.
 • Adeniumin leikkaaminen ei ole tarpeen. Riittää, että kasvista nypitään pois lakastuneet tai kuihtuneilta näyttävät lehdet.

Adenium – kestävä ja kaunis huonekasvi

Joissakin kasveissa on sitä jotakin, joka viehättää esteettistä silmää: niiden värit, muodot tai kasvutapa ovat silmäänpistävän kauniita tai erikoisia. Adenium eli aavikkoruusu on juuri tällainen kasvi. Se on melko uusi tuttavuus kodeissamme, mutta siitä on tulossa yhä suositumpi – mikä onkin helppo ymmärtää.

Koillis-Afrikan aavikoilta peräisin olevasta adeniumista on helppo pitää hyvää huolta. Tämä kasvi pysyy kauniina niissäkin kodeissa, joissa kasveista ei jakseta huolehtia tai joissa kastelun järjestäminen unohtuu lomamatkan ajaksi kokonaan.

Ominaisuudet

Adenium eli aavikkoruusu on mehikasvi, ja se varastoi vettä ja ravinteita erikoisen kauniiseen, muhkuraiseen varteensa. Varastointikykynsä ansiosta adenium voi olla pitkiäkin ajanjaksoja ilman sekä vettä että ravinteita, ja sen mullan pitääkin kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Tämä monivuotinen erikoisuus viihtyy parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa, joten kaikkein paras sijoituspaikka olisi ehkä lasitettu parveke.

Adenium viehättää oikeastaan kolmella erilaisella tavalla: sillä on näyttävä ja koristeellinen juuristo, josta suuri osa kasvaa mullan pinnan yläpuolella, raikkaan vihreä lehdistö ja ainutlaatuiset, suuret kukat, joita se tekee runsaasti. Todellinen kasviaarre kotiin!

Täsmätietoa

 • Kasvi on myrkyllinen, ja sen myrkky voi vaikuttaa sydämen toimintaan.
 • Melko uusi huonekasvitulokas meillä.
 • Voi luonnossa kasvaa jopa kymmenmetriseksi.
 • Kukinta alkaa keväällä tai kesällä ja kestää elokuulle.
 • Erittäin kestävä mehikasvi, joka ei juuri kaipaa kastelua.
 • Kasvaa ruukkukasvina noin 40–50 cm:n korkuiseksi.

Lue lisää

Helppohoitoiset kasvit: lyhyt selviytymisopas >>
Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta