Näin onnistut vihannesten viljelyssä

Vihannesten kasvattamisesta on tullut todella trendikästä kaupungissakin, ja viljelyksiä nousee jopa parvekkeille. Siemenvalikoimissa on valtavasti valinnanvaraa, ja yhä useampia kasveja saa valmiina pikkutaimina tai jopa kookkaina kasveina, joissa on jo raakileet.

Näin onnistut vihannesten viljelyssä

Kasvupaikka/kasvatusastia

Aiemmin vihanneksia kasvatettiin lähinnä vain avomaalla tai kasvihuoneessa. Nykyään viljelyyn käytetään yhä enenevässä määrin ruukkuja, ämpäreitä ja kasvatuslaatikoita. Voit käyttää kasvatusastiana periaatteessa mitä tahansa riittävän suurta astiaa, kunhan siinä on reiät, joista ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Multa, kastelu ja lannoitus

Vihanneskasvit tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita, jotta ne tuottavat kunnon sadon. Esimerkiksi salaatista tulee helposti kitkerää, jos sitä ei kastella tarpeeksi. Viljely ruukussa tai muussa astiassa asettaa käytetylle multaseokselle ja lannoitteille korkeat vaatimukset. Kasvatukseen kannattaa käyttää luomumerkittyä vihannesmultaa ja tarkoitukseen soveltuvaa lannoitetta. Peruna tarvitsee paksun multakerroksen, jotta mukuloilla olisi tilaa kehittyä.

Suosittuja taimena ostettavia viljelykasveja:

  • Salaatit ja muut lehtivihannekset
    Istuta suureen ruukkuun. Sadonkorjuun voit aloittaa 2-3 viikon kuluttua ja jatkaa sitä koko kesän.
     
  • Tomaatti
    Saatavilla on runsaasti lajikkeita, niin pensastomaatteja kuin runkotomaatteja, jotka tekevät normaalikokoisia tomaatteja tai kirsikkatomaatteja. Tomaatit tarvitsevat paljon vettä, valoa ja ravinteita.
     
  • Kurkku 
    Useat lajikkeet voivat parhaiten kasvihuoneessa, mutta saatavilla on myös lajikkeita avomaaviljelyyn suojaisessa paikassa.
     
  • Kesäkurpitsa
    Helposti kasvatettava ja erittäin satoisa vihannes.
     
  • Chili
    Saatavilla on monia lajikkeita, jotka tuottavat keltaisia tai punaisia chilejä.
     
  • Peruna
    Perunat kannattaa idättää ennen istutusta ämpäriin tai avomaalle.
     
  • Syötävät kukat
    Värikkäät ja kauniit kukat ovat ihastuttavia salaateissa.

Viljelykierto

Jos kasvatat vihanneksia samassa paikassa vuodesta toiseen, kannattaa noudattaa viljelykiertoa, eli vaihtaa porkkanoiden, perunoiden, kaalikasvien jne. paikkoja vuosittain kasvitautien, tuhohyönteisten ja maan köyhtymisen välttämiseksi.

Vinkkejä

  • Ruukkukasvatuksessa kannattaa hyödyntää viljelytila myös ylöspäin. Pavut ja herneet sopivat kiipeilemään taustalla olevaan säleikköön, joka tuo vehreänä näkösuojaa ja jakaa tilaa. Värikäsruotinen mangoldi taas sopii etualalle.
  • Avomaalla kasvatettaessa maan peittäminen harsolla keväällä saa maan lämpenemään tavallista nopeammin. Tällöin myös kylvöjä voidaan aikaistaa. Lisäksi harso suojaa siemeniä linnuilta.
  • Vihanneksia voidaan kasvattaa myös niiden kauneuden takia: ne sopivat kimppuihin yhdessä kesäkukkien kanssa. 
  • Lavakauluksessa viljely on helppoa.

Lue lisää

Tutustu laadukkaaseen lavakaulusvalikoimaamme >>
Tomaattien kasvattaminen >>
 

Olet tässä:


Lavakaulus

Pituus 120 cm, Puunvärinen

1999
Lue lisää

Kylvömulta Luonnonmukainen

15 L

849
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta