Hortensia on Suomessa suosittu kasvi, jota kasvatetaan pääasiassa sisällä, mutta myös ulkona puutarhassa. Hortensian suosio saattaa perustua siihen, että kasvista on olemassa miltei 30 erilaista muunnelmaa, joiden joukosta kaikki löytävät varmasti oman suosikkinsa.

Hortensia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hydrangea macrophylla
Heimo: Hortensiakasvit (Hydrangeaceae)

Vinkkejä hortensian kasvattamiseen kotona

Puutarhahortensioita voi mainiosti kasvattaa kotioloissa. Ne vaativat kuitenkin oikeat olosuhteet: hortensian kasvattaminen voi olla vaikeaa, jos puutarhasi maaperä on hiekkaista ja tuleva kesä on vähäsateinen. Hortensia nimittäin tarvitsee runsaasti vettä ja tasaisen kostean kasvualustan menestyäkseen.

Hortensialla on parhaat kasvuedellytykset, jos asut kasvuvyöhykkeillä 1 tai 2. Kuitenkin jotkut puutarhurit ovat saaneet hortensiat kukoistamaan jopa kasvuvyöhykkeellä 4. Jos olosuhteet osuvat kohdalleen, saat hortensiasta upean puutarhakasvin, joka oikein hoidettuna tuottaa iloa useiden vuosien ajan. Hyvä puoli hortensiassa on myös se, ettei se juurikaan kärsi tuholaisista.

Tee näin

  • Istuta hortensia ulos syksyllä ennen ensipakkasia, niin kasvi kukkii seuraavana vuonna. Käytä erityistä hortensia- tai rhododendronmultaa, mielellään turvesekoitteista.
  • Istuta hortensia puolivarjoisaan paikkaan, johon kuitenkin tulee valoa. Älä valitse liian lämmintä paikkaa tai kohtaa, johon aurinko paistaa suoraan.
  • Kastele kuoppa tai ruukku hyvin ennen istuttamista. Hortensia vaatii kosteutta ympärilleen myös istuttamisen jälkeen, joten muista kastella kasvi ennen kuin se kuivuu. Voit myös lisätä kasteluveteen hieman vähäkalkkista ravinnetta.
  • Peitä hortensian juurakko talveksi esimerkiksi lehdillä.
  • Älä karsi hortensiaa liikaa, sillä monet hortensialajikkeet kukkivat uudelleen vanhoista oksistaan.

Hortensian hoito

Paikan valitseminen

Hortensian hoidossa on otettava huomioon monia eri asioita, jotta kasvi kukoistaisi ja voisi hyvin. Se ei esimerkiksi viihdy kovin hyvin suorassa auringonpaisteessa. Valitse hortensialle mieluummin puolivarjoinen paikka, johon kuitenkin tulee valoa. Mitä viileämmässä hortensiasi kasvaa, sen parempi – mutta se pärjää tarvittaessa myös tavallisessa huoneenlämmössä. Juuri sitä korkeammassa lämpötilassa hortensia ei viihdy ja voi siksi kärsiä.

Kastelu

Kastele hortensiaa reilusti, mutta niin, ettei ulkoruukkuun jää paljon ylimääräistä vettä. Jos vettä jää yli, kaada se heti pois. Kasvualustan tulee pysyä tasaisen kosteana. Voit tarkistaa kosteuden helposti työntämällä sormesi multaan. Jos huomaat vähäisimmänkin merkin kuivuudesta, kastelu on paikallaan. Jos hortensia pääsee kuivumaan, sen kukat ja nuput alkavat putoilla ja lehdet muuttuvat ruskeiksi. Kuivahtaneen hortensian virvoittaminen henkiin voi olla vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Lannoittaminen

Keväällä ja kesällä voit antaa hortensiallesi ruukkukasviravinnetta kerran viikossa. Huomaa, että siniset hortensiat vaativat happaman kasvualustan, jotta niiden kukat säilyttäisivät sinisen värinsä. Roosanvärisille, punaisille ja valkoisille hortensioille kauniin värin säilyttämiseen puolestaan riittää normaali pH-arvo.