Heinäkasvit ovat tuttuja kaikille. Heinäkasvit muistuttavat monia onnesta, vapaudesta ja lämpimistä kesäkuukausista – toisille ne puolestaan merkitsevät kiusallista allergiaa, punaisia neniä ja vuotavia silmiä. Riippumatta siitä, kumpaan ihmisryhmään kuuluu, koko maailmaan levinneet heinäkasvit ovat ehkä kaikkein tärkeimpiä kasveja, mutta myös niitä, jotka otamme helpoiten itsestäänselvyyksinä ja unohdamme.

Heinäkasvit (nurmikko)

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Poaceae
Heimo: Yksisirkkaiset kasvit (monocotyledonae)

Kylvä nurmikko kotipihalle

Uuden nurmikon voi kylvää periaatteessa koko kasvukauden ajan. Nurmikko itää useimmiten nopeiten, jos kylvät siemenet syksyllä kevään sijasta. Tämä liittyy maan lämpötilaan. Keskellä kesää maa on usein kuiva, mikä voi estää itämisen – siksi siemenet kylvetään useimmiten juuri keväällä tai syksyllä, jolloin luonto auttaa kastelussa. Nurmikon kylvämisen ajankohta riippuu osittain sinusta itsestäsi, mutta ennen kuin kylvät, on maan lämpötilan oltava vähintään 10 °​astetta itämisen alkamiseksi.

Esivalmistelu ja kylvö

  • Ennen kuin on aika kylvää, voit helpottaa itämistä pienillä esivalmisteluilla. Jos kasvualusta on kevyttä hiekkamaata, sitä kannattaa parantaa noin 1–6 cm kerroksella turvemultaa. Jäykän savimaan laatua voit puolestasi parantaa hieman 4–6 cm kerroksella hiekkaa.
  • Kaiva tai käännä esille tuoretta maata ennen kylvämistä ja poista kivet, juuret ja muu, joka voi häiritä uuden nurmikkosi kasvua.
  • Täytä koko istutusalue nurmikkomullalla ja tasoita ja tiivistä se kunnolla. Pinta on sopivan tiivis, kun se ei vajoa askeleen alla 1 cm syvemmälle.
  • Kun haravoit alueen lopuksi tarkoin, voit levittää samalla hieman nurmikkolannoitetta.

Levitä siemenet tasaisesti

  • Levitä tämän jälkeen nurmikon siemenet tasaisesti istutusalueelle. Voit käyttää verkkojyrää varmistaaksesi, että siemenet pääsevät hyvin kosketuksiin maaperän kanssa. Jos käytettävissä ei ole verkkojyrää ja työstettävät alueet ovat pienehköjä, saman voi tehdä yhtä hyvin vetämällä haravan taustapuolta kylvöksen yli.
  • Kastele uutta kylvöstä heti hieman mutta älä niin paljoa, että siemenet alkavat kellua ja paakkuuntua. On parempi kastella usein pienehköillä vesimäärillä.
  • Älä leikkaa nurmikkoa ennen kuin se on kasvanut noin 6 cm:n korkuiseksi, ja leikkaa aina korkeintaan 1/3 nurmikon korkeudesta.
  • Noin 6 viikkoa istutuksen jälkeen voit lannoittaa uudelleen. Nurmikkolannoitteesta on tässäkin vaiheessa hyötyä.

Hoito-ohjeita

Luodaksesi täydellisen, vihreän nurmikon, joka on tasainen ja vailla ainuttakaan rikkaruohoa, tarvitset paljon kärsivällisyyttä ja aikaa. Nurmikon kunnossapidon ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen hankalaa, jos aikomuksena ei ole luoda täydellisen virheetöntä edustusmattoa. Helpoiten selviydyt, kun keskityt nurmikon hoidossa kolmeen tärkeään sääntöön: Oikea määrä vettä oikeaan aikaan, lannoitusta ja hyvä leikkaus.

Nurmikon kastelu

Nurmikkosi voi kaikkein parhaiten, jos se saa sopivasti vettä. Kastele uutta nurmikkoa mieluummin usein pienillä vesimäärillä, minkä jälkeen voit siirtyä normaalimpaan kasteluun tasaisin väliajoin. Kasteleminen illalla on kaikkein järkevintä, koska se vähentää veden haihtumisen vaaraa. Kun nurmikko on ollut olemassa jo pidemmän aikaa, ei sitä tarvitse kastella yhtä usein. Kastele sitä mieluummin kunnolla mutta huomattavasti harvemmin. Näin innostat nurmikon metsästämään alaspäin valuvaa vettä, minkä ansiosta se kehittää syvemmälle ulottuvan juuriston.

Lannoita nurmikkoasi

Lannoite vaikuttaa parhaiten kosteaan maahan, joten muista lannoittaa nurmikkoa kastelun yhteydessä. Nurmikon voi lannoittaa 4–5 kertaa kesäkauden aikana. Muista tehdä se ilta-aikaan, sillä lannoittaminen auringonpaisteessa voi saada nurmikon ”palamaan”.
 

Näin leikkaat nurmikkosi

Nurmikkoa on leikattava säännöllisesti koko kauden ajan, mutta kuivimpina kausina voit antaa sen olla hieman pidempi kuin tavallisesti, sillä tämä auttaa nurmikkoa selviytymään kuivuudesta. Ruohon voi yleensä leikata 3–4 cm:n korkuisena lukuun ottamatta aikaa heti kylvön jälkeen – silloin on odotettava, kunnes se saavuttaa 6 cm:n korkeuden. Kesän aikana voit jättää leikatun ruohon nurmikolle ja antaa sen lannoittaa, mutta syksyn lähestyessä on tärkeää, että se haravoidaan pois ennen kuin pakkaset alkavat ja lumi peittää nurmikon.

gräs

Heinäkasvit – tietoa tästä yksisirkkaisesta kasviheimosta

Useimmat heinäkasvit ovat monivuotisia, ja niillä on versojuuret: niissä on nipussa suurin piirtein yhtä suuret juuret. Lisäksi kasviin kuuluu itse varsi, jota kutsutaan korreksi. Ne lisääntyvät muun muassa sekä maanpäällisten että maanalaisten rönsyjen avulla, joista puhkeaa uusia versoja. Heinäkasvit peittävät arviolta 20 % maapallon pinta-alasta.

Ekologisesti katsottuna heinäkasvit ovat merkittävin kasvien heimo, ja käytämmekin näitä kasveja ahkerasti lukemattomiin tarkoituksiin. Niitä käytetään karjan rehuna, rakennusmateriaalina, hiekan sitomiseen ja energiakasveina. Niitä käytetään myös kuivattuna heinänä ensisijaisesti hevosten ja pikkujyrsijöiden rehuksi. Tavallisimpia rehuheinäkasveja maassamme ovat timotei ja tietyt natan, nurmikan, lusteen, kattaran ja röllien lajikkeet.

Nurmikko on tuttu juttu, ja monet oppivat sekä sanan että sen edustamat merkitykset jo lapsena – jalkapalloharjoituksissa, kärrynpyöriä tehdessä, hyppynarulla hypätessä tai eväsretkillä.

Hyvä tietää heinäkasveista

  • Ekologisesti kaikkein merkittävin kasviheimo.
  • Heinäkasvien arvellaan peittävän noin 20 % koko maapallon pinta-alasta.
  • On käytetty pitkään eläinten ja karjan rehuna.

Lue lisää

Näin saat kauniin nurmikon >>
Näin hoidat nurmikkoa vuoden ympäri >>

Olet tässä:

Teemat:

Nurmikonsiemen Paikkausnurmi

1 kg

1799
Lue lisää

Nurmikkoseos Kukkaniitty

450 g

2499
Lue lisää

Nurmikonsiemen Premium

3 kg

5999
Lue lisää

Nurmikonsiemen Villa

3 kg

4499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta