Begonioiden sukuun kuuluu yli 900 erilaista lajia. Begonia on suosittu ja helppohoitoinen kasvi, joka löytyy monesta suomalaiskodista. Kasvin arvostus näkyy varsinkin sen jalostustyössä: nykyään saatavilla on yli 10 000 begonialajiketta.

Begonia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Begonia
Heimo: Begoniakasvit (Begoniaceae)

Begonia kodin koristeeksi

Viehättävät begoniat, joista joillakin lajikkeilla on sievät ruusumaiset kukat, jaksavat kukkia varjoisammassakin nurkkauksessa. Toki begonia viihtyy parhaiten valoisassa paikassa. Suoraa auringonpaistetta tai alapuolelta tulevaa lämpöä se ei siedä, eli lämmityspatterin päällä oleva ikkunalauta ei ole ihanteellinen paikka begonialle.

Sen sijaan begonia viihtyy erinomaisesti kosteassa ilmassa, joten sen hyvinvointia ja kukintaa on helppo edistää kostuttamalla ilmaa kasvin lähellä.

Begonian kastelu ja hoito

Begoniaa kastellaan normaalisti niin, että multa pysyy tuoreena. Voit varmistaa begonian hyvinvoinnin istuttamalla kasvin kukkamultaan ja antamalla sille huonekasvilannoitetta kastelun yhteydessä maaliskuusta syyskuuhun. Kuihtuneiden kukkien nyppiminen pois edistää uusien nuppujen syntymistä.

Kesän ja talven kukka

Mikä voisi olla parempaa kuin kasvi, joka jaksaa kukkia luotettavasti läpi vuoden? Koska begoniasta on helppo pitää huolta ja saada se kukoistamaan, sitä voidaan myös turvallisin mielin käyttää sisustuselementtinä: lajikkeet voidaan valita sekä oman tyylin että vuodenajan värien perusteella.

Laaja valikoima erilaisia lajikkeita

Begonioiden lajikevalikoima on niin valtava, että begonioista löytyy kasvi joka tilanteeseen – niin lämpimiin ja valoisiin kesäpäiviin kuin hämäriin, lumisiin talvi-iltoihinkin. Begonioiden kirjo on toisin sanoen todella laaja niin ulkonäön kuin värienkin suhteen. Ainoa väri, jota ei ole edustettuna, on sininen.

Vaikka eri lajikkeet näyttävät kovin erilaisilta, niiden hoitovaatimukset ovat samat – kaikki lajikkeet ovat yhtä helppohoitoisia. Nykyään saatavilla olevien tuhansien begonialajikkeiden joukosta löytyy niin maavartisia kuin mukuloita kasvattavia lajikkeita, sekä ruohovartisia, pensasmaisia että puuvartisia kasveja, ja kasvutavaltaan niin pystyjä, suikertavia, köynnöstäviä kuin riippuvia lajikkeitakin. Lajikkeiden välinen vaihtelu on niin suurta, että melko erinäköisilläkin kasveilla on edelleen sama nimi.

Koristamalla kotisi begonialla jatkat hienoja perinteitä, ja lisäksi saat helppohoitoisen kasvin, joka voidaan ostaa mihin aikaan vuodesta tahansa ja joka kukkii upeanvärisin kukin pitkän aikaa.

Lajikkeita ja muita pikkutietoja

  • Saatavilla yli 900 lajia ja 10 000 lajiketta
  • Kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, ei kuitenkaan Australiassa.
  • Tunnettuja lajeja ovat muun muassa annansilmä, mukulabegonia ja kesäbegonia.
  • Begoniakasvit ovat koppisiemenisten lajirikkaimpia heimoja.
  • Kukkii kauniisti niin kesällä kuin talvellakin.
  • Monivuotinen, mutta saattaa ränsistyä ajan myötä.

Lue lisää

Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta