Hillosipuleja voidaan valmistaa monenlaisista sipuleista, ja siksi sen määritelmä vaihtelee värin ja koon mukaan. Hillosipuli on myös oma lajinsa, mutta yleensä määritelmä kattaa käytännössä monta eri sipulia.

Hillosipuli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Allium cepa
Heimo: Laukkakasvit (Allioideae)

Esikasvatusta suositellaan

Siemenestä kasvatettavat sipulit suositellaan esikasvatettaviksi sisätiloissa, eikä hillosipuli ole tästä poikkeus. Sipulin siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa pieniin muoviruukkuihin. Kylvökset peitetään läpinäkyvällä muovilla, johon on tehty pieniä tuuletusreikiä. Ruukut sijoitetaan lämpimään, noin 20–25 asteeseen, kunnes siemenet itävät. Sen jälkeen pikkutaimet siirretään viileään, noin 15 asteen lämpötilaan.

Ulosistutus ja hoito

Ennen sipulintaimien ulosistutusta on varmistettava, että hallanvaara on ohi. Istuta taimet melko tiheään, jotta sipulit eivät kasvaisi kovin suuriksi.

Sipulit viihtyvät parhaiten kalkkipitoisessa hiekkamullassa, ja jos haluat suojata sipulit tuhohyönteisiltä ja eläimiltä, voit peittää ne peiteharsolla.

Pidä myös silmällä maan kosteutta: jos vaikuttaa siltä, että multa alkaa kuivua, taimet on syytä kastella huolellisesti.

Sipulit korjataan, kun naatit alkavat kaatuilla. Halutessasi voit viivästyttää sadonkorjuuta, antaa sipulien kasvaa suuremmiksi ja käyttää niitä sitten tavallisen sipulin tapaan erilaisiin ruokiin.

Hillosipuli – mikä se oikein on?

Voi olla hieman epäselvää, mitkä sipulit lasketaan hillosipuleiksi ja mitä ei. Hillosipuli on oma lajinsa, mutta myös muista sipuleista voidaan kasvattaa hillosipuleita viljelemällä niitä tietyllä tavalla ja korjaamalla ne sopivan pieninä. Kaikista sopivista pikkusipuleista voidaan tehdä hillosipuleita, eli myös kuorittuja keltasipuleita, helmisipuleita tai hopeasipuleita voidaan säilöä hillosipuleiksi.

Hillosipulien valmistus

Sipulit hillotaan eli säilötään keittämällä niitä mausteliemessä, jossa on vettä, etikkaa ja mausteita. Säilöntää varten sipulit on tärkeää korjata pieninä, noin 15 mm:n kokoisina. Sadonkorjuun jälkeen sipulien annetaan kuivahtaa pimeässä ja kuivassa tilassa ennen säilöntää.

Keittämisen ja purkittamisen jälkeen sipulit saavat tekeytyä vähintään neljä päivää, mutta jos niistä halutaan oikein hyviä, on suositeltavaa antaa niiden maustua kaksi viikkoa ennen tarjoilua. Säilötyt hillosipulit säilyvät erittäin pitkään.

Hillosipulille ominaista on sen pieni koko verrattuna muihin sipuleihin, mutta sen väri voi vaihdella muiden sipulien tapaan. Toisin sanoen hillosipuli voi olla valkoinen, keltainen tai punainen. Hillosipuleita käytetään usein etikkapohjaisissa kastikkeissa, mutta niitä voidaan hyvin syödä myös sellaisenaan.

Hillosipuli lyhyesti

  • Kasvatetaan tiheässä ja korjataan varhain, jotta sipulit pysyvät sopivan pieninä.
  • Voidaan käyttää myös tavallisen sipulin tapaan.
  • Saavat hapanimelän makunsa säilöntäliemestä.
  • Käytetään monissa kylmässä ja lämpimissä liharuoissa ja salaateissa.
  • Voidaan viljellä suuressa osassa maata.

Lue lisää

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää

Vahva kuitukangas

5 m2, Valkoinen

1699
Lue lisää

Puutarhakäsineet keinonahkaa

L, Vihreä

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta