Olisiko aika istuttaa pihalle pensasaita? Tuntuuko työläältä odottaa sen kasvamista? Maan eteläosissa talvenkestävä aitalikusteri on silloin hyvä valinta, sillä se on erittäin nopeakasvuinen!

Aitalikusteri

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Ligustrum vulgare
Heimo: Öljypuukasvit (Oleaceae)

Likusterin istutus – leikkaus ennen istutusta

 • Aitalikusterin taimet olisi hyvä leikata ensimmäisen kerran jo ennen istutusta, ja leikkauksia olisi hyvä jatkaa kasvun alkuvuosina. Siten aidasta saadaan alhaalta asti tuuhea, ja sitä on helppo muotoilla. Sopiva leikkausaika on varhain keväällä ja juhannuksen jälkeen.
 • Aitalikusteri kestää voimakasta leikkausta, joten sitä voi muotoilla rohkeasti. 
 • Aitalikusteri on yleisesti ottaen helppohoitoinen pensas, joka viihtyy niin varjossa kuin suorassa auringonpaisteessakin. Istutuspaikka voidaan siis valita melko vapaasti, kunhan se on suojainen ja istuttamiseen käytetään ravinteikasta ja läpäisevää istutusmultaa tai puutarhamultaa.  

Aitalikusterin hoito

Istutuksen yhteydessä istutusmultaan olisi hyvä sekoittaa lehmänlantaa, jotta taimet saavat runsaasti ravinteita ja hyvän alun kasvulleen. Jatkossakin taimia on suositeltavaa lannoittaa lehmänlannalla ja mielellään säännöllisesti myös nestemäisellä puutarhalannoitteella.

Aitalikusteri tarvitsee reilusti vettä, joten istutettaessa on tärkeää huolehtia siitä, että maa on kunnolla kostea. Jatkossakin on hyvä muistaa kuivina kausina kastella aitalikusteria tarvittaessa, varsinkin kesällä.

Likusteriaidan istuttaminen

Kun aletaan suunnitella pensasaidan istuttamista, on yleensä ensin päätettävä, minkälainen aita halutaan. Likusterista saadaan tuuhea ja kaunis aita. Pensaslajin valinnan jälkeen tarvitaan tietysti myös ohjeet aidan istuttamiseen.

Pensasaidan istuttaminen on melko helppoa. Seuraavassa käydään läpi pensasaidan istuttamieen liittyvät vaiheet, joiden jälkeen voitkin vain ilolla seurata aidan kasvamista.

 1. Ensimmäiseksi on kaivettava istuttamista varten oja. Poista nurmikko, rikkaruohot ja muu kasvillisuus. Ojan pitäisi olla noin 40 cm syvä ja 60 cm leveä. Sekoita ylöskaivettuun multaan istutusmultaa ja täytä oja multaseoksella. Taimien kannattaa antaa imeä vesiämpärissä kosteutta jonkin aikaa ennen istutusta.
 2. Kaiva täytettyyn ojaan noin 40 cm:n levyinen kuoppa ensimmäiselle taimelle. Aseta taimi kuoppaan ja ala sitten kaivaa seuraavaa kuoppaa täyttäen samalla ensimmäistä kuoppaa taimen ympäriltä ylös kaivamallasi mullalla. Näin työ sujuu nopeasti. Käytä jonkinlaista linjalankaa, jotta saisit taimirivistä suoran.
 3. Istuta taimet hieman syvempään kuin aiemmin. Juuristo saa jäädä kunnolla maanpinnan alle. Jatka pensaiden istuttamista sopivin välein. Istutusväli määräytyy kasvin mukaan, ja saat kasvattajalta lisätietoja. Aitalikusteria voidaan istuttaa kolme tainta rivimetrille.
 4. Täytä viimeinenkin kuoppa. Tiivistä sen jälkeen maa taimien ympäriltä kevyesti, jotta taimet ovat maassa tukevasti eivätkä pääse kallistumaan tuulessa. Kastele taimet vielä lopuksi perusteellisesti.

Sitkeä ja muotoilua kestävä aitakasvi

Saatavilla on vähän pensaita, joiden kasvatus aidaksi on suotuisissa oloissa yhtä vaivatonta kuin likusterin. Se kestää erinomaisesti ilmansaasteita ja leikkausta, joten se voidaan leikata huoletta mihin tahansa toivottuun muotoon.

Sillä on erittäin tuuhea kasvutapa, joten siitä syntyy selkeän raja-aidan lisäksi myös erinomainen vehreä näkösuoja. Likusteri on nopeakasvuinen, joten se kasvaa ja tuuheutuu paljon jo yhden kesän aikana. Ei kulukaan monta vuotta, ennen kuin likusterista kasvaa riittävän suojaisissa oloissa pensasaita, joka toimii sekä selkeänä raja-aitana että näkösuojana.

liguster häck

Syvänvihreät lehdet

Aitalikusteri on muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi näyttävä pensas. Se kasvaa erittäin tuuheaksi, ja sen lukemattomat kauniit lehdet muodostavat ihanan vehreän ja peittävän pinnan. Syvänvihreät, nahkean tuntuiset lehdet ovat pieniä ja soikeita, ja niiden lavat ovat lyhytruotiset. Aitalikusteri kukkii kesä-heinäkuussa kermanvaalein kukkatertuin, joissa on paljon pieniä torvimaisia kukkia. Kukinta jää kuitenkin usein vähäiseksi, sillä muotoonleikatussa pensasaidassa monesti typistetään oksankärjet, joihin kukkia voisi kehittyä, tai ne jäävät pensaan sisään. Tällöin ei pensaaseen kehity myöskään mustia pyöreitä marjoja syksyllä. Jotkin aitalikusterin lajikkeet eivät tee lainkaan marjoja, ja joissakin on keltaiset marjat.

Aitalikusteri – helppohoitoinen ja nopeakasvuinen talvivihanta pensas

Aitalikusteri on helppohoitoinen ja sopeutuvainen pensas, jonka voi suotuisissa oloissa ja vahvassa maassa odottaa kasvavan nopeasti, jopa puoli metriä kesässä. Miltä kuulostaisi pensasaita, joka voi kasvaa nopeasti ja joka kestää leikkausta niin hyvin, että sitä voidaan leikata minkälaiseen muotoon tahansa? Likusterista saadaan juuri tällainen aita!

Aitalikusteri on ulkonäöltään moderni pensas, jota voidaan käyttää puutarhassa monella eri tavalla. Se sopii erinomaisesti tilanjakajaksi sekä tuuheaksi ja sieväksi näkösuojaksi, sillä se säilyttää oksissaan suuren osan lehdistään talven yli. Aitalikusterin kasvattamista kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, jos tavoitteena on kasvattaa kaunis pensasaita, johon tulee lisäksi sievät kukat ja marjat. Marjat ovat kuitenkin myrkyllisiä, joten niitä ei pidä syödä!

Kiinnostavia tiedonjyviä:

 • Erittäin suosittu aitakasvi etelämpänä Euroopassa.
 • Tarjoaa hyvän suojan linnuille ja muille puutarhan eläimille.
 • Kuuluu öljypuukasveihin ja kukkii sievin valkoisin kukin.
 • Peräisin Välimeren alueelta ja Länsi-Euroopasta.
 • Voi kasvaa etelämpänä Euroopassa jopa kolmimetriseksi, meillä jää matalammaksi.
 • Elokuussa kypsyvät mustat marjat ovat myrkyllisiä ihmisille.

Lue lisää

Nopeakasvuinen kasviaita – viisi hyvää vaihtoehtoa >>
Plantagenin multakoulu >>

 

Olet tässä:


Vuorilliset puutarhakäsineet

L, Musta

2299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta