Nopeakasvuinen kasviaita – viisi hyvää vaihtoehtoa

Nopeakasvuinen kasviaita on täydellinen valinta, jos haluat pihallesi näkösuoja- tai koristeaidan etkä halua odottaa aidan kasvua vuosikausia. Esittelemme siksi muutaman parhaan nopeakasvuisen aitakasvivaihtoehdon.

Nopeakasvuinen kasviaita – viisi hyvää vaihtoehtoa

Viisi nopeakasvuista aitaa

Likusteri, euroopanvalkopyökki, mustaselja, tuija ja isotuomipihlaja – jos haluat aidan pihallesi mahdollisimman nopeasti, ota nämä viisi hyvää vaihtoehtoa harkintaan. Vinkki – tämän artikkelin lopusta näet myymälöissämme saatavilla olevat aitakasvit.

Likusteri

Nopeakasvuinen: Kyllä
Korkeus: Enintään 3 m

Klassinen aitakasvi, jonka voi istuttaa joka puolella maata. Likusteriaidat ovat nopeakasvuisia, kasvavat tiheiksi ja ovat vieläpä melko helppohoitoisia. Likusteri on erinomainen valinta, jos haluat helpon ja kauniin aidan, jota voi leikata vapaasti haluttuun muotoon.

Tuija

Nopeakasvuinen: Kyllä
Korkeus: Enintään 7 m

Tuija on Pohjoismaissa valtavan suosittu aitakasvi, sillä sen istuttaminen on helppoa ja se pysyy vihreänä ympäri vuoden – se on siis sekä nopeakasvuinen että ikivihreä. Yleinen lajike on kartiotuija, joka voi kasvaa todella korkeaksi. Se sopii siten erittäin korkeaa aitaa toivoville, mutta sen voi myös latvoa sopivan korkuiseksi. Kun istutat tuijasi lähekkäin, saat hyvinkin pian tiheän vihreän seinän tonttisi tai puutarhasi ympärille.

Isotuomipihlaja

Nopeakasvuinen: Kyllä
Korkeus: Enintään 4 m

Isotuomipihlaja kasvaa suhteellisen nopeasti ja on sekä kestävä että helppohoitoinen. Useimmiten isotuomipihlaja kasvaa upeaksi aidaksi aivan tavallisella puutarhamullalla ja kevyellä karsimisella. Kestävänä kasvina se soveltuu mainiosti aitakasviksi myös maamme pohjoisemmille ja kylmemmille alueille. Kaiken kukkuraksi isotuomipihlaja kukkii toukokuussa kauniin valkoisin kukin. Lue lisää isotuomipihlajasta sen omasta kasvioppaasta.

Mustaselja

Nopeakasvuinen: Kyllä
Korkeus: Enintään 5 m

Sambucus nigra eli mustaselja kasvaa erittäin nopeasti sekä korkeutta että leveyttä. Useimmat mustaseljalajikkeet voivat kasvaa jopa viiden metrin korkuisiksi, eli useimpien tarpeisiin riittävän suuriksi antamaan hyvän näkösuojan. Aitaa tulee varautua karsimaan reilulla kädellä vuosittain, jotta se ei levene liikaa. Mustaselja on kuitenkin helppo istuttaa, ja se kasvaa nopeasti korkeuksiin. Mustaseljaa koskevasta kasvioppaastamme löydät lisää tietoa erilaisista mustaseljalajikkeista ja -aidoista ja saat hyviä istutus- ja hoitovinkkejä.

Euroopanvalkopyökki

Nopeakasvuinen: Kyllä
Korkeus: Enintään 5 m

Aitakasvi, joka tekee tehtävänsä ilman ”krumeluureja”. Euroopanvalkopyökki kasvaa nopeasti, kestää karsimista ja vihertää kesällä ihanasti. Kuihtuneet lehdet eivät välttämättä putoa puusta syksyllä, joten aita antaa näkösuojaa myös talviaikaan.

Huomioitavaa ennen istutusta

Aitakasveja ja pensaita on saatavilla erikokoisina; yleisesti ottaen isokokoisemmat kasvit ovat myös kalliimpia. Jos siis haluat istuttaa pihallesi mahdollisimman valmiin aidan, varaudu maksamaan hieman enemmän. Jos taas maltat odottaa aidan kasvua muutaman vuoden ajan, voit ostaa pienempiä aitakasveja edullisempaan hintaan. 

Luonnonlannoitettu puutarhamulta sopii nopeakasvuisen kasviaidan istuttamiseen mainiosti. Oikeanlainen kasvualusta antaa kasveillesi parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. 

Vastaistutettua kasviaitaa tulee yleisesti ottaen kastella reilusti; seuraavat vuodet aita selviää vähemmälläkin kastelulla. Ota kuitenkin huomioon, että eri kasveilla on erilaiset tarpeet. Kysy neuvoa myymäläsi puutarhurilta tai lue kasvioppaitamme, niin saat tarkempaa tietoa valitsemastasi kasvista ja onnistut aidan kasvatuksessa varmemmin.

Lue lisää

Kasviaidat >>
Puutarhavälineet >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>
Aitakasvit - näin onnistut >>Kartiotuija 'Brabant'
Kanta-asiakas -40%

Kartiotuija 'Brabant'

Korkeus 50-70 cm, Vihreä

649
Lue lisää
Timanttituija 'Smaragd'
Kanta-asiakas -40%

Timanttituija 'Smaragd'

Korkeus 60-70 cm, Vihreä

699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta