Näin hoidat nurmikkoa vuoden ympäri
Terve ja vehreä nurmikko saadaan oikeilla työkaluilla, lannoituksella ja hoidolla. Mihin nurmikon ilmaajaa käytetään ja miten kuoppainen tai sammaloitunut kohta hoidetaan? Vinkeillämme opit hoitamaan nurmikkoa ja myös pitämään sen hyvinvoivana vuoden ympäri.
Kauniin vehreä nurmikko
Luo nurmikolle parhaat mahdolliset edellytykset kasvaa tuuheaksi, elinvoimaiseksi ja vehreäksi. Lue alta lisää, miten ja milloin nurmikkoa hoidetaan.
Hoito aikaisin keväällä ja alkukesästä
Juuri lumipeitteen alta paljastunut nurmikko on herkkä. Alkukevät ei siis ole paras aika haravoida, sillä silloin siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos nurmikolla on keväällä oksia ja pikkukiviä, voit haravoida varovasti sitten, kun nurmikko on kuivunut.
- Lannoita nurmikkoa
Kun nurmikko on kasvanut 5 cm, on aika lannoittaa. Lisälannoitus kevään ja kesän aikana vahvistaa nurmikkoa, jolloin sammal ja rikkaruohot kasvavat heikommin. Kananlantapohjainen nurmikkolannoite sopii lannoittamiseen hyvin, ja se on helppo levittää nurmikolle esimerkiksi leikkaamisen jälkeen. Voit käyttää myös luonnonlannoitetta.
- Täytä epätasaisuudet ja poista sammal
Onko nurmikossa kuoppia, joista haluat eroon? Täytä kuopat ravinteikkaalla mullalla ja kylvä multaan nurmikonsiemeniä tai paikkausnurmea. Sammaleen poistaminen onnistuu haravalla tai istuttamalla varjonkestäviä maanpeittokasveja.
Muista: parhaat keinot sammalta vastaan ovat valo ja ravinteet, jotka saavat nurmikon kasvamaan paremmin. Sammaleen poistaminen kalkitsemalla ei ole suositeltavaa, koska samalla se poistaa maasta ravinteita.
Kesän tultua
Kesäisen lämmön ja auringonpaisteen saavuttua on nurmikon leikkuun ja ilmaamisen aika hapensaannin tehostamiseksi.
- Nurmikon ilmaaminen
Nurmikosta saadaan tiheä varmistamalla vedenpoisto ja hapensaanti. Se onnistuu helposti nurmikon ilmaajalla, joka tekee maahan pieniä ilmareikiä ja leikkaa nurmikon juuria. Vesi ja ravinteet imeytyvät syvemmälle ja jakautuneet juuret alkavat tehdä sivuversoja. Lisäkasvun avulla nurmikosta tulee tiheämpi.
Vinkki: Nurmikko tarvitsee ilmausta vain kerran kasvukauden aikana. Odota, kunnes nurmikko on jo leikattu muutaman kerran.
- Leikkaa nurmikkoa usein
Kesäaikaan nurmikko kannattaa leikata säännöllisesti, jotta uusia versoja muodostuu ja nurmikosta tulee tiheämpi. Älä leikkaa nurmikkoa 4–5 senttimetriä lyhemmäksi, jotta juuristo pysyy vahvana. Kesäaikaan nurmikko kaipaa leikkausta keskimäärin 1–2 kertaa viikossa. Kuivien kausien aikana nurmikkoa ei kannata leikata. Silloin nurmikon kasvu lakkaa, mutta se virkistyy ja vihertyy jälleen sateen saapuessa.
Hoito syksyllä ja talvella
Haravoi lehdet ja pudonneet hedelmät pois loppusyksystä, jolloin nurmikko on paljon vahvempi kuin keväällä talven ja roudan jälkeen. Talven, lumen ja kylmyyden tullessa nurmikko lepää, eikä sitä tarvitse hoitaa. Sen on paras antaa levätä, kunnes sää lämpenee ja maa on kuivunut.
Viisi vinkkiä kauniiseen nurmikkoon
Saat terveen ja vehreän nurmikon hoitamalla sitä keväällä, kesällä ja loppusyksystä. Hoidon ja lannoituksen lisäksi on tärkeää antaa nurmikon ajoittain levätä. Viisi vinkkiä vehreään nurmikkoon:
- Haravoi lehdet ja pudonneet hedelmät syksyllä.
- Anna nurmikolle ravinteita ja lannoitetta, kun se on alkanut kasvaa.
- Paikkaa kuopat, korjaa paljaat kohdat ja poista sammal – kylvä uudet siemenet.
- Anna juurille ilmaa käyttämällä nurmikon ilmaajaa.
- Leikkaa nurmikkoa säännöllisesti kesän aikana.