Jos etsit ruukkukasvia, josta saat iloa, väriä ja hyvää mieltä, valitse gerbera. Gerbera on yksi arvostetuimmista ruukkukasveista, eikä syyttä.

Gerbera

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Gerbera
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Ruukkugerberan hoitovinkkejä

Vaikka gerbera viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa, se ei kuitenkaan pidä suorasta auringonvalosta. Sijoituspaikka on siis todella tärkeä: kasvi haluaa aurinkoa, muttei suoraa paahdetta.

Toinen tärkeä hoito-ohje on, ettei kasvi ole paikassa, jossa se saa lämpöä alhaaltapäin. Ikkunalaudalla lämpöpatterin päällä sillä on siis huonot oltavat. Koeta löytää paikka, jossa gerbera on auringossa, mutta kuitenkin suojassa kuumuudelta ja vedolta.

Gerberan kastelu

Gerberan kastelu on hiukan erikoista. Se viihtyy tavallisessa kukkamullassa ja vaatii usein kastelua, mutta se ei saa seistä kosteassa pitkään. Huolehdi siis siitä, ettei multa pysy liian kosteana. Ylin multakerros saa kuivua hiukan ennen kuin kastelet uudelleen. Peukalosääntö on: kastele usein, mutta vähän.

Muista myös lisätä ravinnetta kasteluveteen keväästä syksyyn. Kastele gerbera ruukun reunalta, ei koskaan suoraan kasvin juuriin. Tämä on tärkein vaihe gerberan kasvatuksen onnistumisessa.

Lisääminen

Kun gerbera on lopettanut kukintansa, se haluaa lisääntyä siemenistä. Jotta estäisit kasvia menettämästä voimansa siementen muodostukseen, leikkaa kukat pois heti kun ne alkavat kuihtua.

Jos haluat lisätä gerberaa siemenistä, jätä muutama kukka paikalleen. Leikkaa ne pois juuri ennen siementen irtoamista, niin siementen käsittely on paljon helpompaa.

Gerberan talvehtiminen

Gerbera pystyy talvehtimaan, jos sitä hoitaa oikein ja oikeassa paikassa, mutta helppoa se ei ole. Se on kuitenkin upea ja kauniisti kukkiva kasvi, joten sen talvettamista kannattaa kokeilla valoisassa ja viileässä paikassa.

Auringossa loistava, vaatelias kaunotar

Gerberaa on perinteisesti käytetty leikkokasvina, mutta siitä on tullut myös hyvin yleinen yksivuotinen ruukkukasvi.

Useimmat pitävät gerberaa yksivuotisena, koska sen hoito on vaativaa. Sen voi saada talvehtimaan, mutta se vaatii valoisan ja viileän ympäristön, talvella noin 10–14 astetta.

Sinä aikana gerbera ei halua mitään ravinteita ja vettäkin vain hyvin niukasti. Näillä ehdoilla normaalisti yksivuotinen kasvi voidaan saada kukkimaan uudelleen. Gerbera on kuitenkin äärimmäisen vaativa valon suhteen ja todellinen haaste talvehtimista ajatellen.

Ulkonäkö

Gerberan lehdet kasvavat kasvin pinnalla ruusukkeen muodossa. Ne ovat noin 30 cm mittaiset, pariliuskaiset ja muistuttavat lansetteja selkeine kärkineen. Kauniin vihreät lehdet tuntuvat karvaisilta. Gerberan kukka kasvaa 40–50 cm korkean varren päähän ja se on suuri, joskin myös pienempiä muunnoksia löytyy. Laajamittaisen jalostustyön ansiosta gerberasta on tullut arvostettu ruukkukasvi Suomessa.

Gerberaa viljellään useimmiten ulkona kukkapenkissä sen alkuperämaissa, mutta ymmärrettävistä syistä meidän kylmä ilmastomme ei sille sovi.

Kukka

Gerberan kukka on joko yksinkertainen tai kerrottu. Eri hybrideissä on erikokoiset kukat, mutta suurimmissa risteytyksissä kukat voivat olla läpimitaltaan jopa 10 cm. Gerberan terälehdet ovat todella ohuita ja teräviä, joissakin tapauksissa terälehden pää on jakautunut.

Silmä

Silmällä on myös merkitystä kukan ulkonäölle, koska suuri keskiosa usein tarkoittaa lyhyempiä terälehtiä kuin muissa gerberoissa. Tavallisesti silmä on melko pieni ja kovera, mutta on myös suuria ja kuperia variantteja. Koska lisäksi kukan keskiosa voi olla aivan erivärinen, se vain lisää kukan loputonta muuntautumiskykyä niin värin, koon kuin muodonkin suhteen.

Gerbera

Loistokas kukka

Täydessä loistossaan gerbera on kasvi, joka valloittaa iloisuudellaan, ja värikkäät kukat loistavat kirkkaina kuin pienet auringot. Valinnanvaraakin on yltäkyllin – gerberasta on yli 1 250 lajiketta eri väreissä.

Gerberan ulkonäkö saattaa muistuttaa huomattavasti tavallisempaa ja vähemmän arvostettua kukkaa, voikukkaa. Ne ovatkin sukulaisia, joten yhteneväisyyteen on aihetta. Gerberaa tosin arvostetaan selvästi enemmän kauniin ulkonäkönsä vuoksi.

Gerbera on muutoin melko haastava kasvi, joka vaatii tarkkuutta ja säännöllistä hoitoa, etenkin kastelun osalta. Kärsivällisyydellä ja hellällä hoivalla sinulla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet onnistua, ja saat vaivanpalkaksi kasvin, jonka kukat ovat ilo silmälle!

Tietoja:

  • Saanut nimensä saksalaiselta lääkäriltä Traugott Gerberiltä, joka keräsi tätä kasvia
  • Peräisin Etelä-Afrikasta, Aasiasta ja Tasmaniasta
  • Arvostettu sekä ruukkukasvina että leikkokukkana
  • Lukuisia lajikkeita ja muunnoksia
  • Saatavilla kaupasta ympäri vuoden
  • Terveyttä edistäviä ominaisuuksia: voi puhdistaa ilmaa haitallisista aineista

Lue lisää

Hyviä vinkkejä ja neuvoja ruukkukasvien kasteluun >>
Haluatko lisätietoa kasvien talvisuojauksesta? Tutustu vinkkeihimme >>

Olet tässä:


Kasviravinne
Kanta-asiakas 6,49

Kasviravinne

1 L

849
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta