Artisokka on kaunis, monivuotinen kasvi, jota viljellään Suomessa pääasiassa yksivuotisena, sillä se ei kestä kylmää talveamme kovinkaan hyvin. Artisokkaa kasvatetaan lähinnä ruoaksi, mutta se on myös kaunis kasvi, jolla on lääkitseviä ominaisuuksia.

Artisokka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cynara cardunculus
Heimo: Asterikasvit

Jopa 1,5 metrin korkuiseksi kasvava artisokka on suurine hopeanvärisine lehtineen ja kauniine ohdakemaisine kukkineen niin näyttävä, että sitä kutsutaan myös ”keittiöpuutarhan aateliseksi”. Oikean nimensä artisokka on saanut maata ja piikkiä tarkoittavista arabiankielisistä sanoista arthi ja schoki. Englanniksi kasvia kutsutaan nimellä artichoke.

Hyvä tietää artisokasta

  • Artisokka voi kasvaa jopa kahden metrin korkuiseksi.
  • Nimestään huolimatta se ei ole sukua maa-artisokalle.
  • Artisokkaa pidetään monissa maissa herkkuruokana.
  • Espanjassa on erityisiä alueita, joilla kasvatettava artisokka on suojattu alkuperänimityksellä.
  • Artisokka sisältää muun muassa C-vitamiinia, kaliumia ja fosfaattia.
  • Sitä on kasvatettu Suomessa 1600-luvulta lähtien.

Monikäyttöinen kasvi

Artisokka on periaatteessa monivuotinen perenna, joka pystyy tuottamaan satoa vuodesta toiseen. Pohjoisilla leveysasteilla sen on kuitenkin vaikea talvehtia. Nykyään on saatavilla niin yksivuotisiksi tarkoitettuja artisokkia kuin vanhempiakin lajikkeita, joita voi kasvattaa talvehtiviksi.

Monivuotisten artisokkien onnistunut talvehtiminen vaatii tavallista suotuisammat olosuhteet. Jäljempänä tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka saat talvehtimisen onnistumaan.

Ruokapöydän suosikki

Artisokkaa kasvatetaan yleensä ruoaksi: sekä artisokan lehtiä että sydäntä voi käyttää ruoanlaitossa. Artisokkaa voi sekä keittää että paistaa uunissa. Ehkä tiesitkin, että Quattro stagioni -pizzan täytteenä on muun muassa säilöttyjä artisokkia – ja säilöminen sopiikin artisokalle hyvin.

Artisokka lääkkeenä

Artisokassa on runsaasti kuituja, jotka voivat ehkäistä erilaisia ruoansulatusongelmia. Artisokalla sanotaan myös olevan diureettisia vaikutuksia, ja se voi auttaa munuaisvaivoihin.

Huomaa, että jotkut pujoallergikot saattavat saada allergisia oireita myös artisokasta, sillä se kuuluu samaan sukuun kuin pujo (compositeae).

Viisi vinkkiä artisokan kasvattamiseen

Artisokan kasvattaminen kotipuutarhassa ei ole vaikeaa. Artisokka menestyy avoimella, aurinkoisella ja suojaisalla paikalla ravinteikkaassa, hyvin läpäisevässä ja ilmavassa kasvualustassa. Pidä myös rikkaruohot poissa artisokan kasvualustasta.

  1. Haluatko artisokkasi yksivuotisena vai monivuotisena?
    Yksivuotisen artisokan voi mainiosti kasvattaa suoraan siemenistä. Monivuotisia lajikkeita puolestaan ovat esimerkiksi Grön skånsk ja Herrgård, joita lisätään kasvullisesti. Se tarkoittaa, että olemassa olevista kasveista otetaan pistokkaita, esimerkiksi sivuversoja, jotka istutetaan valmiiden kasvien tavoin maahan.

  2. Kylvä siemenet helmi–maaliskuussa
    Jos kasvatat artisokat siemenistä, sopiva kylvöaika on helmi- tai maaliskuussa. Kylvä 2–3 siementä ruukkua kohti noin 2 cm:n syvyyteen. Siemenet itävät 15–18° asteen lämpötilassa noin 1–2 viikossa. Kun artisokan juuret ovat täyttäneet ensimmäisen ruukun, on aika istuttaa se suurempaan. Samalla kasvia voi olla hyvä lannoittaa.

  3. Istuta ulos hallanvaaran jälkeen
    Kun hallanvaara on ohi, voit istuttaa artisokat puutarhaasi. Ensin on kuitenkin käytettävä noin viikko kasvien karaisemiseen. Karaisu tarkoittaa kasvien totuttamista ulkoilmaan viemällä ne päivittäin vähäksi aikaa ulos ja pidentämällä ulkoiluaikaa vähitellen.

    Paranna kasvualustaa ja poista rikkaruohot ennen istuttamista. Istuta siemenistä kasvatetut taimet sitten noin metrin etäisyydelle ja monivuotiset kasvit 1,5 metrin etäisyydelle toisistaan. Artisokat tulee istuttaa yhtä syvälle kuin ne olivat ruukuissakin.

  4. Oikeanlainen kasvualusta ja kate
    Peitä kasvien multapaakut sitten mullalla, jotta ne eivät kuivu. Artisokan juuret tarvitsevat reilusti happea. Älä painele peitemaata liian tiiviiksi, jotta juurten hapensaanti ei häiriinny. Monivuotisten artisokkien katemateriaalin valintaan tulee kiinnittää enemmän huomiota, sillä niiden talvehtimiseen on varauduttava eri tavalla kuin yksivuotisten.

  5. On sadonkorjuun aika!
    Artisokan korjuuaika alkaa heinäkuussa. Varmista artisokkien kypsyys tarkistamalla, että niiden sydämet ovat täyteläisen muotoisia ja alimmat suomut ulkonevat rungosta. Korjaa sato aamulla, kun ulkona on viileää, ja latvo kasvi noin 10 cm kukan alapuolelta.

    Sitten voit viedä artisokkasatosi keittiöön ja valmistaa siitä herkullisen aterian! 

Korjuuvalmis artisokka
Artisokka on korjuuvalmis, kun sen alimmat suomut ulkonevat.

Suojaa monivuotiset kasvit talveksi

Monivuotisten artisokkien suojaamiseen talveksi on olemassa muutama hyvä nyrkkisääntö. Niistä ensimmäinen on ”mitä kylmempi ilmasto, sitä enemmän katemateriaalia”, mutta sen lisäksi on myös muita hyviä tapoja suojata artisokat Suomen talvelta.

  1. Latvo kasvi noin 20 cm:n korkeudelta maanpinnasta. Kokoa hieman multaa kummuksi kasvin ympärille. 
  2. Peitä kumpu kahdella kattotiilellä (tai muulla sopivalla sade- ja lumisuojalla). Näin vesi pääsee valumaan pois.
  3. Lisää päälle suojaksi esimerkiksi lehtiä, olkia tai lantaa – materiaalia, jonka voi keväällä sekoittaa kasvualustaan. 
  4. Jos kevät on pikemminkin sateinen kuin kylmä, voit keventää katemateriaalia, jotta kasvi saa ilmaa. Märässä ilmastossa juuret voivat mädäntyä, jos ne eivät saa ilmaa. 
  5. Poista katemateriaalit keväällä pakkasten hellittäessä. 
  6. Kasveja kannattaa myös lannoittaa syksyllä ja hieman myös kesällä. Sopivalla lannoituksella ja tasaisella kastelulla artisokkasi voivat hyvin.

Lue lisää

Istutus >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta