Gojimarja
Runsaasti antioksidantteja, mineraaleja, aminohappoja ja vitamiineja sisältävän gojimarjan terveellisyydestä on puhuttu viime vuosina paljon, ja sitä kutsutaankin usein ”supermarjaksi”.
Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Lycium barbarum (Aitapukinpensas)
Heimo: Koisokasvit (Solanaceae)
Viljele omia gojimarjojasi Suomessa
Gojimarjoja tuottava aitapukinpensas on äärimmäisen vaatimaton kasvi, joka pärjää hyvin myös kasvuvyöhykkeellä 4. Kestävä lajike ei säikähdä suolaista maaperää, tuulta eikä kuivuutta. Aitapukinpensas viihtyy niin auringossa kuin puolivarjossakin. Sen siemeniä voi kylvää suoraan avomaalle, lavalaatikkoon tai ruukkuun riippuen omista mieltymyksistäsi ja olosuhteistasi.
Siemenet kannattaa kylvää ajoissa, sillä taimet voi istuttaa ulos vasta noin 3–4 kuukauden kuluttua kylvöstä. Jos kylvät siemenet jo tammikuussa, voit hyvin saada satoa jo samana vuonna.
Kasvatusvinkki: viljele siemenestä tai istuta valmiita kasveja
- Voit joko ostaa gojimarjojen siemeniä ja kylvää ne itse tai valita istutusvalmiita aitapukinpensaan taimia.
- Löydät gojimarjapensaita sekä kaikki tarvitsemasi tarvikkeet Kasvatus-sivultamme.
- Jos haluat kasvattaa pensaan siemenestä asti, kylvä siemenet kosteaan kylvömultaan ja pidä kylvö versomisen ajan lämpimänä ja kosteana noin 20–25 °C:ssa. Estä kosteuden haihtuminen peittämällä kylvö muovilla. Anna siementen itää lämpimässä noin kahden viikon ajan ja siirrä kylvösi sitten hieman viileämpään paikkaan.
- Kun taimet ovat riittävän suuria käsiteltäviksi, voit istuttaa ne paremmin lannoitettuun kasvualustaan. Ennen ulos istuttamista kasvit tulee karaista eli totuttaa vähitellen ulkoilmaan. Tee se siirtämällä kasvit ulos aluksi pariksi tunniksi päivässä; lisää ulkonaoloaikaa joka päivä.
- Valitse aitapukinpensaan taimille aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Istuta ne ulos vasta, kun hallanvaara on kokonaan ohi. Pensaiden lähellä olisi hyvä olla kehikko tai aita, jota vasten ne voivat kasvaessaan tukeutua.
Kastele hyvin ennen istuttamista
- Kaiva pensaalle noin 30 cm:n syvyinen istutuskuoppa. Kastele kuoppaa reilusti ennen kuin lasket kasvin sen pohjalle.
- Käytä hyvin läpäisevää, luomumateriaalia sisältävää multaa, jotta pensaasi saa parhaat mahdolliset edellytykset kasvulleen. Luonnonlannoitetta sisältävä puutarhamulta sopii gojipensaalle mainiosti. Lisää sekaan hieman ylös kaivamaasi multaa ja kaada sitten multasekoitusta kaivamasi kuopan pohjalle.
- Laske kasvi kuoppaan ja täytä kuoppa mullalla. Taputtele tasaiseksi. Jos istutat useita pensaita, jätä niiden väliin noin 70–100 cm etäisyyttä. Pensaan koko juuriston tulee olla kunnolla mullan peitossa.
- Voit halutessasi antaa kasville istutuksen yhteydessä hieman luujauhoa tai muuta alkulannoitetta.
- Kastele vastaistutettu aitapukinpensas hyvin. Pidä pensaan ympärillä oleva maa kosteana koko kesän kastelemalla sitä säännöllisesti ja runsaasti.
- Ensimmäisenä istutuksen jälkeisenä talvena pensas on vielä heiveröinen. Siksi sen kannattaa antaa talvehtia hiekkasekoitteisessa kasvualustassa suojattuna kylmyydeltä. Suuremmaksi kasvettuaan se kestää talven kylmyyttä paremmin.
Milloin voin korjata gojimarjasadon?
Jos kylvät siemenet riittävän varhain keväällä, voit saada satoa jo ensimmäisenä vuonna. Useimmat joutuvat kuitenkin odottamaan kukintaa ja satoa vähintään vuoden.
Aitapukinpensaan hoito
Aitapukinpensas kannattaa alasleikata kerran vuodessa, mieluiten keväällä. Katkaise silloin koko pensas noin 50–70 cm:n korkuiseksi ja ohjaa pari uutta versoa vasten kehikkoa, aitaa, seinää tai muuta alustaa, jota pitkin pensas voi kiivetä. Muuten aitapukinpensas on melko vähään tyytyvä kasvi, joka selviää lähes kaikissa olosuhteissa ilman kummempaa vaivannäköä. Kitke vain rikkaruohot pois ja anna pensaalle tasaisin väliajoin lehtilannoitetta, jotta kehrääjäpunkit pysyvät loitolla.
Monikäyttöinen gojimarja
Useimmiten superlatiiveilla kuvailtua gojimarjaa voi käyttää lukuisilla eri tavoilla. Niitä voi ensinnäkin syödä tuoreina; nauti niistä sellaisinaan tai aamiaisviiliin sekoitettuina. Kuivatuista gojimarjoista voit keittää teetä. Ne sopivat myös naposteltaviksi tai myslin sekaan. Gojimarjoja voi käyttää erinomaisesti myös eri ruokalajien maustamiseen. Huolehdi, että saat suurin piirtein suositellun määrän terveellisiä supermarjoja päivässä.
Gojimarja – satoja vuosia tunnettu supermarja
Gojimarjalla on hoitavia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä on hyödynnetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo satojen vuosien ajan. Nautitpa gojimarjaa juoman tai ruoan muodossa, se on todellinen vitamiinipommi, joka sisältää roppakaupalla mineraaleja, aminohappoja ja antioksidantteja. Lisäksi se lievittää erityisen tehokkaasti tulehduksia sekä hoitaa virus-, bakteeri- ja sieni-infektioita. Sen ajatellaan myös tekevän hyvää sydämelle, verenpaineelle ja eturauhaselle, vaikkakaan näitä vaikutuksia ei ole todistettu kiistattomasti.
Aitapukinpensas, jossa gojimarjat kasvavat, on alun perin kotoisin Aasiasta ja Välimeren seudulta. Suomeen se saapui 1700-luvulla, jolloin sitä viljeltiin puutarhoissa. Pensas osoittautui erittäin kestäväksi ja sieti hyvin niin tuulta kuin sadettakin, minkä vuoksi sitä alettiin suosia kalastajakylissä. Nykyään aitapukinpensaita kasvaa monissa Suomen puutarhoissa, ja niitä esiintyy myös luonnonvaraisina aivan maamme eteläisimmissä osissa. Aitapukinpensas gojimarjoineen leviää tehokkaasti paitsi lintujen myös nopeasti levittäytyvän juuristonsa ansiosta.
Lycium barbarum ei ole itse gojimarjan, vaan gojimarjoja tuottavan aitapukinpensaan latinankielinen nimi. Kiinan keskiosassa gojipensas kasvaa luonnonvaraisena; Suomessa sitä esiintyy enimmäkseen puutarhoissa kasvatettavana viljelykasvina.
Tietoa gojimarjasta
- Aitapukinpensas, jossa gojimarjat kasvavat, voi kasvaa 80–200 cm:n korkuiseksi.
- Gojimarjat ovat punaisia tai oransseja ja läpimitaltaan noin 1–2 cm:n kokoisia.
- Kaikki gojimarjalajikkeet ovat kukkuroillaan terveysvaikutuksia.
- Lajike levisi Suomeen 1700-luvulla.
- Aitapukinpensas on kestävä ja vähään tyytyvä kasvi.
- Sitä voi kasvattaa vielä kasvuvyöhykkeellä 4.
- Pakkasenkestävä –25 °C:een asti.
Lisää marjoista ja niiden viljelystä
Marjat – näin onnistut >>
Mustikka – näin onnistut >>
Kylvä sisällä ympäri vuoden >>