Onko olemassa toista kukkaa, joka toivottaa yhtä iloisesti tervetulleeksi puutarhaan kuin auringonkukka? Vaikuttava väritys, suuri koko, houkutteleva ruokapaikka pikkulinnuille ja Ukrainen kansalliskukka. Tässä jutussa kerromme lisää tästä monipuolisesta kaunottaresta.

Auringonkukka

Latinankielinen nimi: Helianthus annuus
Heimo: asterikasvit (Asteraceae)

Auringonkukan nimi ei johdu siitä, että se näyttää auringolta, vaan koska itse kukat kääntyvät kohti aurinkoa. Siksi auringonkukkapellon ohi ajaessa tuntuu kuin kaikki kukat ”katsoisivat” samaan suuntaan.

Auringonkukka on alunperin kotoisin Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, mutta ollut pitkään suosittu myös täällä Euroopassa. Ukrainalle auringonkukalla on erityinen merkitys: se on maan kansalliskukka ja Venäjän invaasioon asti Ukraina on ollut maailman suurin auringonkukansiemenen vientimaa. Sodan aikana kukasta on muodostunut tärkeä kansallinen symboli ja monet yksityishenkilöt ovat hiljaisena protestina lähettäneet auringonkukansiemeniä Venäjän lähetystöihin ympäri maailman. Ajatus auringonkukasta rauhan symbolina ei toki ole uusi. Jo 1960-luvulla kylvettiin massiivinen auringonkukkapelto ukrainalaiseen ohjustukikohtaan samaan aikaan kun maa ajoi alas ydinaseohjelmaansa.

Monta eri lajiketta

Auringonkukkalajikkeita löytyy eri väreissä, muodoissa ja kokoluokissa aina pallomuotoisista miniversioista klassisiin, yli viiteen metriin kurottaviin jättiläisiin. Allergikoille löytyy myös siitepölyttömiä lajikkeita. Useimmat auringonkukat ovat yksivuotisia, mutta myös monivuotisia lajikkeita löytyy. Jokaiseen mieltymykseen ja tarpeeseen löytyy sopiva vaihtoehto. Kaiken lisäksi auringonkukka auttaa parantamaan maaperää ja tarjoavat ravintoa hyödyllisille hyönteisille ja pikkulinnuille.

Näin kasvatat auringonkukkia

Auringonkukkien kasvattaminen on helppoa. Kun varmistat, että ojitetussa kasvualustassa on riittävästi multaa, ravinteita ja huolehdit säännöllisestä kastelusta, niin auringonkukka kasvaa nopeasti. Parhaiten se viihtyy nimensä mukaisesti aurinkoisessa kasvupaikassa.

Kylvö

Auringonkukka voidaan kylvää suoraan toukokuussa, mutta parhaiten onnistunut kylvö varmistetaan esikasvatuksella sisätiloissa kylvömullassa joitakin kuukausia ennen ulkoistutusta (minkä tulee tapahtua sen jälkeen kun hallan riski on varmasti ohitse). Esikasvatetut taimet sietävät paremmin etanoita ja kukkivat aikaisemmin.

Auringonkukat kasvavat vauhdilla, joten malta esikasvatuksen kanssa, kunnes kevät on edennyt riittävästi. Huolehdi, että taimet saavat riittävästi valoa. Tällöin ne kasvavat muhkeiksi ja hienoiksi. Esikasvatetut taimet voi istuttaa ulos sitä mukaa, kun ne kasvavat.

Ulkoistutus

Siedätä esikasvatettuja taimia ennen ulkoistutusta. Tämä tapahtuu nostamalla taimet ulos suojaiseen paikkaan päivisin viikon ajan. Valitse tämän jälkeen lopullinen istutuskohde aurinkoisesta, tuulelta suojatusta paikasta, jossa on hyvä maaperä (riittävästi multaa).

Täysimittaisia auringonkukkia voi käyttää tilanjakajina tai suojaavana aitauksena, mutta tällöin ne saattavat tarvita tukea kehikoista tai kukkakepeistä. Auringonkukat soveltuvat hyvin myös kasvimaalle, mutta silloin niitä ei kannata sijoittaa perunan läheisyyteen, koska ne estävät toistensa kasvua.

Hoito

Auringonkukkia tulee kastella säännöllisesti, koska ne ovat arkoja kuivuudelle. Lisäravinteita voi käyttää muutama kuukausi kylvön jälkeen. Tähän tarkoitukseen soveltuvat luonnonmukaiset lannoitteet/lanta, ruohosilppu, ravinnenesteet tai kompostimulta.

Kun leikkaat pois kuihtuneet kukat, kasvattaa auringonkukka usein tilalle uusia kukkia ja voit nauttia kukintokaudesta pitempään.

Auringonkukansiementen sadonkorjuu

Auringonkukansiemenet soveltuvat linturuoaksi, ruoanlaittoon, välipalaksi, versoiksi tai suoraan ulkoistutukseen. Mikäli käytät niitä jälkimmäiseen, huomioithan, että kukat voivat risteytyä muiden lähistöllä kasvavien lajikkeiden kanssa. Tällöin seuraavan vuoden auringonkukat saattavat olla erinäköisiä, kuin alun perin istutetut lajikkeet.

Anna siementen olla kukissa, kunnes koko valkoinen siemenosa on kovettunut. Sen jälkeen voit korjata siemenet talteen. Pane ne lautaselle ja anna niiden kuivua muutaman viikon ajan. Laita ne sitten pimeään, viileän paikkaan, jolloin ne säilyvät parhaiten. Siementen lisäksi auringonkukasta voi hyödyntää myös itse kukan ja varret. Nämä voi esimerkiksi kuivattaa sytykkeeksi tulisijoissa, käyttää mullan seassa maanparannusaineena tai keittää kukannuput ja syödä latva-artisokan tavoin. Myös lehdet ovat syötäviä ja voidaan käyttää salaattiin.

Auringonkukka ei siis ole vain kukoistava koristekasvi, vaan sitä voidaan hyödyntää monipuolisesti eri käyttötarkoituksiin.

Tutustu eri auringonkukkalajeihin Siemenet-sivuilla


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Auringonkukka 'Sunsation'

Ø13 cm, Keltainen

799
Lue lisää

Kääpiöauringonkukka 'Sunspot'

Monivärinen

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Yleislannoite

3 L

2199
Lue lisää
Auringonkukka 'Tall Sunflower Giganteus'
-40%

Auringonkukka 'Tall Sunflower Giganteus'

239 399
Lue lisää
Auringonkukka' Fantasy blandet'
-40%

Auringonkukka' Fantasy blandet'

Monivärinen

299 499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta