Postinumero |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Tomaattien kasvattaminen

Tomaattien kasvattaminen sekä muiden vihannesten viljely on monelle mukava harrastus, jossa riittää puuhaa koko kesäkaudeksi. Siemenet kylvetään multaan, kylvökset merkitään ja pidetään tarkasti huolta kastelusta, kun odotetaan, että ensimmäiset elonmerkit pilkistäisivät esiin mustasta mullasta. Kasvatuksen voi toki aloittaa myös ostamalla valmiit taimet.

Tomaattien kasvattaminen on palkitseva harrastus

Tomaatintaimet kasvavat vauhdilla, ja tuntuvat joka päivä vahvistuvan ja venyvän pituutta. Tomaatit myös tyytyvät vähään: aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka riittää. Lisäksi tarvitaan tietysti paljon vettä. Istuta tomaatintaimet suurehkoon pohjareiälliseen ruukkuun ja lannoita säännöllisesti. Pian saat pöytään itse kasvatettuja, kypsiä ja maukkaita tomaatteja.

Mitä tomaattien kasvattamisessa on otettava huomioon?

Ihanteellista tietysti on, jos käytettävissä on kasvihuone, mutta tomaattien kasvattaminen onnistuu myös terassilla tai parvekkeella. Varo istuttamasta taimia liian tiheään (noin 2–3 tainta/rivimetri riittää) ja anna niille riittävästi vettä, lannoitetta, ilmaa ja valoa. Poista taimista alimmat lehdet, jotta varsi kasvaa tukevaksi. Poista myös varkaat eli lehtihangoista kasvavat sivuversot muutaman kerran viikossa.

Hyvä maa kasvattaa kunnon taimet. Tomaatti tarvitsee 15–20 litraa multaa tainta kohden, joten kannattaa valita niin suuri ruukku kuin käytettävään tilaan mahtuu. Jos haluat kasvattaa taimet itse, siemenet on kylvettävä melko aikaisin. Saatavilla on kuitenkin laadukkaita ostotaimiakin tomaatinkasvatuksen aloittamiseen.

Sopivan lajikkeen valinta

Eri tomaattilajikkeiden makeus, maku ja väri vaihtelevat. Keltaiset tomaatit ovat yhtä kauniita kuin punaisetkin, ja näyttävät hyvältä kesäisessä päivällispöydässä. Kirsikkatomaatit tekevät pieniä ja maukkaita tomaatteja, ja koska ne kasvavat harvoin yli 30 cm:n korkuisiksi, ne näyttävät hyvältä terassilla.

Pensastomaatti on toinen pienikokoinen lajike, ja saatavilla on myös amppelitomaatteja, jotka nimensä mukaisesti soveltuvat kasvatettavaksi amppeleissa ja joiden oksat notkuvat loppukesällä sievästi tomaattien painosta.

Kysy myymälästä neuvoa eri tomaatintaimien istutuksesta. Kaikki lajikkeet eivät sovellu kasvatettavaksi ruukussa, joten lajike on valittava huolella.

Hoitovinkkejä tomaattien kasvatukseen

Jos kasvatat korkeita tomaattilajikkeita, ne kannattaa sitoa vankkoihin tukikeppeihin. Tomaatintaimet kasvavat nopeasti, ja ilman tukea varsi voi pahimmassa tapauksessa katketa. Tomaatit tarvitsevat paljon vettä, ja niistä myös huomaa, kun on kastelun aika. Ne viihtyvät parhaiten hyvin salaojitetussa ruukussa, kun niitä kastellaan säännöllisesti ja paljon. Lannoitus on myös hyväksi. Käytä mieluiten veteen sekoitettavaa kastelulannoitetta.

Tomaatti pitää lämpimästä auringonpaisteesta, eikä viihdy kylmässä. Muista siis suojata tomaatintaimet alkukesän viileinä öinä. Hallan uhatessa ruukut voi nostaa sisälle tai peittää ne hallaharsolla. Totuta sään lämmetessä taimet vähitellen ulkona oloon.

Lue lisää

Kirsikkatomaatti >>
Tomaatti >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>

Tomaatti 'Tigerella'

Ø10,5 cm, Punainen

699
2 KPL 11,99
Lue lisää

Kirsikkatomaatti 'Chocolate Cherry'

Ø10,5 cm, Musta

699
2 KPL 11,99
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc