Postinumero |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Auringonkukka

Auringonkukka on laajalle koko maailmaan levinnyt kukka, ja sitä kasvatetaan koristekasvina tai kaupalliseen käyttöön esimerkiksi auringonkukkaöljyn ja auringonkukansiementen takia. Tämä yksivuotinen kasvi voi kasvaa jopa 3–5 metrin korkuiseksi ja tuottaa kauniin, aurinkomaisen kukan, jossa on keltaisen ja ruskean sävyjä.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Helianthus annuus
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Auringonkukan kasvattaminen on helppoa

Auringonkukan kasvattaminen ei ole vaikeaa, ja siitä selviävät muutkin kuin viherpeukalot. Kasvi on helppo kylvää, mutta korkeutensa takia tämä vaatii hieman etukäteissuunnittelua.

Tämä johtuu toisaalta siitä, että se tarvitsee tuen selviytyäkseen kovemmalla tuulella – ja toisaalta on myös tärkeää istuttaa se paikkaan, jossa se saa hyvin aurinkoa, mieluiten etelän puolelle. Kasvimaan omistajat voivat kasvattaa auringonkukkaa suoraan kasvimaalla, mikä parantaa maaperää. Sekoita leikkuujätteet maaperään ennen kuin ne siementävät ja anna niiden kasvaa suoraan kasvimaalle. Vältä kuitenkin niiden istuttamista samaan paikkaan perunoiden kanssa. Kasvit nimittäin häiritsevät toinen toisensa kasvua.

Kylvä siemenet – esikasvattamalla tai suoraan ulos

 • Ennen kylvöä siemeniä on hyvä kostuttaa kevyesti. Kostuta talouspaperi, ripottele siemenet sen päälle ja peitä sitten ne toisella kostealla talouspaperilla, jotta ne saavat sopivasti kosteutta eivätkä kastu liikaa.
 • Seuraa sitten siemeniä päivittäin, sillä kun ne alkavat itää, on aika istuttaa ne kasvupaikalle.
 • Voit kylvää ne sitten suoraan kasvupaikalle hallanvaaran mentyä ohi tai esikasvattaa niitä sisällä muutaman viikon ajan kukinnan aikaistamiseksi. Esikasvatuksessa siemenet kylvetään syviin, kapeisiin ruukkuihin, mikä minimoi juurten vaurioitumisen riskin ulos istutettaessa.
 • Jos esikasvatat auringonkukkasi sisällä, voit kylvää pari siementä jokaiseen ruukkuun ja poistaa sitten heikommin kasvavan, jos molemmat alkavat kasvaa. Käytä kylvömultaa itse esikasvatuksen aikana ja vaihda se, kun on uudelleenistutuksen aika.
 • Uudelleenistutettu auringonkukka viihtyy tavallisesti hyvin tavallisessa puutarhamullassa, mutta jos haluat oikein korkeita kasveja, on parasta valita mieluummin syvempi ja hedelmällisempi maaperä ja lisätä siihen kesän aikana ahkerasti lannoitetta kasteluveden mukana.
 • Kun auringonkukka on muutaman kymmenen senttimetrin korkuinen, se viihtyy hyvin ulkosalla päiväsaikaan. Ota se sisälle yöksi. Huolehdi, että auringonkukkasi ovat tuettuja alusta asti, jotta varret eivät katkea tai kaadu.
 • Kesäkuusta alkaen auringonkukat voi sijoittaa ulos. Sijoita auringonkukat paikkaan, jossa ne saavat runsaasti aurinkoa ja valoa – silloin ne viihtyvät ja menestyvät parhaiten.
 • Huolehdi siitä, että kastelet auringonkukkia runsaasti, äläkä anna niiden koskaan kuivua kokonaan. Muista myös, että auringonkukka altistuu kuivuudelle enemmän ruukussa kuin avomaalla.

Koska auringonkukat voi leikata?

Anna siementen olla kukissa, kunnes koko valkoinen siemenosa on kovettunut. Sen jälkeen voit korjata siemenet talteen. Pane ne lautaselle ja anna niiden kuivua muutaman viikon ajan. Laita ne sitten pimeään, viileän paikkaan, jolloin ne säilyvät parhaiten. Sen jälkeen voit joko syödä näitä runsasproteiinisia siemeniä tai säästää ne seuraavana vuonna istutettaviksi.

Auringonkukan hoito

Auringonkukka on kiitollinen kasvatettava, joka hyödyttää sekä sinua että puutarhaasi. Se pitää tuhohyönteiset loitolla ja lisää myös maaperän multavuutta kasvupaikallaan. Auringonkukka myös todennäköisesti houkuttelee mehiläisiä, kimalaisia ja lintuja siitepölyn, nektarin ja siementen äärelle.

On tärkeää muistaa, että auringonkukka ei pidä kuivuudesta, vaan sitä kannattaa kastella runsaasti ja sopivan usein, niin ettei se kuivu koskaan kokonaan. Heinäkuun aikoihin voi myös olla hyvä antaa auringonkukalle hieman lisälannoitetta.

Auringonkukka – kaupallinen tuote

Omaan käyttöön istutetusta auringonkukasta otetaan useimmiten talteen vain siemenet, mutta sitä viljellään myös laajamittaisesti kaupalliseen käyttöön esimerkiksi öljyn ja suurempien siemenmäärien tuottamiseksi. Venäjä ja Ukraina ovat näillä markkinoilla suuria tuottajamaita, ja eniten kysyntää on öljyllä. Suomessa auringonkukkia kasvatetaan kaikkein eniten rehuksi: niitä käytetään linnunsiemeniksi, ja öljyntuotannon jäänteet menevät märehtijöille.

Auringonkukalla on aivan erityinen suhde aurinkoon: ennen kukintaa kasvi kääntyy päivisin aurinkoa kohti – tätä kutsutaan heliotropismiksi. Kukinnan jälkeen ne pysyvät kuitenkin kasvuasennossaan ja lakkaavat seuraamasta aurinkoa. Myös kasvin nimi viittaa aurinkoon: kreikan kielen sana helios tarkoittaa aurinkoa, annuus yksivuotista. Tämä komea kasvi tarjoaa ravintoa linnuille auringonkukansiementen muodossa – samoin meille ihmisille. Ihmisten syömät siemenet ovat kuorittuja, lintujen kuorellisia. Myös auringonkukan hedelmää käytetään usein lintujen ruokinnassa.

Hyvä tietää

 • Kääntyy ennen kukintaa aurinkoa kohti päivisin.
 • Käytetään sekä lintujen ruuaksi että elintarvikkeena.
 • Kotoisin alun perin Yhdysvaltain etelä- ja kaakkoisosista.
 • Auringonkukan lehdet ovat sydämenmuotoiset ja harvaan sahalaitaiset.
 • Mykeröt kasvavat 30–40 senttiä leveiksi.
 • Kasvatetaan laajamittaisesti Venäjällä ja Ukrainassa.
 • Useimmat lajikkeet ovat yksivuotisia, mutta poikkeuksiakin on.
 • Viihtyy kasvuvyöhykkeelle 6 asti.

Jos haluat tietää lisää

Tutustu eri auringonkukkalajeihin Siemenet-sivulla >>

Auringonkukka 'Evening Sun'

199
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Auringonkukka' Fantasy blandet'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Auringonkukka 'Tall Sunflower Giganteus'

299
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc