Hortensia on Suomessa suosittu kasvi, jota kasvatetaan pääasiassa sisällä, mutta myös ulkona puutarhassa. Hortensian suosio saattaa perustua siihen, että kasvista on olemassa miltei 30 erilaista muunnelmaa, joiden joukosta kaikki löytävät varmasti oman suosikkinsa.

Hortensia

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hydrangea macrophylla
Heimo: Hortensiakasvit (Hydrangeaceae)

Vinkkejä hortensian kasvattamiseen kotona

Puutarhahortensioita voi mainiosti kasvattaa kotioloissa. Ne vaativat kuitenkin oikeat olosuhteet: hortensian kasvattaminen voi olla vaikeaa, jos puutarhasi maaperä on hiekkaista ja tuleva kesä on vähäsateinen. Hortensia nimittäin tarvitsee runsaasti vettä ja tasaisen kostean kasvualustan menestyäkseen.

Hortensialla on parhaat kasvuedellytykset, jos asut kasvuvyöhykkeillä 1 tai 2. Kuitenkin jotkut puutarhurit ovat saaneet hortensiat kukoistamaan jopa kasvuvyöhykkeellä 4. Jos olosuhteet osuvat kohdalleen, saat hortensiasta upean puutarhakasvin, joka oikein hoidettuna tuottaa iloa useiden vuosien ajan. Hyvä puoli hortensiassa on myös se, ettei se juurikaan kärsi tuholaisista.

Tee näin

 • Istuta hortensia ulos syksyllä ennen ensipakkasia, niin kasvi kukkii seuraavana vuonna. Käytä erityistä hortensia- tai rhododendronmultaa, mielellään turvesekoitteista.
 • Istuta hortensia puolivarjoisaan paikkaan, johon kuitenkin tulee valoa. Älä valitse liian lämmintä paikkaa tai kohtaa, johon aurinko paistaa suoraan.
 • Kastele kuoppa tai ruukku hyvin ennen istuttamista. Hortensia vaatii kosteutta ympärilleen myös istuttamisen jälkeen, joten muista kastella kasvi ennen kuin se kuivuu. Voit myös lisätä kasteluveteen hieman vähäkalkkista ravinnetta.
 • Peitä hortensian juurakko talveksi esimerkiksi lehdillä.
 • Älä karsi hortensiaa liikaa, sillä monet hortensialajikkeet kukkivat uudelleen vanhoista oksistaan.

Hortensian hoito

Paikan valitseminen

Hortensian hoidossa on otettava huomioon monia eri asioita, jotta kasvi kukoistaisi ja voisi hyvin. Se ei esimerkiksi viihdy kovin hyvin suorassa auringonpaisteessa. Valitse hortensialle mieluummin puolivarjoinen paikka, johon kuitenkin tulee valoa. Mitä viileämmässä hortensiasi kasvaa, sen parempi – mutta se pärjää tarvittaessa myös tavallisessa huoneenlämmössä. Juuri sitä korkeammassa lämpötilassa hortensia ei viihdy ja voi siksi kärsiä.

Kastelu

Kastele hortensiaa reilusti, mutta niin, ettei ulkoruukkuun jää paljon ylimääräistä vettä. Jos vettä jää yli, kaada se heti pois. Kasvualustan tulee pysyä tasaisen kosteana. Voit tarkistaa kosteuden helposti työntämällä sormesi multaan. Jos huomaat vähäisimmänkin merkin kuivuudesta, kastelu on paikallaan. Jos hortensia pääsee kuivumaan, sen kukat ja nuput alkavat putoilla ja lehdet muuttuvat ruskeiksi. Kuivahtaneen hortensian virvoittaminen henkiin voi olla vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Lannoittaminen

Keväällä ja kesällä voit antaa hortensiallesi ruukkukasviravinnetta kerran viikossa. Huomaa, että siniset hortensiat vaativat happaman kasvualustan, jotta niiden kukat säilyttäisivät sinisen värinsä. Roosanvärisille, punaisille ja valkoisille hortensioille kauniin värin säilyttämiseen puolestaan riittää normaali pH-arvo.

Hortensia sisällä

Sama lajike, Hydrangea macrophylla, sopii sekä puutarha- että sisäkasviksi. Hortensia on kasvupaikastaan riippumatta erittäin herkkä kuivumaan – kastele sitä usein, jotta kasvualusta ei koskaan kuivuisi täysin.

Kukkien hoito

Kun hortensiasi on lakannut kukkimasta jo vähän aikaa sitten, voit leikata kukinnot niiden alla kasvavien kahden lehden alapuolelta pois. Voit laittaa kukinnot roikkumaan leikkokukkina ja kuivattaa ne monien kodeissa suosituiksi koristeiksi, kuivakukiksi.

Karsi, valitse kasvualusta ja valmistele puutarhahortensiasi talveksi

Kesä–elokuussa voit karsia puutarhahortensioidesi oksia. Jos haluat hortensioiden elävän talven yli, istuta ne karsimisen jälkeen uudelleen paikkaan, jossa ne saavat talvehtia. Käytä uudelleenistutuksessa erityistä hortensia- tai rhododendronmultaa ja kastele kasvualusta kunnolla ennen kuin istutat hortensian maahan.

Anna hortensian talvehtia ulkona, älä sisällä

Ulkona hortensia jatkaa kasvuaan ja tuottaa nuppuja, jotka kukkivat seuraavana vuonna. Hortensian nuput on hyvä suojata talveksi peittämällä kasvi lehdillä tai vastaavalla. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta istuttaa hortensiaasi ulos talveksi, voit yhtä hyvin luopua kasvista, sillä se ei selviä talvikaudesta sisätiloissa.

Hortensiaruukku

Hortensiakasvit – värikkään monipuolinen suku

Pelkästään hortensioiden sukuun kuuluu 70–100 eriväristä ja -muotoista lajiketta. Niiden joukossa on niin pensaita, varpukasveja kuin pieniä puitakin, ja toki myös monia yleisesti ruukussa kasvatettavia lajikkeita. Hortensia voi kasvaa pystysuuntaisena tai lamoavana. Lajikkeet eroavat toisistaan myös kukkien suhteen: osa kukista on fertiilejä, osa steriilejä. Selvästi suurin osa viljellyistä reunuskukkina käytetyistä lajikkeista kukkii steriilein kukin. Ne ovat väriltään valkoisia, sinisiä tai punaisia. Fertiilit kukat puolestaan ovat joko valkoisia tai sinertäviä.

Hortensia saapui Eurooppaan Japanista 1700-luvulla. Kasvin alkuperä on Itä-Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Kasvin latinankielinen nimi hydrangea tulee kreikasta ja tarkoittaa vesiastiaa – se viitannee hortensian siemenestä kehittyneen taimen muotoon. Macrophylla puolestaan tarkoittaa suurilehtistä.

Hyvä tietää hortensiasta

 • Hortensia voi kasvaa jopa 4 metrin korkuiseksi ja 3 metriä leveäksi.
 • Sisäkasvina hortensia kasvaa korkeintaan metrin korkuiseksi.
 • Kukkii maaliskuusta syyskuuhun.
 • Hortensiasukuun kuuluu noin 30 eri lajiketta.
 • Kukkien väri riippuu kasvualustan pH-arvosta.
 • Hortensiaa voi kasvattaa vielä kasvuvyöhykkeellä 4.
 • Hortensia on herkkä kuivumiselle ja vaatii jatkuvasti kostean kasvualustan.

Lisää tietoa

Vinkkejä hyvinvoivan hortensian hoitoon >>
Lue vinkkimme siitä, mikä kasvualusta sopii kasveillesi parhaiten >>
Lue vinkkimme kasvien sopivasta ravitsemisesta >>
 

 

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta