Mikä olisikaan ihanampaa kesällä kuin voida poimia omaa tomaattisatoa suoraan oksista suuhun? Kirsikkatomaatti on arvostetuimpia kesäherkkuja niin ruukussa kuin avomaallakin.

Kirsikkatomaatti

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Solanum lycopersicum
Heimo: Koisokasvit (Solanaceae)

Vinkkejä kirsikkatomaattien kasvatukseen

Ei ole juurikaan eroa, kasvatetaanko tavallisia tomaatteja vai kirsikkatomaatteja – molempia hoidetaan samalla tavalla. Tomaatintaimet on suositeltavaa esikasvattaa sisällä ennen istutusta ulos ruukkuun tai aurinkoiselle seinustalle, jotta ne saisivat parhaan mahdollisen alun kasvulleen. Ennen ulosistutusta on myös varmistettava, että hallanvaara on ohi, sillä kylmä vahingoittaisi taimia.

Kirsikkatomaattien kasvattaminen ruukussa

Jos tomaatteja kasvatetaan ruukussa, on tärkeää valita riittävän suuri ruukku, jossa on pohjareikä, jotta ylimääräinen vesi pääsisi valumaan mahdollisimman hyvin pois. Sekä ruukussa että avomaalla kasvatusta varten tarvitaan erittäin ravinteikasta vihannesmultaa.

Ruukussa kasvatettavat tomaatintaimet tarvitsevat paljon runsaampaa kastelua kuin avomaalla tai kasvihuoneessa kasvavat, joten muista kastella niitä riittävän usein.

Tomaattien kasvattaminen kasvihuoneessa tai avomaalla

Kun tomaatteja kasvatetaan avomaalla, lavakauluksessa tai kasvihuoneessa, on tärkeää valita tarkoitukseen sopiva tomaattilajike. Kirsikkatomaatti ei ole tällöin paras vaihtoehto, vaikka sitä voikin kasvattaa kasvihuoneessa. Kastele taimia istutuksen jälkeen reilusti. Jätä taimien väliin riittävästi välimatkaa, mielellään 60 cm.

Varkaat pois tomaateista

Tomaatintaimista on hyvä poistaa varkaat. Se tarkoittaa lehtihangoista kasvavia versoja, jotka voidaan poistaa taittamalla. Kun varkaat poistetaan, taimelle jää energiaa kasvattaa paljon kookkaita tomaatteja. 

Kirsikkatomaatti – makea, herkullinen ja terveellinen

Kirsikkatomaatti, jota voidaan kutsua myös cocktailtomaatiksi, on täydellinen tomaatti pienoiskoossa. Pienikokoisina kirsikkatomaatit on helppo syödä kokonaisina toisin kuin suuremmat tavalliset tomaattilajikkeet. Kirsikkatomaatit sopivatkin erinomaisesti naposteltaviksi välipaloiksi, salaatteihin tai erilaisiin lämpimiin ruokiin – mieluiten kokonaisina. Tavalliset tomaatit monesti kuutioidaan, viipaloidaan, lohkotaan tai murskataan ruokiin, mutta kokonaisissa kirsikkatomaateissa tomaattien täyteläinen muoto ja kaunis ulkonäkö pääsevät esiin.

Kirsikkatomaatin taimet viihtyvät lämpimässä, joten ne on suositeltavaa sijoittaa – ruukussa tai avomaalla – mahdollisimman aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan, kuten kasvihuoneeseen. Taimien olisi hyvä olla myös suojassa tuulelta.

Pieniä kirsikkatomaatteja on helppo poimia ja maistella suoraan oksista, ja niiden makea aromi hellii makuhermoja. Tomaattien kasvattaminen on melko helppoa, varsinkin kun hyödynnetään kaikki keinot, jotka varmistavat runsaan ja maukkaan sadon!

Tiivistä tomaattitietoa

  • Tekee keltaisia, punaisia tai ruskeanpunaisia tomaatteja.
  • Tomaatin latinankielinen nimi lycopersicum tarkoittaa sudenpersikkaa.
  • Tomaatti on kotoisin läntisestä Etelä-Amerikasta.
  • Tomaatti on sukua perunalle.
  • Tuotiin Suomeen vasta 1800-luvulla.
  • Tomaattia pidettiin lemmenkasvina, ja se sai nimen ”pomme d’amour”, lemmenomena.

Lue lisää

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>
Tomaattien kasvattaminen >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta