Kauniit ja kestävät kasvit ovat suomalaisissa puutarhoissa arvossaan. Toivomme kasveja, jotka kehystävät puutarhaa kauniisti ja muodostavat sinne sieviä yksityiskohtia, mutta tavoitteena on myös, että kasvit kestäisivät ankaria sääolosuhteitamme.

Heisiangervo

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Physocarpus opulifolius
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Heisiangervon kasvatus ja hoito

Istuttamalla puutarhaan heisiangervon yksittäin tai pensasryhmään saat nauttia tulevina vuosina kauniista vehreydestä. Pensaat suositellaan istuttamaan peräti 1,25 metrin etäisyyksille toisistaan, sillä lännenheisiangervo voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi. Heisiangervo viihtyy parhaiten syvämultaisessa ja läpäisevässä kasvualustassa, eikä se kaipaa lainkaan lannoitusta. Toki sille voi halutessaan antaa lisäravinteita rehevää kasvua varten. Heisiangervo kasvaa yhtä hyvin suorassa auringonpaisteessa kuin varjossakin, mutta auringossa siitä tulee kauniin tuuhea, ja lehtien värit ovat voimakkaammat.

Heisiangervon leikkaaminen

Heisiangervoa voidaan leikata sopivan muotoiseksi, ja leikkaus edistää myös kukintaa. Pensas leikataan varhain keväällä, jolloin siitä harvennetaan kuolleet ja vanhat oksat. Heisiangervo voidaan tarvittaessa leikata myös kokonaan alas noin 50 cm:n korkeudelta.

Unohdettu sinnittelijä

Ei ole ihme, että jotkin vaatimattomat kasvit jäävät toisten varjoon ja unohtuvat, varsinkin suuressa puutarhassa, jossa on paljon hoitoa ja vaivannäköä vaativia kasveja. Heisiangervo on juuri tällainen vaatimaton ”jokapaikan” peruskasvi, joka sopii monenlaisiin kasviryhmiin sekä kauniiksi ja kestäväksi pensasaidanteeksi ja tilanjakajaksi. Se on erittäin kestävä pensas, joka ei vaadi lannoitusta eikä edes leikkausta kukoistaakseen vuodesta toiseen. Moni arvostaa heisiangervoa sen kestävyyden takia. Jotkin lajikkeet ovatkin kestäviä jopa V-vyöhykkeellä.

Heisiangervon eri lajikkeet

Heisiangervon lajikkeita on monen näköisiä. Monissa heisiangervoissa on raikkaan vihreät lehdet, mutta myös keltalehtiset lajikkeet ovat yleisiä. Erityisen suosituiksi ovat viime aikoina nousseet lajikkeet, joiden lehdet ovat syvän viininpunaiset. Eri lajikkeita yhdistää kaunis ja näyttävä kukinta. Monet lajikkeet kukkivat runsaasti ihanin valkoisin kukin, joissa on koristeelliset punaiset heteet. Joissakin lajikkeissa on selkeästi eriväriset verholehdet, jotka voivat tehdä kukista vaaleanroosan sävyiset, ja jotkin lajikkeet tekevät myös siementuppiloita.

Suomessa suositaan sellaisia puutarhakasveja, jotka voivat selviytyä ja jopa kukoistaa sekä ravinneköyhässä maassa että ilmastossa, joka on monille herkille kasveille suorastaan tuhoisa. Helppohoitoisuus on tietysti plussaa, ja näin on myös suositun aidannekasvin heisiangervon kohdalla!

Heisiangervo – tiivistä tietoa

  • Saatavilla on myös punalehtisiä lajikkeita, kuten ’Little Devil’.
  • Lajikkeen mukaan pensaan lehdet ovat vihreät, keltaiset tai punasävyiset.
  • Pystykasvuinen pensas tulee 1–2 metrin korkuiseksi lajikkeen mukaan.
  • Voidaan kasvattaa lajikkeen mukaan jopa vyöhykkeillä I–V.
  • Peräisin Pohjois-Amerikan itä- ja keskiosista.
  • Kukkii kesä-heinäkuussa.

Lue lisää

Koivuangervo >>
Aitakasvit - näin onnistut >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>

Olet tässä:


Purppuraheisiangervo 'Diabolo'
Kanta-asiakas Ota 2 maksa 1

Purppuraheisiangervo 'Diabolo'

Ø19 cm, Valkoinen

1699
Lue lisää
Purppuraheisiangervo DIABLE D'OR
Kanta-asiakas Ota 2 maksa 1

Purppuraheisiangervo DIABLE D'OR

Ø19 cm, Valkoinen

1699
Lue lisää
Keltaheisiangervo 'Dart's Gold'
Kanta-asiakas Ota 2 maksa 1

Keltaheisiangervo 'Dart's Gold'

Ø19 cm, Valkoinen

1699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta