Daalia on upea, todellinen puutarhan primadonna ja yksi arvostetuimmista kesäkukistamme. Sen voi saada kestämään usean vuoden ajan, sillä daalian mukulat voidaan nostaa maasta ja antaa niiden talvehtia. Oletko kiinnostunut daalioiden kasvatuksesta? Lue lisää niiden esikasvatuksesta ja siitä, miten saat ne talvehtimaan varmasti ja turvallisesti.

Daalia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Dahlia
Heimo: Asterikasvit, Asteraceae

Daalioiden kasvattaminen

Daaliat voi kasvattaa siemenestä, mutta yleisempää on kasvattaa ne mukulasta. Aloittamalla mukuloiden esikasvatuksen jo keväällä onnistut varmasti! Tiettyjä lajikkeita voi esikasvattaa jo maaliskuun alusta lähtien, toisia huhti-toukokuusta. Ajankohta riippuu asuinpaikastasi ja vallitsevista sääolosuhteista, etenkin yöpakkasten päättymisestä. Daalioiden esikasvattaminen lisää niiden kukintakautta jopa kahdella kolmella viikolla.

Mikä on paras paikka daalioille?

Aseta upeat daaliasi aurinkoiseen paikkaan puutarhassa tai parvekkeella. Kukat hyötyvät myös saadessaan viettää osan päivästä hieman varjossa. Ennen kaikkea daaliat tarvitsevat runsaasti tilaa itselleen.

Daalian mukuloiden esikasvatus vaiheittain

Daalioita ei ole välttämätöntä esikasvattaa, mutta esikasvatus aikaistaa kukinnan alkamista, jolloin voit nauttia niiden kukkaloistosta pidempään.

 • Vaihe 1. Laita mukulat veteen 10–30 minuuttia ennen kuin istutat ne multaan. Voit esikasvattaa niitä sisällä 3–5 litran muovipusseissa tai ruukuissa. Huom! Pidä huoli, että varrentynkä pistää hieman esiin mullasta. Säilytä mukuloita aluksi sisällä.
   
 • Vaihe 2. Kastele kevyesti, mutta ole varovainen, ettet kastele liikaa. Tämän jälkeen kastelu on tarpeen vasta, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät.
   
 • Vaihe 3. Kun daaliat ovat noin 15–30 cm korkeita, voit istuttaa ne hieman suurempaan ruukkuun. Sijoita astia valoisaan paikkaan, jottei taimista tule pitkiä ja honteloita.
   
 • Vaihe 4. Jos haluat daaliasi kasvavan tuuheammaksi, voit latvoa sitä. Tämä saattaa kuitenkin viivästyttää kukintaa jonkin verran. Tiheämmän daalian saadaksesi aloita latvominen, kun kasvi on noin 20 cm korkea.
   
 • Vaihe 5. Odota kunnes yöpakkaset ovat ohi ennen kuin istutat daalian ulos. Daaliat viihtyvät parhaiten suurissa ruukuissa. Lisää multaan lannoitetta istuttaessasi ja suosi kananlantaa.
   
 • Vaihe 6. Daaliat kukkivat paremmin, jos käytät nestemäistä ravinnetta kesän aikana. Istuta kukka noin 10 cm maanpinnan alapuolelle. Käytä huokoista multaa, ja huolehdi salaojituksesta.

Kastelu ja lannoitus ovat avain runsaasti kukkiviin daalioihin

Daaliat kaipaavat paljon vettä, ja ne kuivahtavat helposti. Ne tarvitsevat myös runsaasti lannoitetta kukinnan ja jäntevyyden ylläpitämiseksi. Muista lisätä multaan kananlantaa jo istutusvaiheessa, mutta lisää lannoitetta myös muutaman kerran kukinta-aikana. Anna daalioille sopivaa nestemäistä lannoitetta säännöllisesti, jolloin ne kukkivat runsaammin ja voit todella nauttia kaunottaristasi.

Torju etanoiden tuhot

Daaliat ovat etanoiden herkkua. Esikasvatus kuitenkin vahvistaa niiden vastustuskykyä etanoiden tuhoja vastaan. Voit myös suojella kukkapenkkiäsi etanoilta. Käytä kukkien ympärillä esimerkiksi vihreää puutarhajätettä, joka vetää etanoita puoleensa daalioiden sijaan.

Vinkkejä daalioiden käyttämiseen

Kun leikkaat daaliasta kukkia, se tekee tilalle uusia. Daalia pitää siitä, että sitä nypitään ja kukkia leikataan, eikä sitä kannata päästää tekemään siemeniä. Useita lajikkeita voi käyttää leikkokukkina, tai tehdä niistä värikkäitä kukka-asetelmia.

Näin talvetat daalian

Kun ensimmäiset syksyn kylmät säät saapuvat ja daaliat näyttävät nuutuneilta, on aika leikata ne ja kaivaa mukulat ylös talvisäilytystä varten. Jos mukulat jättää jäätyvään maahan, ne mätänevät.

Säilytä mukulat kuivina ja viileässä – mielellään pahvilaatikossa, jossa on hiekkaa tai sahanpurua. Muista poistaa multa daalian mukuloista, jotta ne eivät homehdu. On hyvä merkitä lajikkeen nimi pahvilaatikon kylkeen, mikä helpottaa seuraavan istutuksen aikana.

Pakkasherkkyys

Daaliat ovat erityisen herkkiä pakkaselle. Ne kannattaakin suojata harsokankaalla, jos yöpakkasten riski on olemassa.

Daalian mukulat kannattaa jakaa

Suurimmat daalian mukulat voidaan jakaa, jolloin ne tuottavat enemmän taimia. Jokaisessa juurimukulassa tulee kuitenkin olla silmu, josta uusi taimi pääsee muodostumaan.

Erilaisia daalialajikkeita

Daalioita on useita toinen toistaan kauniimpia lajikkeita. Monet suosivat kukkapenkissä useita eri daalialajikkeita, mikä takaa kirjavan ja monimuotoisen kukkaloiston. Lajikkeet jaetaan erilaisiin ryhmiin, joista alla muutamia esimerkkejä:

 • Koristedaaliat kukkivat runsaasti suurin kukkasin koko kesän ajan.
   
 • Pompondaaliat kukkivat pyörein pallomaisin kukinnoin, ja niitä on saatavana useissa eri väreissä. Muistuttaa pallodaaliaa, mutta on hieman pienempi.
   
 • Pallodaaliat ovat myös muodoltaan pyöreitä ja sopivat mainiosti mihin tahansa kukkapenkkiin.
   
 • Kaktusdaaliat muistuttavat enemmän vesikasvia kuin kaktusta korallia muistuttavine terälehtineen. Kasvaa rönsyillen.
   
 • Lummedaaliat ovat kaikkein suurimpia daalioita. Ne muistuttavat muodoltaan lumpeenkukkia, sillä niiden kukinnot ovat avonaisempia kuin pyöreämpien daalialajikkeiden kukat.

Mitä lajiketta kasvattamalla saat hieman ekstraa? Valitse useiden eri lajien joukosta yksi tai useampi lajike, joka tuottaa iloa ja loistoa koko kukkapenkkiin tai terassillesi. Oikeissa olosuhteissa daalia on lopulta suhteellisen helppohoitoinen kukka, joka kukkii runsaasti koko kesän ajan.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Ruukkuistutukset >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta